Hlavní navigace

10× svítící klávesnice: test periferií pro noční ptáky

4. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podsvícení je věda

Hodí se k počítačovým sestavám i notebookům, a jelikož mají kvůli podsvícení vyšší spotřebu, jsou všechny určené do konektoru USB. Bezdrátové modely by na baterie dlouho nevydržely. Do testu jsme zvolili téměř všechny podsvětlené klávesnice na trhu a vynechali pouze drahé herní speciály či modely, které neexistují ve verzi s českou diakritikou.

Jistě, existuje například bezdrátová podsvícená klávesnice od Logitechu, ta však nesvítí pořád a snaží se energií šetřit. Drátový model je v tomto případě zkrátka lepším řešením a jeden tenký kablík nemůže na stole nikomu překážet.

Může mít mnoho barev, nejlepší pro oči je ale bílá

Na klávesnici je důležité rozložení kláves, jež by mělo být co nejstandardnější. Různé zmenšené designové modely opravdu nemají na pracovním stole co dělat. Vypadají hezky na pohled, ale ergonomie velmi trpí a mnoho práce na nich neuděláte, hlavně pokud jste zvyklí na pořádnou klávesnici z dřívějška. Samozřejmě nesmí chybět numerický blok. Krátký levý Shift již považujeme za standard, přestože některým pisálkům všemi deseti vadí.

Přídavná multimediální tlačítka jsou užitečná, ale ne vždy. Musí být dobře přístupná, jinak je nakonec stejně nebudete používat. Samostatný blok malých tlačítek pro ovládání hudebního přehrávače k poslouchání hudby přímo vybízí, ale jakmile je potřeba pro další písničku stisknou kombinaci hůře přístupných kláves, už budete raději sahat po myši.

Kolečka se pro ovládání ukázaly jako nejlepší (Gigabyte Aivia)

Také klávesy určené pro makra mohou být velmi užitečné, opět ale záleží na jejich umístění – nesmí prostě překážet. Standardní klávesnice začíná vlevo nahoře tlačítkem Escape a vpravo dole končí druhým Enterem. Pokud výrobce nacpe na okraje další klávesy, budete je často mačkat omylem. Při výběru klávesnice se musí přemýšlet a nepustit přehnaně uzdu fantazii, jedině tak získáte perfektní rozložení s opravdu užitečnou přidanou hodnotou.

Podsvětlení má být hlavně rovnoměrné a výrobce by neměl podcenit ani českou diakritiku – může se stát, že bude svítit slaběji nebo vůbec, to když k nim jde pouze zbytkové světlo od číslic z anglického rozložení. To se dá považovat jako nedostatečná lokalizace do češtiny. Svítit má totiž hlavně tvar písmenek.

Jakákoliv nepodsvětlená či špatně podsvětlená klávesa se mezi podsvětlenými stane neviditelnou. Výjimku tvoří mezerník, nicméně i ten by drobným podsvětlením nic nezkazil. Stejně tak příliš svítící tlačítko vás bude rušit a trochu oslňovat.

Příklad nerovnoměrného podsvětlení – Pause svítí moc, lomítko skoro vůbec

Jako problém se ukazuje také barva podsvětlení – bílé světlo na bílé klávesnici je spíše ke vzteku. Výrobci nabízejí hlavně modré a červené odstíny, lze se setkat i se zelenou, žlutou a bílou. Měnit intenzitu světla jde většinou tlačítkem v několika krocích, občas i plynule kolečkem. Některé modely klávesnic umí i více barev a můžete je střídat. Červené podsvětlení se může líbit hráčům, modrá je naopak velmi agresivní, jelikož na tuto barvu je lidské oko nejcitlivější. Nicméně jako nejlepší se ukazuje bílé podsvětlení na tmavé klávesnici a „překvapivě“ jsou bílé LED diody také nejdražší.

