Hlavní navigace

15 vánočních tipů na notebooky a příslušenství

4. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod a příslušenství

Nevíte si rady s výběrem?

Výběr vánočních dárků je alespoň pro nás vždycky pořádný problém. Pokud někdo vysloveně neřekne, po čem touží, což je sice z hlediska logistiky výrazným ulehčením, ale zase to kazí kouzlo vánoc, trávíme konec prosince škrábáním se na hlavě a stresováním se ze zvětšujících se davů úplně všude (pokud nebydlíte na samotě u lesa, víte o čem mluvím) a marnou snahou vymyslet, co by se tak komu mohlo líbit. Ideální situace nastane, když jdeme okolo obchodu, jen tak mimoděk přeletíme okem výlohu a doslova na nás vyskočí něco, co vypadá jako přesně ten pravý dárek pro dotyčného bližního. To se však bohužel stává častěji v přihlouplých romantických filmech než v realitě... ale neodbíhejme od tématu.

Téma tohoto článku je jasně dané naším zaměřením: podíváme se na nabídku notebooků a jejich příslušenství. Notebook není díky relativně vysoké pořizovací ceně ideální dárek pro každého, to je nám jasné, ale pokud třeba vaše děti mají doma starší počítač a už půl roku vás přesvědčují ke koupi nového, vánoce jsou ideální příležitostí. Navíc nikdo neříká, že vánoční dárky musíte dávat jen ostatním - článek můžete klidně použít jako inspiraci a potěšit nějakým novým notebookem sami sebe.

Vzhledem k tomu, že v posledních měsících hýbaly (a stále hýbají) světem přenosných počítačů ultrabooky, jsme je samozřejmě nemohli ignorovat ani v tomto přehledu. Snažili jsme se jim ale věnovat jen malou část článku, protože jsme o nich již napsali docela dost, a ve zbytku jsme se soustředili na poněkud obvyklejší kategorie. Nebudou tak chybět DTR notebooky (více o nich se můžete dočíst v nedávném článku o výběru DTR), herní mašiny, všestranné multimediální patnáctky ani superlevné počítače za doslova pár tisíc. Jediná větší kategorie, kterou jsme tentokrát vynechali, jsou pracovní (byznysové) notebooky, protože s těmi se asi pod většinou stromečků nepočítá - leda byste nějaký dostali k vánocům v práci jako služební. A ještě před samotnými notebooky se pojďme podívat na nějaké to zajímavé příslušenství, které vaši kapsu zatíží výrazně méně.

Další dárkové tipy

Pokud by vám zdejší tipy náhodou nestačily a potřebujete si před vyluxováním kreditky ještě trochu rozšířit obzory, podívejte se, co doporučují redaktoři na našich dalších webech:

ExtraHardware - procesory, paměti, základní desky, grafiky, SSD, monitory, skříně, zdroje, chladiče
ExtraPC - tablety, sluchátka, reproduktory, myši, klávesnice, herní konzole, tiskárny, navigace, foťáky
Cnews - chytré telefony a velký přehled všech článků

Podložka na klín

Chladicí podložky jsou známý a dobrý způsob, jak ulevit přehřívajícímu se notebooku. Ten se vám odvděčí nižší úrovní provozního hluku, protože ventilátor nemusí běžet neustále na plné otáčky, a nižšími provozními teplotami, což snižuje opotřebení komponent a zvyšuje komfort pro uživatele.

Podložek je na trhu spousta. Některé stojí pár stovek, jiné až tři tisíce, a vzájemně se od sebe liší hlavně rozměry ventilátoru (čím je větší, tím je potenciálně tišší) a různým příslušenstvím jako USB rozbočovače či touchpady. Model N700 od Logitechu se ovšem odlišuje tím, že má na spodní straně polstrování, díky kterému se dá podložka pohodlně používat i když máte notebook na klíně.

Vaše nohy jsou tak izolovány od teplotních změn vyvolaných tahem ventilátoru a přehříváním notebooku, je to výrazně pohodlnější než klasická podložka, kterou v takové poloze musíte neustále vyrovnávat, a jako bonus jsou zde integrované reproduktory s maximálním výkonem 2 W - i když o jejich kvalitě si iluze příliš neděláme. Podložka je jako snad všechny ostatní napájena přes USB, umí automaticky regulovat otáčky a vejdou se na ni notebooky do úhlopříčky 16".

