Hlavní navigace

12 tipů, jak snadno zrychlit vaše Windows

30. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pryč se zbytečnými programy, pořádek po startu, přidejte RAM, vypněte indexování

1. Odinstalujte zbytečné programy

Mnozí výrobci prodávají počítače s předinstalovanými aplikacemi – ať už freewarovými nebo časově omezenými demoverzemi. Pokud tyto programy nepoužíváte, je celkem zbytečné, aby zabíraly místo na disku. Kromě toho mohou některé z nich – zejména ty, jež se spouštějí se startem operačního systému – prodlužovat dobu spouštění Windows, obsazovat operační paměť a zatěžovat procesor. Máte–li dostatek času, můžete odinstalovat jeden po druhém přes Start | Ovládací panely | Programy a funkce. Když už budete v tomto nastavení, podívejte se do sekce Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows – možná i zde najdete aplikace (například hry dodávané s operačním systémem), kterých se můžete zbavit odstraněním zatržítka.

Doporučit můžeme také programy pro dávkové odstranění tzv. bloatware“ (tj. software předinstalovaný dodavatelem PC) – PCDecrapifier nebo Revo Uninstaller.

2. Zastavte aplikace spouštěné při startu Windows

Společně se startem operačního systému je spouštěna celá řada aplikací. Bez některých se neobejdete – typicky se jedná například o ovladače hardware, systémové služby nebo software pro konfiguraci grafického výstupu – nicméně spouštění celé řady z nich není nezbytné. K seznamu aplikací, jež se spouštějí společně s operačním systémem, se můžete dostat mnoha způsoby. Jednou z možností je kliknout na tlačítko Start a napsat do vyhledávacího políčka msconfig.

Poté přejdete na záložku Po spuštění, kde uvidíte seznam automaticky spouštěných programů. U některých poznáte na první pohled, že jejich start se systémem není nezbytný. Například takřka jistě nepotřebujete, aby po celou dobu práce s počítačem běžel GoogleUpdate nebo QuickTime. Neodstraňujte programy, které souvisí s hardwarem nebo bezpečností (antivir, firewall atp.). Pokud si nejste zcela jisti tím, co jednotlivé aplikace dělají, zkontrolujte je na webu ProcessLibrary.com.

Podstatně podrobnější informace o všem, co se spouští společně s Windows, poskytuje program Autoruns for Windows z dílny Marka Russinoviche.

3. Přidejte RAM

Windows 7 sice zacházejí s operační pamětí výrazně šetrněji než jejich předchůdce Windows Vista, nicméně pokud je instalujete na počítač, na kterém jste dosud provozovali Windows XP, pravděpodobně bude upgrade nezbytností. Než se pustíte do nákupu a montáže (pokud tedy tyto úkony nechcete nechat na servisním středisku), udělejte následující kroky:

  1. Zjistěte, kolik operační paměti vlastně máte – zde vystačíte s kliknutím pravým tlačítkem myši na ikonu Počítač, kde následně z kontextového menu vyberete položku Vlastnosti. Velikost RAM byste měli vidět hned na první záložce.
  2. Dále byste měli zjistit, zda máte v počítači volné pozice pro další moduly. Jsou–li všechny obsazené, budete je muset vyjmout a nahradit novými moduly. Pokud zbývají nějaké volné, můžete paměť pouze doplnit. Přehled o obsazení slotů získáte otevřením skříně a pohledem na základní desku. Pokud se vám nechce hledat šroubovák, pomůže program CPU–Z, který vám prozradí také to, jaký typ a od jakého výrobce již v počítači je. Zejména dávejte pozor na to, jaké pozice jsou volné – sloty pro DDR2 a DDR3 mají rozdílné uspořádání a moduly DDR2 do slotu pro DDR3 či naopak prostě nedostanete.

