Hlavní navigace

15+1 nejzajímavějších aplikací na webu, část 1/2

31. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kancelář (Evernote, Dropbox, Netvibes, GQueues)

Kancelář

Evernote

Pokud je váš monitor a stůl plný malých lepících papírků s poznámkami, možná by bylo vhodné zauvažovat o praktičtější organizaci poznámek. Tu skvěle zajistí aplikace Evernote. Díky ní budete mít poznámky nejen na vašem PC, ale i v telefonu, na Macu a všude tam, kde je přístup k internetu. Poznámky jsou totiž jednoduše synchronizovány na vzdálený server a z toho poté stahovány do jednotlivých klientů. V praxi využijete především textové poznámky, vytvářet však můžete i hlasové záznamy a obrázky. K využití se nabízí aplikace na stolní počítač, která v sobě obsahuje i funkci pro snadné zachytávání obrazovky.

Evernote

Veškeré poznámky můžete snadno organizovat pomocí štítků, které ke každé poznámce dle libosti přiřadíte. Pokud využijete i mobilní verzi, například na iPhonu, pro který je mobilní verze nepropracovanější, můžete vytvářet použít i fotoaparát, který využijete pro vytvoření fotografie, která je i s poznámkou následně uložena do webového úložiště. Aby mohl takovýto náročný projekt přežívat, nabízí Evernote placenou verzi, která zvýší především měsíční objem přenesených dat z neplacených 40 MB na 500 MB.

Dropbox

Další aplikací, u které využijete i nativního klienta pro desktopy, popřípadě mobilní zařízení, je synchronizační služba Dropbox. Ta nabízí snadné synchronizování souborů na všech počítačích a mobilech, které využíváte. Prakticky se jedná o podobný princip, jako u synchronizace poznámek v případě Evernote. Po registraci vám je nabídnut webový prostor 2 GB, který můžete využít pro nahrávání libovonných souborů. Nahrát je můžete snadno pomocí webového rozhraní, nebo prostřednictvím nainstalovaného klienta v počítači.

Dropbox

Ten vytvoří ve zvoleném umístění složku, které je neustále synchronizována s vaším úložištěm Dropboxu na vzdáleném serveru. Výhodou je, že s touto složkou můžete pracovat jako s běžnou složkou systému Windows. Můžete do ní tedy soubory snadno kopírovat přetažením myší, mazat soubory tak, jako ve Windows a vytvářet v ní podsložky. Ty jsou samozřejmě přeneseny i na webový server. Obsah složek můžete snadno sdílet s přáteli, či spolupracovníky a to díky unikátní webové adrese, která je vygenerována pro každou složku po aktivaci sdílení.

GQueues

Pro zapsání nákupního lístku, ale i pro plánování složitějších projektů na několik měsíců poslouží GQueues. Naprosto intuitivní prostředí, které jakoby z oka vypadlo produktům Googlu se vám velice rychle dostane pod kůži a snadno si na něj zvyknete. Jedinou věcí kromě designu, kterou má společnou s Googlem je přihlašování. K tomu totiž můžete použít svůj Google účet. V levé části aplikace najdete seznam kategorií, které si samozřejmě můžete upravit podle svého.

GQueues

Výchozí můžete smazat nebo přejmenovat a přidat k nim nové. Při vytváření úkolů můžete přidat krátký popisek, štítek pro usnadnění budoucího vyhledávání, případně dobu, po kterou má být úkol platný. Pokud potřebujete přidat úkol například na cestách, můžete využít provázanost s vaším Gmail účtem. Pokud totiž pošlete z mailového účtu, pomocí kterého jste se přihlásili speciálně formátovaný mail na adresu newitem@gqueues.com.