Logitech Speaker Lapdesk N700
Cena: od 1 379 Kč

 

Disk pro správné chlapy (a ženy)

Na koupi pevného disku sice není momentálně úplně ideální doba kvůli nedávným záplavám v thajsku, externích disků se to však naštěstí nedotklo až tak moc. Takový disk se navíc určitě bude hodit vždy, když budete chtít přenést větší množství dat. Pokud jdete na párty k někomu z kamarádů na byt a chcete s sebou vzít nějakou hudbu a pár filmů na pozdní večer, externí disk vám poslouží ideálně; stejnětak pokud máte nějaký starší notebook s malým diskem. Ceny za 500GB externí úložiště se momentálně pohybují okolo 2 000 korun s DPH a na půl terabajtu se už vejde docela slušná porce multimédií.

Pokud nevyžadujete rychlé připojení, jako eSATA nebo USB 3.0, ale zato hledáte disk se zajímavým designem a/nebo zvýšenou odolností, věnujte pozornost této pogumované placce od ADATA. Tento disk se prodává ve třech velikostních (500/750/1000 GB) a třech barevných (černá, černočervená, černožlutá) variantách, které mají společnou odolnost vůči vodě (standard IEC 529 IPX7; má vydržet až půl hodiny v hloubce jednoho metru), nárazům a otřesům (MIL-STD-810F 516.5) a tím pádem se může hodit každému cestovateli.

ADATA SH93 500 GB
Cena: od 2 117 Kč

 

 

Živá voda pro systém

Zmiňované vysoké ceny klasických pevných disků nahrávají výrobcům SSD. Na nějakou výraznější reakci (čti snížení ceny za gigabajt) si ještě budeme muset počkat, ale i přesto má smysl koupit SSD již nyní. Rozdíl ve výkonu mezi klasickým HDD a SSD je neuvěřitelný: po prvním bootu budete mít pocit, že sníte.

Cena za gigabajt je u SSD momentálně stále dost vysoká, takže pokud s sebou potřebujete nosit velké objemy dat, jeho koupě nemá moc smysl (nebo si k němu pořiďte i externí disk). Pokud s sebou ale nepotřebujete neustále nosit celou svoji sbírku hudby, filmů a fotek a nebojíte se investovat pěkných pár tisíc, 120GB SSD vám nepochybně přinese mnoho radosti díky opravdu nesrovnatelně rychlejší práci systému. Instalace se nemusíte bát, je jednoduchá - nedávno jsme o tom psali krátký návod pro začátečníky.

OCZ Agility 3 120 GB
Cena: od 3 749 Kč

Univerzální nabíječ

S napájecími adaptéry bývají občas potíže. Výrobci se na nich občas snaží ušetřit co se dá, takže se přehřívají a chvíli po skončení záruky na notebook se odeberou do elektronického pekla. Navíc jsou častými oběťmi různých domácích incidentů - o kabel někdo zakopne a utrhne konektor, zničí jej při zalévání květin, nebo třeba kabel rozkouše volně pobíhající morče. Sehnat pak náhradu ovšem může být problém, obzvláště pokud je notebook už staršího data výroby - výrobci sice obvykle náhradní adaptéry mívají, ale často za dost vysoké ceny a ne vždy jsou skladem.

Řešením může být jeden z mnoha univerzálních adaptérů, jako je třeba Fortron NB V65. Ty jsou dodávány s celou sadou konektorů, které lze měnit a tím jej připojit k velké škále notebooků různých výrobců, generací a řad. Před koupí jakéhokoliv adaptéru se ovšem nezapomeňte přesvědčit, že bude kompatibilní s notebookem obdarovávaného (ve většině případů bude, ale náhoda je blbec) a že má alespoň stejný výkon jako původní adaptér.

 

Fortron NB V65
Cena: od 428 Kč

 

Náhrada podsvícené klávesnice

Podsvícená klávesnice může být neocenitelný pomocník, stejně jako integrovaná přisvětlovací dioda vedle displeje u některých ThinkPadů od Lenova/IBM. V noci díky ní stále vidíte na klávesnici a oceníte to i v případě, že umíte psát poslepu - přecejen občas se člověk potřebuje podívat, i když klávesnici zná jako své boty.

Pokud podsvícenou klávesnici ani přisvětlení nemáte a vadí vám to, existuje celá řada lampiček do USB. Ta na obrázku je od výrobce Hama, má tři LED diody a samozřejmě i nastavitelný krček, takže je možné ji nastavit do jakékoliv polohy, která vám vyhovuje. A navíc stojí pár stovek.