4. Vypněte indexování

Zatímco Windows Vista informují o probíhajícím indexování souborů ikonou v oznamovací oblasti, Windows 7 tuto činnost nijak neindikují. Jestliže k vyhledávání souborů používáte systémové Hledání, pak tento krok přeskočte – zrychlení systému by bylo vykoupeno sníženou rychlostí vyhledávání. Pokud ale hledáte soubory jiným způsobem, můžete indexování bez obav vypnout. To provedete přes Ovládací panely, kde otevřete Možnosti indexování. Dále kliknete na tlačítko Změnit a deaktivujete všechna zatržítka.

Další možností je zakázání služby, která se stará o indexaci. Klikněte pravým tlačítkem na ikonu Počítač, z kontextové nabídky zvolte Spravovat, dále přejděte do sekce Služby a aplikace | Služby a dvakrát klepněte na položku Windows Search. V roletovém menu Typ spouštění zvolte Zakázáno a potvrďte toto nastavení OK.

[pagebreak title=Defragmentace, změna režimu napájení, pořádek na disku, pryč s viry a spywarem]

5. Defragmentujte disk

Fragmentace souborů na pevném disku se časem stává jednou z největších brzd systému. Je to logické: pokud hlavičky disků musí při načítání jednoho souboru několikrát změnit polohu, dochází k časovým prodlevám. Ty jsou sice v řádech milisekund, nicméně pokud je nutné načíst stovky souborů (typicky při startu systému nebo spouštění velkého programu – grafického editoru, hry, …), tyto hodnoty se sčítají a ve výsledku mohou přinášet zdržení v řádech sekund.

Defragmentací spojíte jednotlivé kousky souborů do souvislých celků, takže je hlavičky disků načtou „jedním tahem“, což přináší citelné zrychlení odezvy. Windows 7 přišly s defragmentací, která se spouští automaticky v pravidelných intervalech. Ne vždy je ale výchozí nastavení zvolené systémem optimální – například pokud je defragmentace naplánována na čas, kdy je počítač obvykle vypnutý.

Zadejte tedy do vyhledávacího dialogu pod tlačítkem Start slovo defrag, čímž vyvoláte nástroj Defragmentace disku. Verze dodávaná s Windows 7 podává proti nástrojům z Windows XP a Vista více informací o tom, co se děje na vašem disku. Změnu nevyhovujícího nastavení provedete stiskem tlačítka Konfigurovat plán, následně sami vyberete, jak často, kdy a na kterých discích bude automatická defragmentace prováděna.

Samozřejmě nemusíte používat jen systémové nástroje – na trhu je celá řada aplikací, jejichž cílem je urovnání souborů na pevném disku. Za všechny jmenujme například velmi rychlý a efektivní Defraggler, který umí provádět defragmentaci v zadaném čase, intervalu, nebo pokaždé, když s počítačem nepracujete.

6. Změňte nastavení napájení

Tento tip přeskočte, pokud je pro vás důležitá úspora elektrické energie. Otevřete Ovládací panely | Možnosti napájení. Zde klikněte v levém panelu na položku Změnit nastavení schématu, pokračujte na Změnit pokročilé vlastnosti napájení a v roletkovém menu vyberte Vysoký výkon.

7. Udělejte si pořádek na disku

Během práce se na disku ukládají megabajty dočasných souborů, které časem zabírají stále více místa. Základní nástroj pro jejich nalezení a odstranění je součástí Windows – najdete ho v menu Start, kde dále zvolíte Všechny programy | Příslušenství | Systémové nástroje | Vyčištění disku. Program najde nepotřebné soubory, offline webové stránky, a další zbytné položky na vašem disku a nabídne jejich vymazání.

V čištění disku ale doporučujeme nezůstávat jen u systémového nástroje – existuje celá řada programů, jež dokážou vyhledat a odstranit zbytečné soubory, vznikající při práci s prohlížečem či jinými aplikacemi, které se při ukončení nestarají o jejich uklizení. Výběr „čističe“ je spíše otázkou osobních preferencí – doporučit můžeme například CCleaner, Comodo System Cleaner, či Wise Disk Cleaner. Nic nezkazíte ani používáním kombinace dvou nebo více programů tohoto typu.

