Hlavní navigace

168 hodin: Američané se bojí čínských společností Huawei a ZTE

14. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zpravodajské agentury Spojených států označily dvojici čínských telekomunikačních společností Huawei a ZTE za potenciální riziko pro národní bezpečnost. Kongres, jemuž byly výsledky šetření tajných služeb předloženy, doporučuje státním institucím i soukromému sektoru značně omezit účast těchto dvou firem v zakázkách na budování telekomunikační infrastruktury. Reakce Číny na naléhání amerického Kongresu směrem k státním složkám a podnikům byla pochopitelně ostrá a zcela nepochybně se celý krok odrazí na již teď vyhrocených vztazích mezi oběma státy. Lze rovněž očekávat, že se Čína bude snažit omezit působení některých amerických firem na tamním trhu.

Důvodem pro tak ultimativní výzvu byly údajně nejasnosti ohledně vlastnické struktury společnosti Huawei. Její zakladatel Žen Čeng-fej byl v minulosti důstojníkem čínské Lidové osvobozenecké armády a ve vedení společnosti také sedí několik manažerů, u nichž existuje podezření z napojení na čínské bezpečnostní složky. Obavy Spojených států částečně chápu, jelikož budování klíčové infrastruktury na zařízeních krajně neprůhledné společnosti s možnými vazbami na špiony není z hlediska státní bezpečnosti dvakrát šťastné řešení. Přesto ale vnímám postup Kongresu jako ukvapený.

Místo toho, aby přítomnost podnikání obou firem podmínil podrobnými prověrkami jejich zařízení (využít by k tomu mohl NSA, která se na komunikace zaměřuje), přistoupil rovnou k represím, které stagnující americkou ekonomiku a vytváření nových míst zrovna nepodpoří. Na druhou stranu je ale větší část zprávy pro Kongres v režimu utajení, a tak právě důvodem zákazu může být objevení zadních vrátek v zařízeních společností. Anebo za tím také může stát jen americký patriotismus a ochranářství, což by mne nakonec vůbec, ale vůbec nepřekvapilo.

Microsoft se mění

Microsoft jako by v posledních letech stál na jednom místě. V pro něj klíčovém světě osobních počítačů je jeho pozice sice na dlouho neohrožená (a největší část příjmů stále tvoří Office), v jiných segmentech ale vytrvale ztrácí. To má zvrátit jakýsi firemní restart, který by měl značku Microsoft ukotvit v povědomí lidí i v jiných konotacích než jen Windows a Office. Společnost se na jedné frontě snaží sladit rozhraní produktů pod společné Metro, které by s příchodem vlastních tabletů, Windows 8 a jeho mobilní inkarnace mělo postupně vytvořit jednotný ekosystém. Jednotlivé produkty bude časem pojit nejen Metro, ale i SkyDrive, který z nich vytvoří funkční celek. Microsoftu v tomhle úsilí držím palce, protože podobné kroky jdou jen vstříc většímu uživatelskému požitku. Občasná škobrnutí bychom měli Microsoftu odpustit, neboť pouze přes překážky vede cesta k cíli.

K Microsoftu se tento týden váže ještě jedna významná zpráva. Dokončil připravované Office 2013, které mimo jiné nabídnou i předplatné (a nikoli pořízení trvalé a drahé licence), a zároveň budou dostupné coby nativní program i pro tablety s Androidem a iOS. Pro uživatele tabletů to je dobrá zpráva, na balík Office marně čekají už více jak dva roky.

Na moment si odskočme do Číny. Tamní Lenovo předběhlo v prodejích osobních počítačů dosud první HP, a stalo se tak oficiálně největším výrobcem počítačů na světě. Otázkou ovšem je na jak dlouho. Prodeje všech významných výrobců s výjimkou Asusu se totiž propadají. Jak už poznamenal Radek Kejduš z Extra PC, možná za tím stojí čekání na stroje s Windows 8, já osobně bych se ale přikláněl k druhé možnosti, a to stále větším prodejům tabletů, které berou výrobcům zákazníky klasických počítačů.

KL24

Když je řeč o tabletech, nemohu se nevyjádřit ke spekulacím o nové, menší verzi iPadu, jejíž údajné uvedení bylo posunuto nyní na 23. října. Snažím se najít argumenty, proč by ji Apple měl uvádět. Menší tablet se do kapsy stejně nevejde, při čtení knih a časopisů se na obrazovce zobrazí méně informací a určitě nejde o případ zařízení, o němž uživatelé nevědí, že jej chtějí. Napadají vás nějaké důvody pro uvedení menšího iPadu? (Spekulace ale nebudu definitivně popírat, neboť se mi to minule vymstilo, a raději počkám na onen 23. říjen)

Palmknihy.cz připravily pro náruživé čtenáře zajímavou nabídku – za bez koruny čtyři tisíce si mohou pořídit Kindle 4 s kreditem 3 000 Kč na nákup knih v tomto obchodě. Ocení ji ale spíše čtenáři beletrie, jelikož ta na Palmknihách převažuje. Více informací najdete v článku Lukáše Václavíka.

Byl pro vás článek přínosný?