Netvibes

Podle průzkumů využívá nejvíce lidí jako domovskou stránku prohlížeče jeden z webových vyhledávačů. Kromě těch se na pozici domovské stránky nabízí i služby, které umožní na jedné webové stránce zobrazit libovolné panely s obsahem, který si sami zvolíte. Tím můžou být čtečky aktuálního obsahu konkrétních stránek pomocí RSS, aktuální počasí, čtečka zpráv z Facebooku a dalších sociálních sítí a dokonce i online rádio. Právě k tomuto účelu vznikla stránka Netvibes, kterou si můžete upravit naprosto podle vašich potřeb.

Netvibes

Pokud se na webu zaregistrujete, budete mít svoji osobní domovskou stránku dostupnou na kterémkoliv počítači. Pokud naopak budete využívat anonymní profil, úpravy zůstanou uloženy pouze na jednom počítači. Web dále nabízí dva typy zobrazení. Prvním z nich je zobrazení Jako moduly, kdy je stránka rozdělena na jednotlivé widgety a druhým typem je Jako čtečka, kdy se stránka podobá spíše emailové schránce s aktuálním výpisem novinek, k jejichž odběru jste přihlášeni.

Komunita (Posterous, Gowalla, Meebo, Delicious)

Komunita

Posterous

Máte-li potřebu dělit se s okolním internetovým světem o své zážitky či se svými názory máte několik možností. Využít můžete mikroblogovací služby jako je Twitter či Google Buzz a nebo si můžete zřídit vlastní blog. Na cestě mezi těmito dvěma způsoby najdete Posterous. Službu, která není ani klasickým blogem, ani mikroblogem pro 140 znaků (jako je tomu u Twitteru). Vložit můžete prakticky jakýkoliv obsah – ať už se jedná o libovolně dlouhý text, obrázek, video snímek, audio nahrávku nebo třeba prezentaci z PowerPointu. Další výhodou je také způsob, jakým můžete publikovat svoje příspěvky.

Posterous

Kromě klasického editoru přímo v prohlížeči můžete využít i publikování příspěvků pomocí emailu. Ke každému blogu máte zřízenou emailovou adresu, kam můžete zaslat nejen text příspěvku ale pomocí příloh i fotografie, video a další multimediální soubory. Posterous si s nimi automaticky poradí a z fotografií vygeneruje galerii, videa zkonvertuje do příslušného formátu a publikuje ve flashovém přehrávači, prezentace vloží jako samostatný objekt do příspěvku.

Rovněž propojení s dalšími službami a sociálními sítěmi je dotaženo téměř k dokonalosti. Zadáte-li svoje přihlašovací údaje k Facebooku, Twitteru, Picase, Flickru, či jiným sítím z obrovského množství podporovaných služeb, Posterous bude automaticky publikovat příspěvky i do těchto služeb. V Twitteru vytvoří zápisek s názvem příspěvku a přímým odkazem, vložené fotografie automaticky nahraje do webových galerií, vložené video kromě blogu publikuje také na Youtube.

Meebo

Požíváte ICQ, MSN, Jabber, trávíte hodiny na Facebooku a často střídáte počítače? Zkuste Meebo, které vám usnadní přihlašování na každý z těchto komunikačních kanálů. Navíc je přehledné a dostupné z jakéhokoliv počítače s přístupem k internetu. Chcete-li využít Meebo pouze jednorázově pro přihlášení v knihovně, registrace není vůbec třeba. Na adrese projektu pouze vyplníte údaje ke konkrétní službě a ihned můžete komunikovat s přáteli v prostředí, které se podobá kterémukoliv jinému komunikátoru.

Meebo

Pokud se vám však Meebo zalíbí a budete jeho služeb využívat ve větším měřítku s více sítěmi, zaregistrujte si primární účet, ke kterému jsou následně přiřazeny veškeré sítě a služby, kam se pod tímto Meebo účtem přihlásíte. V budoucnu tedy nebudou vyžadovány údaje ke každé ze služeb, ale pouze k hlavnímu účtu. Novinkou je také propojení s chatem na Facebooku.

