Hlavní navigace

168 hodin: Amazon chystá drony, Google roboty a Microsoft podprsenku

8. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do Štědrého dne ještě zbývají dva týdny a pár drobných. Pokud jste stále ve fázi „vybírám dárky, ale nevím jaké“, mrkněte na naše tipy. Každý den jeden z redaktorů poradí deset různých produktů nebo služeb, které alespoň trochu zavání technologiemi a počítači. Tipy odrážejí náš vkus, zkušenosti a dali bychom za ně ruku do ohně. Určitě si mezi nimi vyberete i vy.

Roboti nahradí lidi a lidi budou více jako roboti

Letos vám dárky ještě určitě přiveze kurýr nebo pošťák, ale největší e-shop světa už testuje, jak by balíčky mohly posílat bezpilotní letouny. Amazon čeká, až USA upraví legislativu, která by civilní drony povolila. Šéf firmy Jeff Bezos věří, že revoluci uskuteční během příštích pár let.

Aspoň dostane dost času na vyladění. Při představě, že mi nad hlavou létají několikakilová monstra, která se mohou kdykoliv pokazit a spadnout na hlavu… Současná generace každopádně nebude v praxi ještě tolik použitelná. Dolet je jen 16 km, to by Amazon musel mít sklad v každém okrese. Dvě velká distribuční centra chce Amazon postavit i v Česku. Jedno u Brna, druhé v Dobrovízi u Prahy. V místním referendu však dobrovízští občané rozhodli, že tam sklad Amazonu nechtějí. A radní prý budou hlas lidu respektovat.

Amazon by zde rád zaměstnal několik tisíc lidí. Za pár let ani ti nebudou potřební. Andy Rubin, otec Androidu, už v Googlu chystá další velký projekt – roboty. Ne takové, co vám budou doba vysávat a umývat záda, ale takové, které nahradí dělníky v továrnách a logistických centrech. Google bere úkol vážně, už pohltil několik amerických a japonských firem, které se robotikou zabývají.

Ani výzkumné oddělení Microsoftu nespí. Chystá chytrou podprsenku. Odhalí náladu ženy a zabrání tomu, aby se přejídala. Nepředpokládám, že se high-tech podprda bude někdy opravdu prodávat. Vědci pouze ověřují miniaturní EKG a další senzory připnuté na těle blízko srdce a jiných orgánů. Je to jen mezistupeň, než si necháme čipy implantovat přímo do těla.

NSA sleduje stovky miliony mobilů

Všechny chytré hračky a senzory budou komunikovat s nějakým naším centrálním počítačem, zřejmě mobilem. Ten synchronizuje data s cloudem. I na to už myslí nová generace Bluetooth 4.1. Jakkoliv jsme dnes s celosvětovou sítí pevně propojení, tzv. internet věcí je úplně nový level. Už si můžete běžně koupit náramky, které sledují každý váš pohyb. Nadšenci vyrobili vidličku, která počítá sousta. A nemyslete si, už existují i chytré toalety.

A cokoliv je nějak spjato s internetem, to je možné vystopovat a hackovat. O naše data mají zájem útočníci, kteří nás chtějí podvést nebo okrást, ale také ti, jimž jde o bezpečnost země. Už se provalilo, že NSA má přístup k e-mailům a jiným internetových službám a má také superpočítače, které prolamují šifrování. Čerstvý únik informací poukazuje na to, že NSA sleduje polohu stovek milionů mobilů. Vyhledává přitom vztahy mezi více uživateli. Dat je naštěstí tolik, že je rozvědka nedokáže všechna uložit a analyzovat.

Piráti prohráli další bitvu, ale ve válce stále vedou

Americká filmová asociace (MPAA) se už podílela na odstavení Megauploadu nebo isoHuntu. Čerstvým úlovkem je úložiště Hotfile. Provozovatelé museli ukončit činnost a ještě filmovým studiím zaplatí 80 milionů dolarů. Pirátství ale nadále přežije, warez se pouze přesune na jiné servery a do dalších sítí.

V Česku to místo úložišť schytávají samotní uploadeři. Česká protipirátská unie oznámila, že postup mezi vyhledáním warezu a obviněním sdíleče zrychluje. Jen tento týden víme o dvou obžalovaných pirátech, kteří způsobili celkovou škodu v hodnotě desítek milionů korun. Že je u nás největším zájem o filmy, ukazuje i náš miniprůzkum. Je načase si ale uvědomit, že samotná represe nic nevyřeší. Filmová studia musí dělat také osvětu a hlavně nabídnout legální způsoby, jak k filmům a seriálům přijít.

KL24

Filmy to dnes i uzavřeme. Podle Akamaie má průměrná česká internetová přípojka rychlost stahování necelých 10 Mb/s. Vládní program Digitální Česko 2.0 ale požaduje, aby do roku 2020 bylo v každé domácnosti 30 Mb/s a v polovině dokonce 100 Mb/s. MPO a ČTÚ chtějí pomoci v regionech, kde chybí konkurence a hlavně důležité optické spoje. Český telekomunikační úřad proto zmapoval stav tuzemského broadbandu a zjistil, že v 82 % obcí nebo jejich částí chybí poskytovatelé, kteří by pokryli 30Mb/s internetem alespoň polovinu domácností.

Co to má společného s filmy? No, až budeme všichni stahovat rychlostí 30 Mb/s, tak 10GB HD film bude na disku za tři čtvrtě hodiny. Jenže v roce 2020 už bude aktuální 2K nebo 4K video, které zabere násobně více přenosové kapacity. :)

Byl pro vás článek přínosný?