 

Pečlivě jsme testovali všechny klávesnice a text pro každou z nich dokonce psali na konkrétním modelu. Hodnotili jsme přitom hlavně čtyři základní parametry: rozložení kláves, to lze poznat už z pohledu na obrázku, ale zdání někdy klame. Dále jejich zdvih a pocit ze psaní, přičemž právě ideální chod kláves a jejich odezva patří k důležitějším parametrům, než prostý výběr nízkého či vysokého zdvihu. Podívali jsme se na doplňkové klávesy, zda se snadno ovládají a nepřekážejí při psaní. No a nakonec jsme zhodnotili kvalitu podsvětlení, jeho rovnoměrnost a barevný vjem v tmavé místnosti.

Klávesnice v testu jsou průřezem trhu a jejich ceny proto velmi rozdílné. Od nejlevnějších kousků za pětistovku po propracované modely za tři tisíce. Vybere si tak každý.

Podsvětlená tlačítka nejsou vhodná jen pro práci v noci, i odpolední šero nebo hůře osvětlená místnost je pro ně ideálním místem. V naprosté tmě se pro pohodu u počítače doporučuje mít rozsvícené i nějaké nezávislé světlo za monitorem, jakmile si ale zvyknete na podsvícená tlačítka, už nebude cesty zpět.

partner testu:

 

Tesoro Durandal

Masivní hliníková klávesnice je v Česku novinkou a v testu je také nejdražší. Má vysoký zdvih kláves a stejně jako Gigabyte kvalitní mechanický spínač kláves typu Cherry. Pozlacený konektor je už jen na parádu. Díky pořádným gumovým nožičkám se Durandal na stole ani nehne a pogumované jsou i vyklápěcí zadní nožičky.


 

Provedení je vskutku luxusní – broušený hliníkový povrch se u klávesnic jen tak nevidí. Tesoro má přídavnou područku, kterou stačí jen lehce nacvaknout. Anglické rozložení kláves znamená pouze jednořádkový Enter a dlouhý levý Shift, české popisky jsou bohužel podsvíceny jen tlumeně. Červené podsvícení je jinak naprosto rovnoměrné a krásně čitelné, až na slabší diakritiku.

Cena 3249 Kč
Zapůjčil
Tesoro Durandal

 
barva podsvícení modrá, červená
Plusy / mínusy
  hliníkové provedení
  pevná konstrukce
  kvalitní stisk a odezva
  špatně podsvícená diakritika
  tlačítka pro zapnutí podsvětlení
  cena
změna intenzity jasu tři úrovně
samostatné programovatelné klávesy ne
multimediální tlačítka ano
počet profilů 5
zdvih kláves vysoký
tvar enteru jeden řádek
tvar levého shiftu dlouhý
typ spínačů Cherry MX
konektory 2× USB 2.0, 2× jack
dlaňová podložka
odnímatelná
rozměry 46 × 21 cm

Podsvětlení má čtyři úrovně a ovládá se přes Fn a znaky 2 a 8 na numerické části. Samostatné tlačítko by rozhodně bylo lepší. Tři úrovně jasu doplňuje čtvrtá pulzující. Přídavné funkce přes Fn pod F-klávesami slouží některé k ovládání hudebního přehrávače, ostatní zajišťují přepínání profilů.


 Změna jasu nekomfortně přes Fn+čísla | USB hub s audiojacky
 

Tesoro by si zasloužilo lepší českou lokalizaci, která by se kromě popisků zaměřila i na jejich lepší podsvícení, tedy na viditelnost po celé ploše tlačítka. Vzhledem k vysoké ceně by se hodila i možnost změny barvy. Lepší klávesnice od Tesora již existuje, ovšem u nás se prodává zatím pouze Durandal.

