Hlavní navigace

15+1 nejzajímavějších aplikací na webu, část 2/2

1. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čtěte také: 15+1 nejzajímavějších aplikací na webu, část 1/2

Další služby (Wolfram Alpha, Jdem, ESET Online Scanner, Webnode)

Další služby

Wolfram Alpha

Obvyklé vyhledávání pomocí běžných vyhledávačů jako jsou Google nebo český Seznam, probíhá většinou podle zadání několika klíčových slov, po jejichž vyhledání dostanete souhrn stránek, na kterých se dané výrazy nacházejí. Hledáte-li však jednorázovou informaci, bylo by určitě užitečnější, kdyby vyhledávač místo stránek zobrazil přímo danou informaci. A přesně o to se snaží Wolfram Alpha. Reaguje na klasické dotazy, které mohou být položeny ve stejném tvaru, jaký byste použili při otázce pro kamaráda. Příkladem může být třeba dotaz „Kolik obyvatel má Brno“ (samozřejmě anglicky). Vyhledávač vám odpoví přímo, bez nutnosti prohledávání výsledných stránek a pátrání po výsledku v textu. 

Wolfram

Vzhledem ke svému vynálezci, kterým je vědec Stephen Wolfram, je i zaměření na odbornější „klientelu“. Kromě chytrého vyhledávání, které kombinuje směsici obvyklého vyhledávače a Wikipedie nabízí i funkce pro složitější výpočty matematických rovnic. K těm kromě správného výsledku přidá i graf a přesný postup výpočtu. Wolfram Alpha je užitečným pomocníkem prakticky všude, kde máte možnost připojení k internetu – například na mobilním telefonu.

Jdem

Obvyklým úkazem na diskusních fórech, chatech a sociálních sítích jsou sáhodlouhé odkazy, které neznalý uživatel vloží tak, jak jej zkopíruje z adresního řádku prohlížeče. Především Twitter, který umožňuje vložit pouze 140 znaků do jednoho příspěvku, dal vzniknout službám, které umožňují snadno zkrátit adresu. Ta pak nejen vypadá o mnoho lépe, ale vložíte ji i do diskuzí, kde je jakýmkoliv způsobem omezena délka příspěvků. Jednou z nejznámějších a nejpohodlnějších českých služeb pro zkrácení adresy je Jdem.cz, kterou pro zkracování odkazů používá i redakce Extra PC.

Jdem

Stejně jako ostatní tyto služby funguje na jednoduchém principu, kdy je původní zkracovaná adresa uložena do databáze společně s adresou, která se náhodně vygeneruje z pevně dané, doménové části a náhodně vygenerované části, která je tvořena čtyřmi znaky. Po zadání této výsledné adresy, která může být například ve formátu jdem.cz/Jhsz, dojde k přesměrování na původní nezkrácenou verzi.

Jdem také nabízí funkce, díky nimž zkrácené adresy zaheslujete, a tak si je prohlédne pouze člověk, kterému heslo poskytnete. Pod jednou zkrácenou adresou můžete také odeslat více odkazů. Funkci najdete na webu služby pod názvem Hromadný odkaz. Poslední možností, která se bude hodit například na diskusních fórech je tzv. Anonymizér. Ten skryje vaši pravou IP adresu, čímž dosáhnete toho, že provozovatel webu, který navštívíte pak v návštěvách nalezne pouze IP adresu Jdem.cz.

ESET Online Scanner

Ne každý je zastáncem klasických antivirových programů, které mohou brzdit chod počítače. Kontroly by však měl alespoň jednou za čas provádět každý, kdo má počítač připojen k internetu. Pokud netoužíte po instalaci antivirového programu přímo do počítače, nabízí se vám několik zajímavých řešení přímo na webu. Jedním z nejlepšách je i ESET Online Scanner, který využívá k detekování nebezpečného softwaru stejnou technologii, jako jeho desktopový sourozenec ESET Smart Security.