8. Zatočte s viry a spywarem

Viry, spyware, nebo obecně jakékoli škodlivé programy nejsou problémem jen samy o sobě (tedy zejména svou činností, jako je odesílání nevyžádané pošty, odchytávání citlivých údajů atp.), ale také využíváním systémových zdrojů počítače, čímž pochopitelně dochází ke ztrátám výkonu. Dnes již je na trhu celá řada aplikací, které vám pomohou s detekcí a odstraněním nežádoucích programů. Začněme u kolébky Windows – tedy v Microsoftu, který připravil pro své uživatele hned dvě aplikace – Windows Defender (v aktualizovaném systému najdete tento program v Ovládacích panelech) a antivirový balík MS Security Essentials.

Vyzkoušet ale můžete i alternativy od jiných výrobců.

Antivirové programy zdarma

Programy pro nalezení a odstranění spyware

V případě programů nabízejících ochranu v reálném čase (tj. nejrůznější „štíty“ či „rezidentní ochranu") doporučujeme používat vždy jen jednu aplikaci tohoto typu. V případě použití dvou nebo více podobných programů můžete dosáhnout přesně opačného efektu, než o jaký se snažíme – totiž významného zpomalení počítače a jeho odezvy. Dva antiviry najednou vám sice teoreticky mohou přinést větší pocit jistoty, ale v konečném důsledku mohou znamenat zásadní problémy.

Nechte si poradit Windows, pryč s miniaplikacemi, plocha bez obrázku, vypněte efekty

9. Nechte si poradit přímo systémem

Windows 7 obsahují poradce, který vám pomůže identifikovat případné problémy s výkonem vašeho počítače. Najdete ho v Ovládacích panelech pod ikonou Poradce při potížích. Dále zvolíte Zobrazit vše a otevřete poradce pro Výkon. Ujme se vás jednoduchý průvodce, který zkontroluje, zda v systému neexistuje nějaký problém, který by snižoval jeho odezvu. Pokud takový problém najde, nabídne jeho vyřešení.

10. Vypněte nepoužívané miniaplikace

Máte–li na ploše nějaké aktivní miniaplikace, zamyslete se nad tím, zda se bez nich dokážete obejít. Podobně, jako ostatní programy, i tyto zabírají paměť a vyžadují část výkonu procesoru. Miniaplikace můžete ukončit buď jednu po druhé, nebo jednodušším způsobem: klikněte na Start a do vyhledávacího řádku zadejte gadgets. Jednou z nabídnutých voleb by měla být položka Zobrazit seznam spuštěných miniaplikací. V seznamu pak tlačítkem Odstranit odeberete ty miniaplikace, které již nechcete používat.

11. Nepoužívejte obrázky na pozadí pracovní plochy

Následujícím krokem uvolníte další RAM, což v konečném výsledku přinese další, byť mírné, zvýšení rychlosti. Klepněte pravým tlačítkem myši na plochu a z kontextové nabídky zvolte Přizpůsobit. V dolní části konfiguračního dialogu se skrývá položka Pozadí plochy, přes kterou se dostanete k dalšímu nastavení. Místo obrázku si nastavte jednolitou barvu, což provedete přes roletkové menu Umístění obrázku, kde vyberete Plné barvy. Z nabídky barev pak zvolte odstín, který bude nejlépe vyhovovat vašemu vkusu, případně si namíchejte vlastní. Svou volbu potvrdíte tlačítkem Uložit změny.

12. Vypněte efekty

Nejrůznější grafické efekty, jako je vysouvání nabídek, animace, zobrazování stínů a další, baví uživatele obvykle jen několik prvních dnů. Pokud vás grafické vychytávky omrzely a chcete o něco zvýšit odezvu, kterou vykreslované efekty přeci jen mírně zpomalují, můžete je vypnout. To provedete v Ovládacích panelech, kde otevřete Informace o výkonu a nástroje. V následujícím okně pak zvolíte položku Upravit vizuální efekty. Pak už záleží jen na vás, zda ručně deaktivujete jen ty položky, bez kterých se obejdete, nebo zvolíte rychlé nastavení Optimalizovat pro výkon.

KL24

Zdroj: PCMag

Byl pro vás článek přínosný?