 

 

Gigabyte Aivia Osmium

Druhá nejdražší klávesnice v testu nabídne dokonce USB 3.0 hub a jacky pro sluchátka a mikrofon. Klávesnice se k počítači připojuje přes tlustý opletený kabel, který slučuje všechny ostatní. USB 3.0 utáhne rychlý flashdisk, ale 2,5" externí disk se po roztočení ploten v systému neobjevil. Méně náročný externí disk by fungovat měl. Na klávesnici najdete i standardní USB 2.0 konektor, který již disk rozpozná, ovšem s omezenou rychlostí.


 

Aivia nabídne vysoký zdvih kláves s mechanickou konstrukcí Cherry Red. Můžete je buď jemně mačkat, nebo do nich bušit, v obou případech reagují velmi dobře. Klávesy mají modré a velmi rovnoměrné podsvětlení, přičemž nejde o agresivní modrou, ale o celkem příjemný odstín. Své podsvícení má dokonce i mezerník, ale české znaky jsou podsvětleny slabě.

Cena 2951 Kč
Zapůjčil Gigabyte
Gigabyte Aivia Osmium

 
barva podsvícení modrá
Plusy / mínusy
  výborné ovládání podsvětlení a hlasitosti přes kolečka
  umístění programovatelných kláves
  kvalitní stisk a odezva
  kvalitní provedení
  rozložení kláves
  USB hub a audiojacky
  slabší podsvícení diakritiky
  hlučnější psaní
  cena
změna intenzity jasu plynule kolečkem
samostatné programovatelné klávesy 5
multimediální tlačítka ano
počet profilů 5
zdvih kláves vysoký
tvar enteru dva řádky
tvar levého shiftu krátký
typ spínačů Cherry Red
konektory USB 3.0, USB 2.0, 2× jack
dlaňová podložka
odnímatelná
rozměry 45,5 × 26 cm

Intenzita se reguluje pohodlně kolečkem a bohatě stačí nechat ji na polovině. Stisknutím kolečka se podsvětlení vypne. Druhé kolečko slouží pro ovládání hlasitosti a stisk opět znamená ztišení. Vedle koleček se nachází pětice G-kláves a jejich umístění nemohlo být lepší. Jsou přesně tam, kde vůbec nepřekáží a plní tak výborně svoji funkci programovatelných kláves.


 
 

Na ukazateli NumLocku svítí logo Aivia a celá oblast je jedno velké tlačítko, které mění barvy. Slouží k přepínání celkem pěti profilů pro G-klávesy. V příslušenství najdete nástroj pro vyjmutí kláves a čtyři náhradní tlačítka s obrázky ohně či blesku.

 

Logitech Illuminated

Už asi pět let starý model klávesnice, který je však natolik povedený, že se dodnes prodává za cenu přes dva tisíce korun. Illuminated je dílensky perfektně zpracovaná, velmi tenká klávesnice, která nabízí příjemnou podložku pod dlaně a kolem těla má hezký průhledný plast. Klávesy mají nízký zdvih a jen spodní řada kláves je o něco vyšší; což pomáhá ergonomii. Píše se na ní naprosto luxusně.


 

Výborné rozložení kláves zbytečně kazí chybějící pravá kontextová nabídka, neboli pravé tlačítko myši (je schovaná až u PrintScreenu) a někomu může vadit zmenšený Insert ve prospěch velkého Delu (dá se zvyknout).

Cena 2099 Kč
Zapůjčil archiv autora
Logitech Illuminated

 
barva podsvícení bílá
Plusy / mínusy
  perfektní bílé podsvícení
  nízký zdvih
  výborná odezva
  kvalitní provedení
  vyšší cena
změna intenzity jasu tři úrovně
samostatné programovatelné klávesy ne
multimediální tlačítka ano
počet profilů
zdvih kláves nízký
tvar enteru dva řádky
tvar levého shiftu krátký
typ spínačů nůžkový mechanismus
konektory
dlaňová podložka
integrovaná
rozměry 45,5 × 19 cm

Multimediální klávesy zastupuje trojice tlačítek nad numerickým blokem a slouží pro změnu hlasitosti. Vedle nich je tlačítko pro zapnutí podsvícení ve třech úrovních. Pod F-klávesami najdete ještě další funkce, například ovládání hudebního přehrávače přes Fn. Indikace zapnutého NumLocku je umístěna v designové liště mezi klávesami a područkou.