ESET Online Scanner

Tím je zajištěna spolehlivost při hledání virů, trojských koní, spywaru a skrytých rootkitů. Aplikace samozřejmě slouží nejen k vyhledání těchto hrozeb, ale i k jejich odstranění, potažmo zneškodnění umístěním do karantény, odkud je možné v případě mylné detekce soubory obnovit. Jednou z největších výhod online scanneru, kromě toho, že nemusíte nic instalovat, je neustálá aktuálnost virové databáze. Díky tomu může aplikace reagovat i na ty nejnovější hrozby. Služba je samozřejmě zcela zdarma a jediné co k jejímu chodu potřebujete je spolehlivé připojení k internetu, jeden z podporovaných webových prohlížečů (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Netscape, Safari nebo Opera) a administrátorská práva v systému Windows.

Webnode

Osobní zápisník v podobě blogu, firemní prezentace nebo internetový obchod – to vše zvládnete díky Webnode vytvořit během několika minut prakticky v profesionální podobě. U většiny služeb, které nabízí podobné možnosti jako Webnode je nutnost provozovat takovéto stránky na doméně třetího řádu. Webnode naopak nabízí i možnost fungování na doméně druhého řádu (např. www.uzivatel.cz), kterou si ale musíte zaplatit zvlášť. Díky přehlednému rozhraní administrace, které je stylizováno do vzhledu nových Microsoft Office můžete do webu přidávat veškeré objekty, které na moderních webových stránkách využijete – jsou jimi ankety, prezentace fotografií, RSS čtečky nebo třeba diskusní fórum.

Webnode

Pro celkový vzhled stránek je připraveno poměrně velké množství šablon podle typu webu. Vybírat tak můžete z blogů, oficiálních stránek seriózních společností, webových obchodů, ale třeba i z šablon připravených pro stránky pohřební služby. Mezi českými službami je Webnode výrazně vyčnívá. Po registraci na Webnode dostanete k dispozici na zkušebních 30 dnů nejoblíbenější placený tarif, který v sobě obsahuje webové úložiště s kapacitou 2 GB. Jak si vytvořit stránky pomocí Webnode se dočtete v sekci Extra rady

Multimédia (Grooveshark, Photoshop Online, Bender Converter, Friv)

Multimédia

Grooveshark

Grooveshark nadchne snad každého, kdo někdy na počítači nebo v mobilním telefonu poslouchal hudbu. Jedná se o obrovskou databázi hudby, kterou na síť nahráli sami uživatelé. Tu si poté můžete naprosto zdarma přehrát ve svém prohlížeči. Potřeba dokonce není ani registrace, avšak po jejím provedení získáte samozřejmě jisté výhody. Tvořit můžete uživatelské seznamy skladeb a tyto seznamy samozřejmě sdílet s přáteli, stejně jako procházet a přehrávat ty jejich.

Grooveshark

Domovská stránka projektu obsahuje pouze vyhledávací políčko, přes které vyhledáte nejen interpreta, album, nebo konkrétní skladbu, ale i zmíněné seznamy oblíbené hudby ostatních uživatelů. Nedostatkem obsahu, který je tvořen komunitou, jsou chybně pojmenované písně, špatně pojmenovaná alba nebo špatné řazení sklade. Další užitečnou funkcí jsou žánrová rádia, která vám mixují skladby podle zvoleného stylu hudby. Grooveshark také nabízí placenou verzi, která je zpřístupněna po zaplacení 3 USD měsíčně.

Díky ní můžete využít klienta pro mobilní telefony s operačními systémy, přehlednou nativní aplikaci pro osobní počítače a možnost změnit vzhled domovské stránky služby. Služba, která umožňuje přehrávat díla, která jsou chráněna autorským zákonem, se samozřejmě nelíbí autorským svazům a nahrávacím studiím. Grooveshark je proto pod neustálou palbou žalob z jejich strany. Řešením by v budoucnu měli být dohody právě s těmito společnostmi.

Photoshop Online

Potřebujete rychle upravit fotografie z dovolené nebo třeba vyříznout portrét ze skupinové fotky? Pomoci vám mohou nejen složité a mnohdy i drahé stolní programy, ale i jednoduchá webová aplikace. Photoshop Online, jako o mnoho let mladší bratříček desktopové verze, samozřejmě pochází z dílen Adobe, což dává tušit povedený produkt. Velice přehledné uživatelské rozhraní nabízí mnohé funkce, kterými oplývá právě klasický Photoshop. Využít můžete několik zajímavých filtrů pro přidání různých barevných efektů do fotografie, nástroj pro přidání textu nebo obsáhlou databázi klipartů, které doplní fotografii o zajímavý prvek.

