Hlavní navigace

Názor k článku 10nm procesory od Intelu budou až k Vánocům 2019. Xeony a highend ještě o rok později od dom324 - Četl jste si podrobnosti toho testu? Ono to...

  • 28. 7. 2018 18:18

    dom324

    Četl jste si podrobnosti toho testu? Ono to totiž byla dost prťavá databáze. Tak prťavá, že se (shodou náhod) úplně celá vlezla těm Xeonům do L3 Cache. A tady je ten problém snad jasný - Epycům by se ta databáze taky vlezla do L3 Cache, jenže ty mají L3 Cache rozdělenou mezi 4 čipy a ty se ještě dále dělí na dva CCX. Tudíž zatímco Xeony měly k celé "databázi" (spíše databázičce) přístup rychlostí několik stovek GB/s, Epycy musely neustále tahat data skrz Infinity Fabric (a dost možná i z RAM), kde je logicky propustnost a obzvláště latence o dost horší než u L3 Cache.

    Celý ten databázový test je tudíž krajně nerealistický, stačí si přečíst aspoň začátek diskuze.

    Takže ano, pokud má někdo databázi o velikosti pár desítek MB, která se Xeonům celá vleze do L3 Cache, Xeony budou logicky o dost rychlejší. Ale v real case případě, kde databáze zabírají o řády více než 50MB, budou Epycy minimálně vyrovnané, ne-li o lepší díky více kanálů pro RAM.