Krásné rovnoměrné bílé podsvětlení je na všech znacích, pouze tlačítko PrintScr je osvětleno špatně. Logitech Illuminated považuji osobně za nejlepší klávesnici za několik posledních let a snad jen hráčům zvyklým bušit do tlačítek by nemusela vyhovovat. Žádná jiná klávesnice nenabízí kvalitnější podsvětlení.

 

Roccat Isku Illuminated

Klávesnice od herního výrobce Roccat má pevnou područku a působí bytelně. Stojí na šesti protiskluzových gumových nohách, přičemž gumové jsou i vyklápěcí nožičky pro zvýšení úhlu. Klávesnice se zkrátka ani nehne. Škoda jen lesklého plastu v prostoru mezi bloky tlačítek.


 

Klávesy mají střední zdvih a jejich popisky příjemný menší font. Numerický blok je dokonce popsán znaky ÷ a × místo běžnějších / a *, což usnadňuje používání kalkulačky. Rozložení kláves je ukázkové a české znaky jsou doplněny i slovenskými.

Cena 1935 Kč
Zapůjčil
Roccat Isku Illuminated

 
barva podsvícení modrá
Plusy / mínusy
  rozložení kláves
  zdvih a odezva
  nahrávání maker
  překážející programovatelné klávesy vlevo
  neosvětlené multimediální tlačítka
změna intenzity jasu pět úrovní
samostatné programovatelné klávesy 5+3
multimediální tlačítka ano
počet profilů 5
zdvih kláves střední
tvar enteru dva řádky
tvar levého shiftu krátký
typ spínačů
konektory
dlaňová podložka
integrovaná
rozměry 51 × 25 cm

Pohodlnosti psaní více prsty nelze nic vytknout, zdvih i odezva se velmi povedly a pomáhá i dlouhá područka, ovšem umístění programovatelných M-kláves na levé straně je na škodu. Jsou totiž ve stejné výšce jako ostatní a často je budete mačkat místo těch standardních. Další tři programovatelné klávesy najdete pod mezerníkem. Zajímavé je využití Caps Locku pro nastavitelnou zkratku či makro, tato nechtěná klávesa zde dostává nový rozměr. Isku umí nahrávat makra bez ovladače přímo přes tlačítko.


 

Modré podsvícení má pět úrovní a přepíná se samostatným tlačítkem, přičemž ty nejvyšší dvě už ani nerozlišíte. Rovnoměrnost je slušná při kolmém pohledu, ale při běžném šikmém pohledu se části některých znaků z horní řady kláves a na numerickém bloku ztrácejí, což klávesnici docela kazí. Multimediální klávesy na horní straně bohužel nejsou podsvícené a ve tmě je nevyužijete.

 

Genius GX Gaming Imperator Pro

Herní klávesnice Imperator Pro, se zajímavým písmem na popiscích a obrázkem štíra na mezerníku, má dobré rozložení kláves, střední zdvih kláves a jistou odezvu. Opletený kabel obsahuje dva konektory USB a pro aktivaci podsvícení je potřeba zapojit do počítače oba. Získáte tím i funkční hub se dvěma porty USB 2.0.


 

Podsvícení se zapíná a přepíná samostatným tlačítkem. Má čtyři úrovně intenzity, z nichž ta poslední je pulzování, které se hodí jen pro efekt, když u počítače zrovna nesedíte. Nad klávesnicí jsou umístěna tlačítka M1 až M3, kterými přepínáte profily: pro každý lze zvolit jinou barvu podle vlastního výběru z palety RGB.

