Hlavní navigace

120 MB/s na flash klíčence díky VIA Labs

29. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jestliže na mnoho využití je rozhraní USB 3.0 zbytečně rychlé, jednou z oblastí, kde to neplatí, jsou přenosná úložná zařízení, ať už externí pevné disky, nebo flash klíčenky. Společnost VIA Labs, Inc. (jinak používající zkratku VLI) představila řadič propojující USB 3.0 a paměť typu NAND Flash. VL751 oproti řešením, které jsou již na trhu, slibuje nižší cenu a vyšší výkon zároveň.

VIA VL751 je vylepšenou verzí řadiče VL750, který společnost nakonec kvůli různým problémům komerčně nedodává, navzdory tomu, že je uveden na webových stránkách. Při vývoji VL751 se inženýři zaměřili především na zvýšení dosažitelných rychlostí čtení a zápisu, tomu pomáhá vylepšená paralelizace a vyrovnávací paměti pro čtení i zápis (pre-read/pre-write buffer). Vylepšena prý byla také podpora NAND Flash čipů různých výrobců.


Mimo jiné díky tomu, že VL751 je řadič čtyřkanálový, uvádí výrobce rychlost čtení 120 MB/s a zápisu 80 MB/s, avšak potenciálně i více (s lepšími NAND Flash čipy). Pochopitelně pouze na USB 3.0, kde podporuje jak standardní protokol BOT, tak i pokročilejší UASP. V režimu USB 2.0 je rychlost omezena na (vzhledem k možnostem rozhraní velice slušných) 35 MB/s.

Zdroj: VIA Labs, Inc., VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?