Photoshop Online

Webový Photoshop si samozřejmě poradí nejen s běžnými úkony jako je změna velikosti fotografie nebo vytvoření výřezu, ale umožňuje i odstranění efektu červených očí a obsahuje také jednoduchý nástroj pro retušování. Součástí Photoshopu online je i přehledná galerie fotografií, které do programu můžete snadno importovat z několika webových úložišť jako je Picasa, Flickr, Photobucket nebo Facebook. Druhou možností je samozřejmě import fotek přímo z pevného disku. Pomocí galerie můžete upravené snímky publikovat na zmíněných sítích, odeslat emailem či si je prohlédnout v jednoduché slideshow.

Bender Converter

Na nejoblíbenějším video serveru YouTube se nachází tisíce hodin video záznamu, který je streamován do vašeho prohlížeče ze vzdálených serverů. Pokud vás nějaké video zaujalo, možná jste zatoužili po jeho stáhnutí na lokální disk, kde byste ho mohli nejen kdykoliv prohlížet i bez přístupu k internetu, ale také upravovat. Právě pro stahování multimediálního obsahu poslouží služba Bender Converter, která však nespolupracuje pouze s YouTube, ale i s mnoha dalšími video servery. Mezi těmi nejznámějšími to jsou Megavideo, Vimeo, Dailymotion a poradí si také s videem na Facebooku.

Bender Converter

Kromě toho že můžete stáhnout dané video do klasického kontejneru AVI, Bender Converter si poradí i s dalšími formáty. Umožňuje video vyexportovat jako video pro mobilní zařízení (H.264 / MP4, 3GP), pro zařízení Mac (MOV), ale i jako obrázkovou animaci (GIF). Kromě videa však umí z videa dostat pouze zvukovou stopu, což oceníte zejména při stahování hudby například z YouTube. Audio záznamy stáhnete ve formátu MP3 a WAV. Celý proces probíhá naprosto automaticky – do jediného políčka na stránce stačí vložit odkaz na stránku s konkrétním videem a klepnout na potvrzovací tlačítko. Video je poté staženo ze serveru, převedeno do daného formátu a je vám nabídnut odkaz ke stáhnutí výsledného souboru.

Bonus na závěr: Friv

Po předchozích službách, které vám pomohou organizovat pracovní poznámky, ukládat pracovní záložky, třídit pracovní úkoly nebo synchronizovat pracovní soubory, je třeba na závěr uvést něco nepracovního, oddechového. Jako vhodného kandidáta na tuto pozici jsme vybrali Friv, který vás na první pohled zaujme netradičně řešeným vzhledem. Šachovnice ikonek přes celou stránku totiž neskrývá nic menšího, než 250 nejlepších flashových her. Vybere si stoprocentně každý, neboť Friv poskytuje vše od dětských hříček v pohádkovém kabátku až po akční střílečky, kde se kupí hromady mrtvol.

KL24

Friv

Aby bylo zaručeno zobrazení těch nejlepších, nejzajímavějších a nejzábavnějších her, využívá Friv jednoduchého principu, kde je nejméně využívaná hra jednou za určitý časový úsek nahrazena hrou novou. Vstříc uživatelskému pohodlí jde také jednotné rozhraní pro všechny hříčky. Po klepnutí na ikonku jakékoliv hry, se totiž neotevře žádná nová stránka výrobce, nebo jiný herní server, jak tomu často bývá u takovýchto katalogů her, ale pouze nové okno v designu Frivu, kde je načtená hra. A pokud vás hra již přestane bavit, jediným klepnutím se opět dostanete na úvodní stránku. Friv se tak hodí každému, kdo chce ulevit mozkovým závitům nebo pouze zabít čas nudy a při tom nechce dlouze hledat opravdu dobrou webovou hru.

  • Licence: zdarma
  • Web: www.friv.com
  • Funkce: katalog flashových her

Byl pro vás článek přínosný?