Hlavní navigace

12nm Ryzeny vyjdou na začátku března, současně s čipsety a APU Raven Ridge pro AM4

27. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain

Z několika stran už přišla informace, že AMD na první kvartál nového roku (aneb Q1 2018) chystá vydání druhé generace procesorů Ryzen, označené jako řada 2000. Různé zvěsti se zatím rozcházely ohledně toho, zda by to mohlo být v únoru nebo v březnu, nyní ale konečně promluvily tradičně hodně spolehlivé japonské zdroje, takže už máme dobrou představu, kdy nová CPU (a APU) pro platformu AM4 čekat.  

Procesory, APU i čipsety naráz?

Podle webu Hermitage Akihabara, který tyto informace tahá z různých zaměstnanců tamních distributorů a prodejců, by Ryzeny 2000 zřejmě měly vyjít prakticky přesně rok po první generaci. Má to být na začátku března (Ryzeny 7 měly premiéru 2. března 2017). Přesný den bohužel ještě netušíme, pravděpodobně by to asi mohlo být v druhém týdnu měsíce (5. až 9.), jelikož 2. březen v roce 2018 připadá na pátek a uvádění produktů se obvykle odehrává v úterý, středu nebo čtvrtek, pátek je neobvyklý.

Dne ani hodiny sice neznáme, ale Hermitage Akihabara na oplátku uvádí, co v tyto dny má jít na trh. Onen začátek března totiž údajně platí pro víc věcí. Za prvé pro čipy Pinnacle Ridge, které představují čistá CPU s osmi jádry a navazují tak na to, čím jsou současné Ryzeny. Ovšem budou vyráběny na 12nm procesu, což by mělo umožnit vyšší frekvence; architektura jader bude stejná (nová architektura Zen 2 přijde až na 7nm procesu).

Kromě Pinnacle Ridge ale dle stejného zdroje současně vyjde také desktopová verze čipu Raven Ridge, což je APU se čtyřmi jádry Zen a grafikou Vega, které bylo již vydáno pro notebooky coby Ryzen Mobile. Také pro desktopové Raven Ridge pro socket AM4 uvádí japonský web, že má jít na trh na začátku března. Mohlo by to možná být ve stejný den se společnou premiérou, případně třeba s týdenní prodlevou. Raven Ridge je stále vyráběno 14nm procesem, ale mělo by mít například inovované řízení spotřeby, což by snad mohlo zvyšovat výkon s turbem.

První exempláře byly možná již odhaleny v uniknuvších slajdech. Z těch víme o Ryzenu 3 2200G a Ryzenu 5 2400G. Oba nesou čtyři jádra, přičemž Ryzen 3 bude bez SMT a Ryzen 5 s ním. Grafika bude mít u slabšího modelu 512 shaderů (Radeon Vega 8), u výkonnějšího 704 (Radeon Vega 11). Výkon CPU by asi mohl být blízký Ryzenu 3 2200, respektive Ryzenu 5 2400 bez GPU, čímž by dobře zapadaly do nabídky. TDP těchto dvou modelů je 65W, ovšem měly by existovat i jejich 35W verze, patrně odlišené písmenkem S na konci.

Slajd ukazující APU Ryzen 3 2200G a Ryzen 5 2400G (Zdroj: Informática Cero) Slajd ukazující APU Ryzen 3 2200G a Ryzen 5 2400G (Zdroj: Informática Cero)

Do třetice ppět zřejmě ve stejném čase s těmito procesory podle Hermitage Akihabara budou vypuštěny i nové čipové sady (zmíněné jsou X470B450), takže by čipy mohly být provázeny i aktualizovanými modely desek. Čipsety řady 400 by dle údajů na webu PCI-SIG už mohly mít linky PCI Express 3.0 (řada 300 umí jen 2.0, zatímco sloty živené z procesoru podporují PCI Express 3.0), ovšem Ryzeny 2000 by je vyžadovat neměly a fungovat by po aktualizaci BIOSu měly i na dnešních deskách.

KL24

intel-coffee-lake-procesor-1600

Nová Coffee Lake a čipsety také v únoru nebo březnu

Zpráva Hermitage Akihabara se jinak zmiňuje i o plánech Intelu. U toho má dojít k vydání nižších modelů procesorů Coffee Lake (údajně včetně modelů Pentium a Celeron), a také čipsetů H370 a B370 (což možná má být spíš B360). Nicméně nemá to být v lednu, jak se dříve čekalo, tato druhá vlna procesorů Coffee Lake a desek pro ně má prý nastat někdy v únoru nebo březnu. Snad o něco dřív by se ale měla zlepšit situace s dostupností již vydaných CPU. Podle informátorů z japonských obchodů by se prý také koncem ledna měl utišit nedostatek zamčených šestijader Core i7-8700 a i5-8400, od nichž doposud nejsou tak velké zásoby, aby tato CPU zůstávala trvale dostupná. Nicméně je třeba říct, že v tomto ohledu mohou mezi světovými regiony být značné rozdíly, takže co je řečeno pro dálný východ, nemusí platit pro nás. V Japonsku bylo Coffee Lake velmi špatně sehnatelné od začátku, start prodeje byl dokonce proti západu posunut. Takže je šance, že naše obchody by na tom mohly být lépe.

Byl pro vás článek přínosný?