Hlavní navigace

11 otázek o základních deskách pro technika Gigabyte

8. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jackson Hsu pracuje v Gigabytu jako šéf vývojového oddělení, oficiální název pro jeho pozici je Director of R&D/product management. V otázkách jsme ho vůbec nešetřili a snad kromě té první jsme se povětšinou ptali na chybky a nedostatky produktů, jejichž vývoj nezřídka vedl.

  1. ExtraHardware: Jak je možné, že si Gigabyte u svých desek může oproti konkurenci dovolit o poznání nižší ceny? Např. rozdíl mezi Asus M4A89GTD a Gigabyte 890GPA-UD3H je cca 500 Kč ve prospěch Gigabyte…

    Jackson Hsu: Pro tento konkrétní čipset jsme se s produktem soustředili na vyšší mainstream, což vidíte i na jménu desky (je to UD"3"H, nikoli UD4H). A také jsme se zaměřili na jediný model. Specifikaci desky jsme také navrhli tak, aby nabízela pouze opravdu důležité funkce (SB850, USB 3.0). To vše dohromady nám umožnilo vytvořit z 890GPA-UD3H "best buy".

  2. ExtraHardware: Potýkali jste se s velkými problémy při integraci rozhraní USB 3.0 a SATA 6 Gb/s na nové základní desky?

    Jackson Hsu: Ne, ona je to vlastně naše strategie (nabízet více a více modelů s USB 3.0 a SATA 6 Gb/s). Pro většinu produktů už nasazujeme řešení s přímým spojením s procesorem, aby bylo dosaženo lepší efektivity a výkonu. U desek s čipsety série AMD 800 je už podpora SATA 6 Gb/s integrována přímo v jižním můstku SB850, a tak už toto řešení samo o sobě nabízí dobrý výkon.

  3. ExtraHardware: Plánujete osazení i jiného řadiče pro SATA 6 Gb/s (než toho od Marvellu)?

    Jackson Hsu: Možná, ale pořád ještě na taková řešení čekáme. Dokončíme testy a utvoříme hodnocení teprve až získáme vzorky od těchto společností.

  4. ExtraHardware: Kdy se můžeme dočkat základních desek s nativní podporou SATA 6 Gb/s i USB 3.0?

    Jackson Hsu: V současnosti je SATA 6 Gb/s integrována v AMD SB850 a bude v řešeních s čipsetem Intel v roce 2011 (poz. red.: myšleno zřejmě ve větší míře, nikoli datum uvedení čipsetu Intel s podporou rychlejšího SATA). USB 3.0 by mělo být v čipsetech Intel v roce 2012, u AMD pak koncem roku 2011.

  5. ExtraHardware: Plánujete nasazení kondenzátorů Hi-c cap?

    Jackson Hsu: Zatím ne, budeme tuto možnost studovat.

  6. ExtraHardware: Proč jsou na pasivech horní ozdobné plechy, které snižují účinnost chlazení?

    Jackson Hsu: Všechny návrhy pasivních chladičů prošly přísnými testy a validacemi v naší laboratoři, abychom si byli jistě efektivitou. Neměl by s nimi tedy být žádný problém.

  7. ExtraHardware: Proč není v BIOSu implicitně zapnutý S.M.A.R.T. a podpora USB myši a klávesnice?

    Jackson Hsu: USB klávesnice už je, ale USB myš by mohla mít právní problém, takže ji nemůžeme implicitně zapnout.

  8. ExtraHardware: Proč nemá Gigabyte v BIOSu tak propracovanou správu větráků (manuální řízení více větráků) jako konkurence? Myslíme tím to, že například u desek Asus lze regulovat třeba klidně pět ventilátorů, kdežto u Gigabyte zpravidla jen jeden větrák pro procesor a jeden systémový větrák (někdy dokonce jen ten pro procesor).

    Jackson Hsu: (pozn. red. po upřesnění už Jackson novou odpověď nedodal, platí asi tedy druhá část původní:) Toto nastudujeme.

  9. ExtraHardware: Proč je tak nešikovně na většině desek umístěn konektor Front Audio?

    Jackson Hsu: Konektor pro audio musí být blízko kodeku pro nižší míru šumu, ale opět můžu slíbit, že se na to podíváme.

  10. ExtraHardware: Proč jste u čipsetů Intel P55 nepoužili PLX můstek a vydali jste se vlastní cestou?

    Jackson Hsu: Protože Gigabyte kvůli co nejlepšímu výkonu používá přímé spojení s procesorem! Není pak třeba rozšiřujícího PLX k zajištění vyšší propustnosti ale se zpožděním.

  11. ExtraHardware: Plánujete nasazení desek s Hydrou?

    Jackson Hsu: Jelikož v tom nevidíme žádný významný přínost, zatím ani neplánujeme. Řešení není praktické pro highendová řešení, která jsou zpravidla z vícero grafických karet stejného druhu. Pro střední třídu (mainstream) se vždy musíte zaměřit na poměr cena/výkon a náklady navíc nedělají ze základních desek s Hydrou cenově atraktivní řešení.

Děkujeme za rozhovor a těšíme, co z našich připomínek bude skutečně nastudováno a hlavně v nových základních deskách a BIOSech už změněno.