Hlavní navigace

Defender se postaví crapwaru, jenž slibuje vyřešit i neexistující problémy (výměnou za peníze)

5. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pryč s crapwarem.

Možná si vzpomenete, že Windows Defender kromě malwaru v minulosti likvidoval i jiný typ softwaru, který byl vyhodnocen jako bezpečnostní riziko. Šlo např. o nástroj od Lenova, který bychom mohli považovat za legitimní aplikaci od výrobce počítače, ve skutečnosti však sledovala šifrovanou komunikaci na webu. Záběr antivirového řešení se opět rozšíří. Pro náš klidný spánek Windows Defender od 1. března 2018 zatočí s programy, které bychom nemohli nazvat klasickými malwary. Bude se jednat o všelijaké optimalizační nástroje, které slibují vyčištění registru, zbytečných souborů na disku apod. Nebudou ovšem z počítačů vyháněny paušálně všechny takové programy.

Uvedené typy aplikací budou čistit také další bezpečnostní nástroje od Microsoftu.

Koho bude mít Defender v hledáčku?

Odstranění si nástroj vyslouží tím, že bude zobrazovat zavádějící informace o stavu počítače, které vám slíbí vyřešit, ovšem až poté, co (zpravidla) zaplatíte. Legitimní nástroje existovat mohou, možná ale sami víte, jak rádi různí výrobci ukazují v některých svých nástrojích informace o tom, jak nutně potřebujete jinou jejich aplikaci, která vyřeší až stovky problémů s vaším počítačem.

Nástroj od IObitu se bude řadit k těm, jež balancují na hraně. Část stavu věcí, který označuje za problémy, opraví, pak vám ale řekne, že když si placenou variantu nástroje nekoupíte, váš počítač vlastně nebude tak úplně v pořádku Nástroj od IObitu se bude řadit k těm, jež balancují na hraně. Část stavu věcí, který označuje za problémy, opraví, pak vám ale řekne, že když si placenou variantu nástroje nekoupíte, váš počítač vlastně nebude tak úplně v pořádku

Nebo že musíte za peníze upgradovat stávající nástroj. K jiným podmínkám vyřešení domnělých problémů mohou patřit jiné požadované akce, např. se musíte přihlásit k odběru reklamních sdělení e-mailem, stáhnout jinou aplikaci, vyplnit dotazník, provést registraci apod. Program vám v tomto ohledu na výběr nedá, jen na vás bude tlačit, abyste provedli požadovanou akci.

Někdy tlak zvýší nějakou formou odpočítávání. Jak se tyto pseudopomocné nástroje do počítačů dostanou? Někdy mohou být v novém zařízení přítomné z výroby, zřejmě častěji si ji ale méně znalí uživatelé a uživatelky do počítače zanesou sami omylem během instalace úplně jiného programu.

Závěr

Nečestná hra v tomto poli není ničím novým, takže za sebe říkám, že jsem rád, že bude Defender proaktivní. Vyvolávání falešného pocitu ohrožení je hrou na emoce, pod kterými se člověk snáze zlomí. Pokud budete program popsané kategorie budete chtít používat nadále, měl by vám to ovšem antivirový program jako obvykle umožnit.

CS24

Prostředí Defenderu se proměnilo v Centrum zabezpečení Prostředí Defenderu se loni proměnilo na komplexnější Centrum zabezpečení

Defender bude popsané aplikace řadit do kategorie nežádoucího softwaru. Uvedené datum naznačuje, že by nová funkce neměla být omezena jen na letošní jarní vydání Desítek (verze 1803). Pokud vše půjde jako obvykle, bude během března doděláno a pro širokou veřejnost uvolněno až během dubna.

Mezitím už snad bude Defender dávno likvidovat podobné pokusy, jak z někoho nátlakem vyloudit peníze. Minimálně hádám, že Security Essentials, což je sesterská verze Defenderu, kterou lze volitelně nainstalovat do Windows 7, již ale funkci nezíská.