Hlavní navigace

Čína Qualcommu udělila pokutu ve výši miliardy dolarů a přiměla jej k zlevnění licencí

10. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Redakce

Čínský antimonopolní úřad od října roku 2013 vedl vyšetřování pro amerického Qualcommu. Tamní vládě se nelíbilo, jak Qualcomm počítá výše licenčních poplatků k technologiím 3G a 4G. Počítal je totiž z ceny celého zařízení místo pouhých čipů a nabízel esenciální patenty v balíčku spolu s ostatními patenty. Za zneužívání svého postavení proto úřad stanovil nejvyšší pokutu ve své historii, Qualcomm musí zaplatit 6,088 miliardy yuanů, v přepočtu 975 milionů dolarů.

Qualcommu se verdikt nelíbí, ale respektuje jej a nebude se proti němu odvolávat. Naopak chválí průběh sporu a děkuje úřadu, že schválil jeho nápravná opatření. Zaprvé se Qualcomm zavázal, že esenciální patenty bude poskytovat zvlášť mimo ty ostatní. Esenciální jsou nutné pro 3G/4G a každý výrobce si je musí licencovat, pokud s těmito patenty chce pracovat. Podle nových pravidel si ale Qualcomm nebude licencování podmiňovat nákupem většího (a tedy i dražšího) balíčku licencí.

 

Americká firma také slibuje, že bude férově vyjednávat, pokud s některou z čínských společností najde prostor k vzájemnému křížovému licencování. Poplatky bude nově počítat z 65 % ceny koncového zařízení. V případě 3G/4G bude licenční poplatek roven 5 % ceny, u 4G (bez 3G) pak 3,5 %.

Qualcomm svým partnerům nabídne nové podmínky se zpětnou platností od 1. ledna 2015. Miliardová pokuta pro firmu nebude fatální. Činí 8 % z čínských tržeb za rok 2013, úřad mohl nadělit až 10% penalizaci. Jen za poslední čtvrtletí kalendářního roku 2014 firma skončila s čistým ziskem ve výši dvou miliard dolarů.

KL24

Kvůli pokutě a sníženým poplatků však firma přehodnotila finanční výsled na fiskální rok 2015. Výnosy z akcií se budou pohybovat mezi 3,56 a 3,76 dolaru místo původně plánovaných 4,04 až 4,34 dolaru.

Zdroj: Qualcomm