Hlavní navigace

15W čtyřjádra Intel Kaby Lake-R se už objevují v noteboocích, máme takty Core i5-8250U

18. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Intel

Včera jsme zde psali o parametrech desktopových procesorů Coffee Lake, které přijdou na trh jako „Intel Core osmé generace“ – tedy např. i7-8700K atd. Web Canard PC Hardware spolu s tím mluvil i o mobilních čipech Coffee Lake, mezi nimiž budou 45W šestijádra pro notebooky a 28W čtyřjádra řady U s lepší grafikou Iris (GT3e). Tato CPU asi vyjdou až později, snad příští rok, ale vynořily se informace o další mobilní novince řady 8000, která by mohla mít k uvedení na trh blíže. Acer totiž zveřejnil specifikace notebooku, v kterém je velmi zajímavý procesor: Core i5-8250U.

Oním notebookem je zatím neoznámený Acer Swift 3, materiály k němu našel web LaptopMedia. Bude možná jedním z prvních přístrojů, který Intel „osmé generace“ dostane. Core i5-8250U je podle jeho specifikací čtyřjádro s taktem 1,6 GHz v základu a 6 MB L3 cache; jeho maximální turbo je 3,4 GHz. Tento konkrétní laptop ho spojí se samostatnou grafikou, lowendovou GeForce MX150, 14" Full HD obrazovkou typu IPS a snad i NVMe SSD. Některé internetové obchody už jej mají v cenících za 1099 eur (28 650 Kč).

Procesor Core i5-8250U pravděpodobně nepatří mezi čipy Coffee Lake. Spíše jde o separátní rodinu, kterou Intel označoval Kaby Lake-R (Refresh?). To měla být čtyřjádra v pouzdru BGA, základní grafikou GT2 a s TDP jen 15 W – tedy zřejmě se spotřebou dost nízkou na to, aby mohla být substituována za dnes zdaleka nejpoužívanější 15W dvoujádra řady U. Příchod čtyřjader do této kategorie by byl velmi vítán, jelikož je umožní osadit i do tenkých a lehkých přístrojů. Vypadá to také, že Kaby Lake-R by na trhu mohlo být o dost dříve, než výše zmíněná mobilní Coffee Lake a asi i 10nm čipy Cannon Lake, které budou zřejmě jen dvoujádrové.

KL24

Specifikace Aceru Switch 3 s Core i5-8250U (Zdroj: PC Perspective) Specifikace Aceru Switch 3 s Core i5-8250U (Zdroj: PC Perspective)

Nízké takty těchto čtyřjader nevypadají na první pohled moc lákavě, ale je možné, že je turbo často pustí výš, takže budou mít ve vícevláknové zátěži lepší výkon, než dejme tomu analogické 15W dvoujádro se základním taktem 3,2 GHz. Nižší frekvence ostatně znamená nižší napětí a tedy vyšší efektivitu. Postupem času jejich frekvence také porostou výš, takže výhledově je přechod na čtyři jádra významný, i kdyby byl výkon této generace jen mírně lepší. Je také dobré pamatovat, že Core i5-8250U evidentně není špičkou nabídky. Modely Core i7 Intel určitě vybaví vyššími frekvencemi (a cenou).

PC Perspective upozorňuje, že i5-8250U se už vícekrát objevilo v databázi GeekBench a dotyčné záznamy naznačují, že by se mělo prodávat v širší skupině notebooků. Například ještě v Dellu XPS 13 nebo Asusu Zenbook UX490. Čtyřjádra Kaby Lake-R by se tudíž už brzy mohla dostat do různých refreshů podobných dražších notebooků.