Cena 1449 Kč
Zapůjčil
Genius GX Gaming Imperator Pro

 
barva podsvícení RGB
Plusy / mínusy
  výběr vlastní barvy podle RGB
  povedené programovatelné klávesy
  horší čitelnost některých znaků pod úhlem
  zabere v počítači dvě USB
změna intenzity jasu tři úrovně
samostatné programovatelné klávesy 3× 6
multimediální tlačítka ano
počet profilů 3
zdvih kláves střední
tvar enteru dva řádky
tvar levého shiftu krátký
typ spínačů
konektory 2× USB 2.0
dlaňová podložka
integrovaná
rozměry 50 × 20 cm

Rovnoměrnost podsvícení kazí slabší viditelnost horních částí popisků na některých klávesách při pohledu pod úhlem. Genius má v nabídce i levnější podsvícenou klávesnici KB-G265, která však svítí jen modře. U Imperatora si zvolíte barvu, jakou chcete, což je velká výhoda.


 
 

Bílá vypadá spíš bílošedě, ale hezky s ní vynikne nestandardní herní font, nicméně podsvícení je vlastně i nutnost – bez něj jsou popisky i za denního světla nečitelné. Diakritika střídá malá a velká písmena (ě, Á), což nepůsobí dobře.

Šestice multimediálních kláves je určena pro ovládání multimediálního přehrávače a druhá šestice programovatelných G-kláves na levém boku pro uložení rychlých funkcí a maker. Svým tvarem nepřekážejí a využijete je nejen při hraní. Ovladač je v češtině a nabídne přemapování jakékoliv klávesy. Imperator je kvalitním kompromisem mezi plně herní a běžnou klávesnicí.

 

Zalman ZM-K400G

Překvapivě dobrá klávesnice s příjemnou odezvou na stisk kláves a jemným modrým podsvícením. Na standardním rozložení kláves s nízkým až středním zdvihem se dobře píše a nikde nepřekážejí žádné klávesy navíc. Přídavné funkce najdete na G-klávesách, které jsou až nad F-klávesami. Jejich tvar působí obyčejně, ale o to lépe fungují. Levá část má pět programovatelných tlačítek a pravá slouží pro ovládání multimédií včetně zámku klávesy Win pro herní režim.


 

Přestože nepatří modrá barva k nejlepším pro lidské oči, díky tenkým popiskům je dostatečně příjemná. Síla podsvícení se ovládá kolečkem, ale maximální jas je příliš slabý a rozhodně mohl být aspoň o něco vyšší. Klávesnice svítí i na dvou ploškách zepředu, což je efektní a současně to nijak neoslňuje.

Cena 799 Kč
Zapůjčil Zalman
Zalman ZM-K400G

  
barva podsvícení modrá, červená
Plusy / mínusy
  kolečko ovládání jasu
  rozložení a tvar kláves
  pohodlné psaní
  slušná cena
  příliš slabé podsvícení
  chybí područka
změna intenzity jasu plynule kolečkem
samostatné programovatelné klávesy 5
multimediální tlačítka ano
počet profilů
zdvih kláves střední
tvar enteru dva řádky
tvar levého shiftu krátký
typ spínačů membrána
konektory
dlaňová podložka
ne
rozměry 46,5 × 19 cm

Zalman má navíc tlačítko pro přepnutí z modrého podsvícení na červené, což se může hodit, bílé a hlavně silnější by však bylo ještě lepší.


 
 

Dobré orientaci rukou na klávesách pomáhá vybrání na mezerníku a nad šipkami. K úplné spokojenosti při  psaní chybí větší područka, klávesnice má pod mezerníkem až moc prudký sráz. Na Zalmanu se celkově píše dobře, i když je jen takovou napůl podsvícenou klávesnicí.

 

Trust eLight LED Illuminated

Tenounká plastová klávesnice má přes počáteční horší dojem slušnou odezvu na stisk kláves, což trochu kazí jejich minimální rozestup. Pokud se nestrefíte dostatečně přesně, je snadné stisknou omylem i tlačítko vedle.


