Hlavní navigace

10Gbit Ethernet i v PC s kartou Thecus C10GT

19. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

O síťových kartách se většinou moc nepíše, mnoho jich také již ani není vyráběno, když jsou na všech deskách integrované. Výjimkou jsou jen rychlé karty pro použití zejména v serverech a pracovních stanicích, jelikož se ale PCI Express sloty nacházejí i v desktopových počítačích, existuje zde možnost použít je i tam.

10GBASE síťová karta Thecus C10GT

To je případ karty Thecus C10GT, nabízející 10Gbit Ethernet. Bohužel se nejedná o 10GBase-T, ale o dvojici  10GBase-CX4 a 10GBase-SFP+. To znamená, že karta má CX4 a SFP+ porty, kde SFP+ nabízí připojení optické i metalické kabeláže. Nelze tak použít standardní RJ-45 konektory a používat i nižší rychlosti sítě, na druhou stranu má zejména SFP+ výhody nižších latencí a nižší spotřeby.

Karta osazená mikroprocesorem Tehuti Luxor TN3020-D má totiž i při použití obou portů spotřebuje pouze 3,2 W. Spolu s rychlými NAS tak může C10GT nalézt využití např. pro práci s videem, dohromady nabízejíce vysokou kapacitu i vysokou rychlost. Kompatibilní je s většinou operačních systémů na trhu, tj. Red Hat, Linux 2.4.x a novější, Windows XP / Vista / Server 2003 / Server 2008.

10GBASE síťová karta Thecus C10GT

Zdroj: techPowerUp!

Autor článku