Hlavní navigace

Chystá AMD highendové Ryzeny s 16 jádry? Platforma X399 by prý mohla přijít už letos

20. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asi to není třeba připomínat, ale současné procesory Intelu na highendové platformě X99 (socket LGA 2011-3) jsou přímo odvozené od čipů používaných pro serverové Xeony E5. Nyní, když AMD uvedlo novou architekturu Zen v desktopových CPU Ryzen, chystá také verzi této architektury pro servery. Procesory označené pracovně „Naples“ mají mít zvláštní socket a až 32 jader. Nabízí se tudíž úvaha, zda by třeba AMD nemohlo Naples třeba uvést i mimo servery a napodobit Intel. Pro takovouto možnost zatím nebyly žádné doklady, ale nyní se objevují hlasy, že by se takový super-Ryzen (Ryzen 9?) pro highend objevit mohl.

Podle tvrzení, která se zprvu objevila na čínském fóru Chiphell, prý AMD pro highendový desktop či pracovní stanice chystá platformu nazvanou X399. Ta by tedy opět přebírala systém značení Intelu, aby bylo jasno, že jde o konkurenci pro jím chystanou platformu X299. Procesory pro tuto platformu by údajně měly být šestnáctijádrové (s 32 vlákny pomocí SMT) a údajně by dokonce mohly mít osmikanálový řadič, na což by ale byly třeba čtyři na polovinu deaktivované čipy. Těžko říct, zda je něco takového reálné, jelikož osmikanálové paměti v desktopu zní přece jen jako trošku moc. Toto CPU by dokonce mělo mít vyšší TDP, než dva Ryzeny 7, prý až 200 W.

Podle dalších podobných tvrzení pro změnu na fóru AnandTech by prý byl použit socket typu LGA (tedy s piny na desce, patrně kvůli velkému počtu kontaktů), i když tyto zdroje zase mluví jen o čtyřkanálovém řadiči DDR4. Uvedení této platformy údajně také nemá být nějak výrazně vzdálené, patrně by přišla ještě letos. Přirozeně by nabízela vysoký výkon v programech škálujících na velké množství vláken, zatímco jednovláknový výkon bude patrně u těchto Ryzenů stejný jako u modelů platformy AM4. Šlo by tedy o CPU jen pro specifickou klientelu.

Za půl roku?

Je třeba říct, že tyto zdroje nevypadají dvakrát důvěryhodně. První citovaný z Chiphellu dokonce možná smrdí i záměrným pokusem o kachnu. Moc důvodů brát je vážně by za běžných okolností nebylo. Kupodivu se však k této (na první pohled vymyšlené?) zprávě přidal web Canard PC Hardware. Podle toho AMD takováto CPU pro highendový desktop přece jen má chystat. V tweetu píše, že dle jeho zdrojů údajně používají platformu X399 se socketem SP3. Ten by měl být určen pro serverové čipy Naples s osmikanálovým řadičem, ale podle CPC Hardware verze pro highendový desktop bude mít jen čtyřkanálový řadič pamětí, bude totiž složena jen ze dvou čipů.

MMF24

Procesor Naples vystavený v prototypu serveru (Zdroj: KKJ.cn) Procesor Naples v socketu SP3 vystavený v prototypu serveru (Zdroj: KKJ.cn)

I podle CPC Hardware má procesor mít 16 jader s aktivním SMT (32 vláken). TDP má údajně být 150 W a frekvence se prý pohybují okolo „2,4–2,8 GHz“. To je hodně nízko, leda že by snad šlo jen o základní takty (nebo boostové takty dostupné pro všechna jádra), nicméně také má jít o parametry vzorků, tedy neodpovídající finálním modelům. Frekvence 2,8 GHz coby maximální boost jednoho/dvou jader by způsobila velmi nízký jednovláknový výkon. Podle francouzského časopisu údajně plány AMD počítají s tím, že by se takováto CPU měla na trh dostat nejdřív za čtyři až šest měsíců.

Otázka ale pořád je, zda tomu věřit. Je možné, že se Francouzi prostě jen chytili na stejnou čínskou kachnu (uvádí například stejné označení čipsetu). O Ryzenu sice před uvedením přinesli některé dobré informace – namátkou třeba správně potvrdili, že neexistují procesory s osmi jádry a bez SMT a naopak že přijdou šestijádra, o čemž se tehdy pochybovalo (a poprvé také přišli s informací o 4C/4T čipech, tedy Ryzenu 3). Na druhou stranu jejich informace o 5GHz přetaktování byla zcela vedle. I zde se tedy CPC Hardware může plést, třeba proto, že věří nějakému dalšímu zdroji, jehož informace není správná. Zatím bych tedy s desktopovými šestnáctijádry a highendovou platformou moc nepočítal a bral je jako nepravděpodobnou možnost, nicméně určitá nenulová šance tu asi je.