 

Trust nabízí tři barvy podsvětlení: zelená i světle modrá působí dobře, tmavě modrá už méně. Nedá se sice měnit intenzita podsvitu, ale úroveň je zvolena dobře a rovnoměrnosti také nelze mnoho vytknout (pouze Esc a F-klávesy jsou bledší). Zapnutí a změna barev se provádí přes tlačítko Scroll Lock, přičemž spolu s barvou současně zapínáte i tuto nechtěnou funkci. Metodou pokus omyl zjistíte, že musíte současně držet Ctrl; logičtější by byla klávesa Fn, nebo raději samostatné tlačítko.

Cena 699 Kč
Zapůjčil
Trust eLight LED Illuminated

 
barva podsvícení zelená, světle modrá, tmavě modrá
Plusy / mínusy
  tři barvy podsvícení
  odezva na stisk kláves
  nevhodné tlačítko pro změnu podsvícení
  lesklé plasty
změna intenzity jasu ne
samostatné programovatelné klávesy ne
multimediální tlačítka ano
počet profilů
zdvih kláves nízký
tvar enteru dva řádky, široký
tvar levého shiftu krátký
typ spínačů
konektory
dlaňová podložka
ne
rozměry 46 × 15,5 cm

Rozložení kláves lehce škodí až příliš velký Enter a indikace NumLocku na klávesnici designově vůbec nezapadá. Navíc jsou všude lesklé plasty. Multimediální klávesy jsou druhou funkcí F-kláves a lze jimi klasicky ovládat hudební přehrávač.


 

Jako jediná v testu má na klávese Win už nové logo Windows 8, což nemá vůbec na nic vliv. Trust bojuje spíše cenou, podsvětlení není dokonalé a v některých místech nevhodně prosvítá. Nenáročnému uživateli však umožní psát slušně i v šeru s výběrem tří barev a to se počítá.

 

ConnectIT CI-46 Premium 3 Color LED

Klávesnice s nízkým zdvihem a příjemnou odezvou umí tři barvy podsvícení: červenou, zelenou a žlutou, jež se přepínají samostatným tlačítkem nad numerickým blokem. Ke změně intenzity potom slouží kolečko pod ním. Kromě podsvitu tlačítek svítí klávesnice i po obou stranách směrem do stolu, ovšem ve srovnání s tlačítky až příliš silně.


 

Podsvětlení má k rovnoměrnosti daleko, tlačítko Pause a PrintScr svítí mnohem silněji, nicméně všechny znaky jsou dostatečně vykresleny i pod úhlem. Jen řada s číslicemi je lehce slabší. Indikace zapnutí numerického bloku by taktéž působilo rušivě, nebýt umístění ve spodní části mimo pohled očí.

Cena 604 Kč
Zapůjčil
ConnectIT CI-46 Premium 3 Color LED

 
barva podsvícení červená, zelená, žlutá
Plusy / mínusy
  ovedená multimediální tlačítka
  tři barvy
  cena
  nerovnoměrné podsvícení
  prohozená tlačítka hlasitosti
změna intenzity jasu plynule kolečkem
samostatné programovatelné klávesy ne
multimediální tlačítka ano
počet profilů
zdvih kláves nízký
tvar enteru dva řádky
tvar levého shiftu dlouhý
typ spínačů
konektory
dlaňová podložka
integrovaná
rozměry 47,5 × 20 cm

Klávesnice má řadu multimediálních tlačítek po stranách, která díky své menší velikosti a většímu zapuštění nepřekážejí. Na levé straně to je nová záložka pro prohlížeč, zpět a vpřed, pošta a hledání. Vpravo spuštění hudebního přehrávače a jeho ovládání. Tlačítka pro změnu hlasitosti jsou však nepochopitelně prohozená, což i přes popisky dost mate.


 
 

ConnectIT dělá ještě jednu podsvětlenou klávesnici, která stojí za zmínku. Je jí CI-71 Premium LED s pěkným bílým podsvětlením, postrádá však područku a jakékoliv přídavné funkce. Má velmi velké popisky kláves, a proto se hodí pro osoby s horším zrakem.


