Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku 10nm čipy Intel až v druhé polovině roku 2018? Výroba začíná letos, ale jen omezeně. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 28. 10. 2017 21:39

    Gildor

    Můj názor je, že se může hodně "lámat chleba" při přechodu na EUV. Pokud ho některý z hráčů zvládně výrazně lépe, může to mít dalekosáhlý dopad na trh, klidně větší než měl úspěch intelu s FinFET před pár lety.
    EUV se bude každopádně zavádět na 7nm a Intel to nesmí prospat. A v komentářích na webu se objevují zmínky, že by se to mohlo stát. (např. https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1332420)

    Jinak v případě Intelu bych měl výhledově větší obavu o mobilní čipy. U notebooků jsou dneska více jak 15W procesory okrajová záležitost a naopak se kvůli ztenčování s zlehčování pořád více prosazují 6W jádra. A zde právě může intel dost narazit, při zpožďování nových procesů.

    U desktopu sice AMD teď jede na úspěšné vlně, ale u Ryzenu byl úspěch umenšen právě neschopností použitého 14nm procesu dosahovat frekvencí jako 14nm proces Intelu. Bohužel pro AMD ladí Foundři svoje procesy hlavně na čipy s minimálním příkonem, ne na desktopové žrouty. 12nm Ryzen+ by sice teoreticky mohl mít o dost vyšší frenkvence, jenže pak má AMD v plánu poměrně agresivní přechod na 7nm proces u Ryzenu 2 a tam bych se vůbec bál, jak to bude s frekvencemi a jestli 7nm proces bude tak brzy opravdu připraven pro desktopové čipy.