Hlavní navigace

15 nejúžasnějších prvních kroků Internetu

25. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ti, kteří značili cestu, tvůrci a inovátoři dostali Internet tam, kde je dnes, a udělali z něj nezbytnou součást našeho každodenního života. Pro vaše potěšení jsme vybrali několik zajímavých počátků z historie Internetu (a webu).

Koneckonců, když se podíváme do 10. března 1876, kdy Alexander Graham Bell navázal první telefonní hovor se slovy: „Pane Watsone, přijďte sem, chci vás vidět,“ můžeme jistě nahlédnout zpět na některé z posledních událostí, které formovaly i náš život.

Těchto 15 prvenství jsme rozdělili do třech kategorií:

  • První na Internetu
  • První na webu
  • První webové služby

Tak jedem!

První na Internetu

První e-mail

Ray Tomlinson je zaznamenán jako první člověk, který odeslal e-mail (už v roce 1971), a je také známý, že zavedl symbol zavináče @, jenž v adrese oddělil název uživatele a název počítače. Podobné systémy se používaly už v začátku 60. let, ale byly limitovány na předávání vzkazů mezi uživateli na stejném mainframu. Ale až v roce 1971 začaly e-maily vypadat tak jako dnes a mohly se posílat pomocí sítí. Přitom v té době Internet ještě ani neexistoval, ale jeho předchůdce – Arpanet – ano.

První doména

První zaregistrovaná doména byla symbolics.com. Patnáctého března 1985 jej zaregistroval dnes už neexistující počítačový výrobce Symbolics.

První e-mailový spam

První zdokumentovaná spammová zpráva byl odeslána 393 příjemcům v síti Arpanet 3. května 1978. Zprávu odeslal Gary Thuerk, dělal v ní reklamu na dostupnost nového modelu počítačů Digital Equipment Corporation (DEC). Jinými slovy: Gary Thuerk měl čest stát se prvním e-mailový spammerem. Dokonce mu to vyneslo zápis do Guinnessovy knihy rekordů. V roce 1978 se ale termín „spam“ ještě nepoužíval.

První mobil s přístupem k internetu

Nokia 9000 Communicator byl prvním telefonem s internetovým připojením. Byl vydán ve Finsku v roce 1996, ale (popravdě) dostupnost připojení byla z počátku velmi omezena vysokými cenami operátorů. V roce 1999 NTT DoCoMo v Japonsku vydalo i-Mode, který stál za zrodem mobilních internetových služeb.

Nokia N9000 CommunicatorNokia N9000 Communicator, první mobil s přístupem k internetu, foto: Pingdom

První na webu

První webová stránka

Prvním webem se v roce 1990 stal info.cern.ch, běžel na počítači NeXT v CERNu. Úplně první stránka měla adresu http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html a nesla informace o projektu World Wide Web (WWW). Původní stránka už ale neexistuje, zachovala se pouze její kopie z roku 1992. Je přístupná na webu W3C.

První elektronický obchod (a platba)

I když se Amazon nebo eBay staly opravdu velkými a slavnými, nebyly to první online obchody. Prodejce NetMarket tvrdí, že provedl první zabezpečnou platbu na webu: 11. srpna 1994 prodal kopii Stingova alba na CD „Ten Summoner's Tales“ za 12,48 USD plus poštovné. Dalších uchazečem o trůn je Internet Shopping Network, který tvrdí, že prodával už o měsíc dříve.

První banka online

První finanční institucí, která nabídla služby internetového bankovnictví pro všechny své zákazníky, je Stanford Federal Credit Union (už v říjnu 1994).

První vyhledávací engine

I když vyhledávače existovaly ještě před službou WWW, byly samozřejmě omezeny a většinou ze stránek vybíraly pouze jejich nadpisy. Prvním fulltextovým vyhledávacím enginem (jako známe dnes) byl WebCrawler spuštěný v roce 1994.

WebCrawlerWebCrowler z roku 1996, foto: archive.org

První blog

Justin Hall spustil webový deníček nazvaný Justin's Links from the Underground už v roce 1994. Nabízel první příručky o webu, ale později se stával čím dál osobnějším. Magazín New York Times jej považuje za otce blogování, ačkoliv termín „blog“ v té době ještě neexistoval. Až později přišel weblog (1997), který vedl k blogu (1999).

První podcast

Podle diskuzí z roku 2000, blogerský pionýr Dave Winer přidal do RSS funkci odkazování na audio obsah uvnitř feedů, čímž vytvořil audioblogování. Jedenáctého ledna 2001 tuto funkci Winer ukázal na písničce Grateful Dead na svém blogu Scripting News. Poslední část rovnice, tedy stažení hudebních souborů do iPodu, se stala populární až v roce 2003. Termín „podcasting“ pro poslouchání audioblogů na přenosných přehrávačích je znám od roku 2004.

První webové služby

První prodané zboží na eBay

V roce 1995, kdy byla stránka založena, se ještě eBay jmenoval AuctionWeb. Prvním prodaným předmětem bylo poškozené laserové ukazovátko za 14,83 USD. Zakladatel eBaye Pierr Omidyar se e-mailem zeptal kupujícího, jestli nemá strach z toho, že je ukazovátko nefunkční. Ale ten prý odpověděl „Jsem sběratelem zničených ukazovátek.“

První prodaná kniha na Amazonu

Amazon odstartoval v roce 1995 a první prodanou knihou byla „Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models on the Fundamental Mechanism of Thought“ od Douglase Hofstadtera.

První článek Wikipedie

První zápisek Wikipedie zněl „Hello, World!“ a vytvořil jej samotný zakladatel Jimmy Wales. Stránka už ale není k dispozici. Nejdéle zachovaným zápisem je seznam zemí, který pochází z 16. ledna 2001. (Vzrušující věci přišly až později.)

První video na YouTube

První nahraný klip na YouTube pocházel od jeho spoluzakladatele Jawed Karima z 23. dubna 2005. Jmenuje se „Me at the zoo“ a na videu je on sám v zoologické zahradě v San Diegu. Do dnes jej už vidělo přes čtyři miliony lidí a stále se na YouTube nachází.

První zpráva na Twitteru

Prvním zaznamenaných tweetem (který stále existuje) je zápisek Jacka Dorseyho „just setting up my twttr“ z 21. března 2006. Jack Dorsey byl tím, kdo přišel s nápadem na vznik Twitteru. A ne, twttr není překlep. Jednu dobu se o Twitteru mluvilo jako o twttr. Z části inspirace Flickrem a z části protože pět znaků se lépe mohlo použít v krátké SMS.

První tweetPrvní tweet, foto: Jack Dorsey

CS24

Poslední (ne první) slova

Bohužel bývá snazší o tom mluvit než opravdu provést, když máte o něčem hledat první zmínky. I přes mladou historii – jako v tomto případě – bývají detaily časem ztraceny. Takže pokud dnes startujete něco opravdu inovativního a čekáte obrovský úspěch, udělejte si pár poznánek, aby pak mohly vznikat články, jako je tento ;-).


Článek je přeloženou verzi staršího blogpostu agentury Royal Pingdom, která mi dala laskavé svolení k jeho uveřejnění na Cnews. Díky Aronu Landerovi za příjemnou domluvu. A budu rád, když po přečtení poděkujete za pěkný článek klepnutím na původní verzi http://royal.pingdom.com/2010/02/08/15-fantastic-firsts-on-the-internet/.