 


 

A4Tech KD-800L

Výrobce velmi kvalitních myší má v nabídce jedinou podsvícenou klávesnici. Její standardní české rozložení kazí (pro někoho ale vylepšuje) dlouhý levý Shift. Jednotlivé klávesy mají tvar schodových pyramid a připomínají spíše notebook. Jsou dostatečně velké, ale příliš blízko u sebe a zcela rovné, takže občas stisknete omylem i jinou klávesu. Klávesnice má příjemný nízký zdvih.


 

Modré podsvícení kláves s jedinou úrovní jasu se zapíná tuhým přepínačem nad numerickým blokem. Takový přepínač většinou slouží spíše k vypnutí zařízení a pro zapnutí podsvětlení bych raději viděl samostatné tlačítko.

Cena 499 Kč
Zapůjčil
A4Tech KD-800L
 
 
barva podsvícení modrá
Plusy / mínusy
  velmi rovnoměrné podsvětlení
  povedené multimediální tlačítka
  cena
  klávesy příliš blízko u sebe
  tuhé zapínání podsvětlení
změna intenzity jasu ne
samostatné programovatelné klávesy ne
multimediální tlačítka ano
počet profilů
zdvih kláves nízký
tvar enteru dva řádky
tvar levého shiftu dlouhý
typ spínačů
konektory
dlaňová podložka
ne
rozměry 46 × 27 cm

Podsvícení popisků je naprosto rovnoměrné a ostré ze všech úhlů, jen o dost silnější modrá dioda signalizující zapnutý NumLock trochu ruší.


 

Podsvícené jsou i multimediální tlačítka v horní části, přes která můžete ovládat hudební přehrávač i listovat prohlížečem. Podsvětlení se i vzhledem k nízké ceně A4Techu povedlo. Střídmý design je vylepšen průhledným plastem okolo klávesnice podobně, jako u Logitechu. KD-800L je střídmá a levná klávesnice, která na stole nenáročného uživatele neudělá ostudu.

 

Evolve LK642

Nejlevnější klávesnice v testu s nízkým zdvihem je podsvícena modře v pěkném, ale již trochu silném odstínu. Stačí však ubrat jas, který je tu ve třech úrovních. Podsvícení je naprosto rovnoměrné včetně diakritiky a intenzita jasu se odvíjí od velikosti písmen. Pro zapnutí podsvětlení slouží samostatné tlačítko nad numerickým blokem, které se ale nepoužívá příliš snadno. Jednak není v šeru příliš vidět a je příliš tuhé.


 

Rozložení kláves nabídne Evolve naprosto klasické s jedinou výjimkou. Přestože jde o klávesnici s českým rozložením znaků, obsahuje pouze jednořádkový Enter, což by mohlo některým uživatelům trochu vadit. Na druhou stranu má zase dlouhý levý Shift, česká verze tedy zachovala původní tlačítka a změnila jen jejich popisky.

Cena 499 Kč
Zapůjčil
Evolve LK642
 
 
 
barva podsvícení modrá
Plusy / mínusy
  rovnoměrné podsvětlení
  nízká cena
  jednořádkový Enter
změna intenzity jasu ne
samostatné programovatelné klávesy ne
multimediální tlačítka ano
počet profilů
zdvih kláves nízký
tvar enteru dva řádky
tvar levého shiftu dlouhý
typ spínačů
konektory
dlaňová podložka
ne
rozměry 46 × 27 cm

Přídavná multimediální tlačítka nad F-klávesami se výrobci podařila, k ovládání přehrávače však příliš nevybízí a nejužitečnější nakonec bude jen krajní tlačítko pro spuštění kalkulačky.


 

Levnější podsvícenou klávesnici než tento Evolve už nemá cenu kupovat, dočkali byste se jen plastových hraček s nahuštěnými tlačítky.

KL24

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.