Hama USB lampička (3× LED)
Cena: od 228 Kč

 

Notebooky pod stromeček

Zenbook od Asusu

Jak již bylo zmíněno, Ultrabooky hýbou světem. Série Asus Zenbook je jednou z prvních, která se u nás začala prodávat, a přestože se k nám zatím nedostal ani jeden kousek na recenzi (větší model UX31E vám přineseme ve středu, zatím se můžete podívat na první dojmy od Ondry Bešťáka), můžeme již nyní říci, že Asusu se to tentokrát obzvláště povedlo..

V sérii Zenbook existují dva modely: 11,6" UX21E a 13,3" UX31E. Oba jsou zpracovány z hliníku, jsou velmi tenké a lehké a mají prvotřídní design (i když někteří tvrdí, že se až příliš podobá MacBooku Air). Větší model navíc jako zatím jediný nabízí rozlišení displeje HD+, tedy 1600 × 900 bodů, což je na třináctipalcové úhlopříčce velmi příjemné (tedy pokud máte dobré oči). Tímto dárkem rozhodně uděláte radost komukoliv, snad kromě zarytých příznivců Applu.

Asus Zenbook UX31E
Cena: od 28 325 Kč

CS24

 

 

Parádní univerzál

Tento patnáctipalcový notebook od Lenova je v současnosti jednou z nejlepších voleb pro ty, kdo hledají co nejlepší poměr výkonu a ceny u patnáctipalcového notebooku. Hardwarová výbava je na cenu pod dvacet tisíc až nevídaná: dá se koupit i čtyřjádrový procesor od Intelu (Core i7-2670QM), 4 GB RAM a grafika GeForce GT 555M.

Jedinou vadou na kráse tohoto IdeaPadu je displej s rozlišením 1366 × 768, což je na patnáctipalcovou úhlopříčku docela málo. Není ale úplně fér mu to vyčítat, protože v této cenové kategorii jen opravdu málo modelů nabízí vyšší rozlišení a pokud ano, tak zase zpravidla šetří jinde. Zbytek notebooku je každopádně výborný a dá se bez výhrad označit za univerzální - poslouží na jakékoliv běžné domácí použití. Více informací si můžete přečíst také v rozsáhlé recenzi Matěje Gottwalda.

Lenovo IdeaPad Y570
Cena: od 18 999 Kč

 

Útočí cenou

Ne každý vyžaduje výkon, mobilitu či displej s vysokým rozlišením. Jsou i tací, kteří počítač používají stejně jen na surfování po internetu a případně Skype s příbuznými - typicky třeba senioři. Takovým pak nemá smysl kupovat Ultrabooky za třicet tisíc, protože jim stejně dobře poslouží levný patnáctipalcový notebook.

Přesně takový je Lifebook AH531 od Fujitsu. Hardwarová výbava je dost slabá (tedy mezi "dospělými" notebooky), potěší však aspoň 4 GB RAM a 500GB pevný disk. Procesor Pentium B950 a integrovaná grafika opravdu nepředvedou žádné závratné výkony, ale tady jde o něco úplně jiného. Díky předinstalovanému systému vám v případě pořízení AH531 nebude nic bránit v jeho spokojeném využívání pro základní úkony a nebude vás muset trápit, že jste za notebook vyhodili zbytečně mnoho peněz.

Fujitsu Lifebook AH531
Cena: od 9 990 Kč

 

Nejlevnější patnáctka

Jedním z nejlevnějších patnáctipalcových notebooků na trhu je HP 635. Jedná se o bratříčka HP 630, který jsme měli v letním srovnávacím testu 15,6" notebooků, ovšem narozdíl od něj je postaven na platformě AMD Brazos a pohání jej procesor (resp. APU) E-350. To mu dává podobně jako v případě Lifebooku AH531 dostatek výkonu pro základní práci jako je prohlížení webu, maily a Office, ale na nic moc jiného mu výkon nezbývá. Za devět tisíc i se systémem je to však rozhodně dobrá koupě pro nenáročné uživatele.