Stejně jako u ostatních komunikačních sítí, i zde máte možnost komunikovat s přáteli, naneštěstí však technologie Facebooku není natolik otevřená, aby se dali propojit i detaily jako jsou skupinové konverzace, přidávání a blokování přátel nebo změna statusové zprávičky. Rovněž novinkou je takzvaný Meebo Bar. Jedná se o lištu, která je permanentně zobrazena v internetovém prohlížeči a umožňuje rychlý přístup ke všem přihlášeným službám.

Gowalla

Rozvoj chytrých telefonů s vestavěným GPS přijímačem umožnil vznik takzvaných geolokačních her. V těch se většinou máte za úkol zapsat na zajímavých místech kdekoliv na Zemi či hledat virtuální předměty. Jednou z nich je i Gowalla. Pokud se rozhodnete k účasti při těchto virtuálních kratochvílích, první věcí by mělo být stažení a nainstalování klienta pro váš mobilní telefon. Kromě archaických Windows Mobile je dostupný pro všechny mobilní platformy.

Gowalla

Pokud jste vlastníkem přístroje právě s Windows Mobile, nebo telefonu bez operačního systému můžete využít webového klienta, který je dostupný v běžném webovém prohlížeči. Právě s tím souvisí vlastnost, díky níž můžete Gowallu používat i když nevlastníte telefon s GPS – přibližná pozice je pak určována podle vysílače mobilního signálu. Princip spočívá v tom, že první člověk, který přijde na zajímavé místo a účastní se této hry, vytvoří virtuální bod (Spot), kterým může být restaurace, bar, kino, hrad nebo třeba nákupní centrum. Další účastníci se mají za úkol na těchto místech zapsat (Check-in).

Zapíšete-li se na konkrétním místě nejvíc krát, stanete se vedoucím tohoto bodu, z čehož pro vás plynou další herní výhody. Specialitou, která se objevuje právě v Gowalle, je navíc sbírání různých herních předmětů, které nacházíte na stejných místech. Ty můžete vyměňovat za jiné, nebo je pouze sbírat a přidávat je do své sbírky, jejíchž zkompletování je jedním z cílů hry. Herními předměty jsou například virtuální brýle, ovoce, plyšové hračky, mince a mnoho dalšího. Ač jsou hry tohoto typu poměrně chytlavé, problémem v našich krajinách je především malý počet hráčů.

Delicious

Průkopník sdílení záložek a veliký pomocník každého surfaře s delikátní webovou adresou. Na přehledné úvodní stránce naleznete seznamy zajímavých webů, článků na internetu a projektů, které „zazáložkovali“ uživatelé před vámi. Největší výhodou v prohlížení těchto záložek jsou tagy, neboli značky, kterými lze každou záložku označit a zpřehlednit tak jejich seznam. Při pozdějším filtrování je možné vybrat pouze určité kategorie nebo záložky omezit časově a prohlédnout je například za poslední týden, nebo jen konkrétní den.

Delicious

Další výhodou označování značkami je následná adresa vyhledávání, která jde využít například pro přehled na domovské stránce atd. Každý tag nese adresu del.icio.us/tag/znacka. Na domovské stránce se nachází seznamy populárních záložek a záložek, které jsou v poslední době nejvíce ukládány. Toho lze využít například pro aktuální zpravodajství a nejnovější trendy. Služba není v žádném případě určena pro organizaci záložek jednotlivce. Má sloužit především veřejně, a ač je možnost záložku uložit jako soukromou, preferované jsou ty, které snadno zobrazí kdokoliv.

KL24

Stejně jako je snadno zapamatovatelná adresa pro jednotlivé značky, smysl dávají i odkazy na seznamy jednotlivých uživatelů. Hojně se toho využívá na blogu, kde jednak můžete přidat tlačítko pro označení webu záložkou a jednak nasdílet své vlastní záložky, čímž dáte světu najevo, co vás zrovna zajímá a co na webu čtete.

Pokračování s nejzajímavějšími aplikacemi pro multimédia, vyhledávání nebo bezpečnost najdete na stránkách Cnews už zítra.

Byl pro vás článek přínosný?