Hlavní navigace

AMD Threadripper: šestnáctijádrové Ryzeny oficiálně oznámeny, na trh půjdou v létě

17. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Potom, co AMD vydalo v březnu procesory  7 – jejichž specialitou je, že mají více jader než čtyřjádrový mainstream Intelu – se začaly objevovat zpočátku poněkud divoce působící zprávy o tom, že má firma v plánu i vyšší modely. Ty měly mít až šestnáct jader a prodávat se nad hranicí částky pět set dolarů, kde končí Ryzen 7 1800X. Už chvíli se spekuluje, že by se toto CPU mohlo jmenovat Threadripper, jelikož toto označení bylo jedním z názvů, na které si AMD na konci loňského roku zaregistrovalo ochrannou známku (byl mezi nimi i Ryzen). Po včerejším Financial Analyst Day toto už můžeme potvrdit.  

Ryzen Threadripper s 16 jádry, silnějšími pamětmi i PCIe

AMD během prezentace odhalilo, že tato highendová verze Zenu skutečně míří na trh, konečně je tedy oficiálně potvrzená. Její název je Ryzen Threadripper, přičemž tento lehce nevážný termín má zřejmě evokovat sílu, kterou CPU bude poskytovat pro vícevláknové aplikace. Půjde zřejmě hlavně o procesor pro náročné výpočetní úlohy a práci. Naopak jednovláknový výkon asi bude podobný či stejný jako u čipů R5 1600X nebo R7 1800X, takže pro běžné činnosti a hry budou lepší volbou tyto levnější modely. Threadripper bude pro ty, kdo potřebují kromě herního CPU zároveň i velmi vysoký vícevláknový výkon a nechtějí pro tyto účely mít dva různé počítače.

AMD včera potvrdilo, že Ryzeny Threadripper budou mít až 16 jader a 32 vláken díky SMT. Procesor by zřejmě měl být složen ze zvou osmijádrových čipů v jednom pouzdře (které má být podle jiných informací adaptováno ze serverového socketu SP3, podrobnosti zde). Modelů patrně bude víc, počítat se asi dá minimálně ještě s levnějším dvanáctijádrem. AMD o Ryzenech Threadripper hovoří jako o „highendové desktopové platformě“ (pro což používá stejnou zkratku HEDT jako Intel) určené pro ty nejrychlejší osobní počítače. Nejrychlejší asi ale také znamená nejdražší...

Lákadla těchto procesorů by neměla být jen v počtu jader. V prezentaci ještě zaznělo, že Threadrippery mají mít také silnější IO konektivitu než běžné Ryzeny. Paměťový řadič zřejmě bude čtyřkanálový, umožňující instalaci osmi modulů pro kapacitu RAM až 128 GB (s16GB moduly). CPU údajně také mí vyvádět ven více linek PCI Express pro grafiky, SSD a jiné periférie, takže by mohlo být atraktivní pro uživatele, kterým chybělo více rychlých rozšiřujících slotů u platformy AM4.

Šestnácitjádra Ryzen Threadripper přijdou na trh v létě Šestnácitjádra Ryzen Threadripper přijdou na trh v létě

Více informací zatím k dispozici není, až na to, že by Threadrippery měly na trh přijít v létě (což může znamenat červen až září). Nejsou tedy zřejmě příliš vzdálené a asi by mohly být předběžně představeny na začátku Computexu 31. května, jelikož na tu dobu AMD plánuje větší tiskovou konferenci. Minimálně bychom se tehdy asi mohli dozvědět více o parametrech.

Mnoho šířených informací jsou výmysly, pozor na „fejky“

K Ryzenům Threadripper už dříve i v nedávné době unikla řada „informací“, ovšem je třeba upozornit, že celá řada je jich minimálně pofidérních. Například tato schémata údajných platforem X399 a X390 se stále objevují na řadě webů, ale je nanejvýš pravděpodobné, že jsou zcela vymyšlená. Nesedí příliš logicky, ani s jinými více zaručenými informacemi (nemluvě o tom, že tyto platformy stěží budou dvě). Objevila se také informace, že se šestnáctijádrová platforma označuje „Whitehaven“. Toto je zřejmě také dezinterpretace (vzniklá z těchto údajů), Whitehaven je spíše asi interní jméno konkrétní prototypové desky, na které AMD Threadrippery testuje.

KL24

Nejvypečenější kachnou jsou ale údajné parametry procesorů „Ryzen 9“, které se objevily předevčírem. Jejich zdroj (WikiChip) není nějak renomovaný a zejména obsah „leaku“ je silně podezřelý. Počítá například s nelogickými označeními jako „Ryzen 9 1956“ a hned několika různými TDP (120, 140, 155 W). Nejzásadnější trhlinou asi je, že dle tohoto údajného zdroje má AMD nabízet i desetijádrové a čtrnáctijádrové verze. To by ale vyžadovalo, aby v některých blocích CCX byl aktivní jiný počet jader než v druhých (například 3+3+4+4). Podle důvěryhodných zdrojů ale čipy Zeppelin, z nichž jsou Ryzeny i Threadrippery postavené, takovou konfiguraci vůbec neumožňují, takže takováto CPU existovat nemohou.

FAKE! Tyto specifikace se obejvily na webu. Neveřte jim, s pravděpodobností hraničící s jistotou jsou vymyšlené. Threadrippery s 14 nebo 10 jádry existovat ani nemohou FAKE! Tyto specifikace se předevčírem objevily na webu. Neveřte jim, s pravděpodobností hraničící s jistotou jsou vymyšlené. Threadrippery s 14 nebo 10 jádry existovat ani nemohou

Jinými slovy, celé tyto „specifikace“ jsou vyspekulované a nepočítejte s tím, že by se potvrdily. Normálně bychom se jimi zde ani nezabývali, ale jelikož se začaly šířit (i v lepších médiích), je asi třeba na jejich nepravost upozornit.

Byl pro vás článek přínosný?