HP 635
Cena: od 8 962 Kč

 

Ultrabook od Aceru

Dalším z prvních ultrabooků na českém i světovém trhu je Acer Aspire S3. Není sice kompletně kovový a v nejlevnější konfiguraci dokonce ani nemá SSD, ale "pouze" hybridní disk, nicméně s cenou pod dvacet tisíc v současnosti nemá konkurenci. Recenzi Aspire S3 od Petra Broži jsme přinesli nedávno, tedy jen rychlá rekapitulace - má slušně rychlý procesor, podsvícenou klávesnici a parádní, i když ne kompletně kovové zpracování. Podobně jako u Asusu platí, že tímto dárkem potěšíte snad kohokoliv.

Acer Aspire S3
Cena: od 19 302 Kč

DTR od Sony

Tento velký počítač s komplikovaným názvem od Sony se řadí mezi výkonnější DTR notebooky. Není tak příliš mobilní, ale nabídne dostatek výkonu i pro méně náročné hraní. Šestnáctipalcový displej má Full HD rozlišení a obrazová data do něj posílá známá grafika GeForce GT 540M. Velkým lákadlem je u tohoto modelu silný čtyřjádrový procesor Core i7-2670QM o frekvenci 2,2 GHz. Z další výbavy stojí za zmínku třeba kombinovaná čtečka/vypalovačka médií Blu-ray/DVD¬±RW.

Sony VAIO F23P1E/B
Cena: od 29 707 Kč

 

Herní dělo za pár korun

Pokud máte doma náruživého hráče, který zároveň potřebuje notebook občas přenášet, bude možná vhodné zauvažovat nad koupí některého z herních notebooků. Jedním z takových je tento MSI, který díky grafické kartě GeForce GT 560M nabízí v této cenové kategorii naprosto nevídaný výkon. Ani zbytek výbavy samozřejmě nezaostává pozadu, k dispozici vám je dvoujádro od Intelu a 6GB RAM; co ovšem potěší především je Full HD displej. Existují samozřejmě i silnější konfigurace s grafikami GT 570M.

MSI GT683
Cena: od 24 346 Kč

DTR s 3D displejem

Displej má navíc ve standardním (ne-3D) módu Full HD (1920 × 1080), což je rozhodně třeba pochválit - práce na takto velké ploše je hned pohodlnější než na obvyklém HD Ready. A ani zbytek výbavy se nemá za co stydět: na hraní je tu grafika GeForce GT 540M, na práci čtyřjádro Intelu a 8 GB paměti a na data hybridní disk s kapacitou 500 GB a čtyřgigabajtovým úložištěm pro urychlení načítání nejpoužívanějších dat.

Jako multimediální bonus zde najdete integrovaný DVB-T tuner s dálkovým ovládáním a Blu-ray mechaniku. F750 je prostě pro filmy jako stvořený.Qosmio F750 od Toshiby má jedno velké lákadlo: 3D displej, k jehož používání není nutné mít na sobě otravné brýle. Počítač pomocí webkamery snímá polohu vašeho obličeje a podle toho přizpůsobuje vlastnosti displeje tak, abyste ze svého úhlu pohledu vždy viděli ten správný obraz.

Toshiba Qosmio F750
Cena: od 35 957 Kč

 

 

 

Parádní design za nízkou cenu

Samsung přispívá svojí troškou do mlýna svým levným multimediálním modelem 300V5A. Ten se řadí mezi levné domácí notebooky, jakých je na trhu hromada, ovšem vyčnívá mezi nimi svým velmi pěkným designem. Tmavé šasi a kombinace rovných, jednoduchých hran se zaoblenými rohy plus docela tenký rámeček displeje vypadají prostě skvěle a notebook se tak bude vyjímat v každém obýváku. Hardwarová výbava patří ke standardu v této cenové kategorii; neurazí, ale ani nenadchne.

Samsung 300V5A
Cena: od 16 490 Kč

 

Dell na hraní

Patnáctipalcový multimediální notebook od Dellu přináší neobvyklý design, jako obvykle grafiku GT 540M, ale také čtyřjádrový procesor od Intelu a Full HD rozlišení. To vše za relativně slušnou cenu a zabaleno v decentně působící šasi, což z něj činí alternativu pro ty, kterým se nelíbí agresivní design na Toshibe F750 či MSI GT683. Jako obvykle u Dellu platí prodloužená tříletá záruka NBD, což znamená, že v případě problémů váš notebook bude opraven do dalšího pracovního dne, přestože zákon umožňuje třicetidenní lhůtu. 

Dell XPS L502x
Cena: od 26 003 Kč