Hlavní navigace

Názor k článku 10nm procesory od Intelu budou až k Vánocům 2019. Xeony a highend ještě o rok později od Eagle_registered - Takže když si to shrneme:1) Intel prodává procesory...

  • 28. 7. 2018 23:50

    Eagle_registered

    Takže když si to shrneme:

    1) Intel prodává procesory s bezpečnostní chybou, která zásadně snižuje výkon v I/O, přičemž zatím nic nenasvědčuje tomu, že by procesory plánované na příští rok a půl měly být opraveny. Explicitně opravu slíbil jen pro Cascade Lake, což není consumer segment a který je navíc také opožděn.

    2) Intel má dnes integrované GPU, které neinovoval od dob Kaby Lake, což je už dva roky. Další rok a půl nebude mít nic nového. Neaktualizovat skoro čtyři roky iGPU, když se vyvíjí kompresní algoritmy videa a když se vyvíjí rozhraní připojení monitorů, to je celkem hloupé.

    3) Integrovaný napěťový regulátor, který byl v Haswellu a který zlepšuje řízení spotřeby, byl od Skylake odebrán, přičemž se počítalo s tím, že v době Ice Lake (který měl být v době vydání Skylake do řádově dvou tří let) se opět vrátí. Když to půjde dobře, bude to trvat pět let.

    4) Zatímco AMD má už od prvních Zenů možnost šifrovat celou RAM, Intel to slibuje až pro Ice Lake-SP... který je poněkud opožděn.

    Začíná mi trochu unikat důvod, proč koupit CPU od Intelu, Kdyby vydávali aktualizované procesory se stejným nebo lehce vyšším výkonem, i když bez 10nm, rozuměl bych tomu. Drželi by aspoň krok s novými technologiemi. Tohle je ale recyklování toho stejného už mnoho let. Je to asi poprvé v historii, kdy Intel procesory nijak neinovuje. Takovou neschopnost nevykazoval ani v dobách Pentia 4.