Hlavní navigace

168 hodin: čekání na Air Mobile

21. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost PPF českého miliardáře Petra Kellnera si pořídila několik nových registračních ochranných známek. Je mezi nimi i značka Air Mobile, která zase o trochu přibližuje plány této finanční skupiny na založení nového operátora. ČTÚ účast PFF v aukci na uvolněné kmitočty už povolil, událost proběhne ještě do konce roku. Společnost PPF s trojkou operátorů, která se rovněž do aukce přihlásila, bude muset svést tvrdý boj. Peníze na to rozhodně má, čili jde pouze o to, zdali při přihazování nenarazí na určenou hranici, za kterou už nepůjde. Výsledek aukce nebudu předjímat, v každém případě ale není v zájmu ani jednoho operátora nechat vstoupit na náš trh novou konkurenci. Vstupu PPF do telekomunikací se stávající hegemoni určitě budou bránit zuby nehty. Uvidíme v prosinci.

Dobrodružství Rakušana Felixe Baumgartnera, který se nechal balonem vynést do stratosféry, odkud poté skočil směrem k povrchu zemskému, bylo na YouTube nejsledovanějším online přenosem vůbec. Dvouhodinové vysílání ve špičce sledovalo až osm milionů uživatelů. Kompilaci nejzajímavějších momentů najdete ve videu v článku Lukáše Václavíka.

Amazon zařízl další vývoj desetipalcových čteček Kindle DX. Model DX byl oblíbený zejména ve školství a podnikové sféře, jelikož na rozdíl od menších modelů dokázal bez problému zobrazit PDF dokumenty ve formátu A4 v čitelné podobě. Na ostatní modely jinak ztrácel, výbavou a koneckonců i cenou, která u nás sahala téměř k deseti tisícům. Žádnou jinou velkou čtečku Amazon nechystá, zákazníky bude rovnou směrovat s k desetipalcovým tabletům Fire.

Telefonicu dohánějí staré neřesti

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyměřil zdejší pobočce Telefoniky O2 devadesátimilionovou pokutu za zneužití dominantního postavení na trhu v letech 2001 až 2002, tedy ještě v době Českého Telecomu. Tehdy si společnost zaháčkovala podnikatele smlouvami s pevným plněním a zákazem využívání služeb jiných hlasových operátorů (a nemožností výpovědět smlouvu dříve). Pokuta Telefonice byla původně vyměřena ve výši 81.7 milionů, ÚOHS ji ale zvýšil na 93 milionů, neboť Telefonica uvedla nesprávnou výši obratu za rok 2002.

Google posílá pozvánky novinářům. 29. října, tedy za týden v pondělí, představí nový Android 4.2 světu. Co se týče novinek, systém by měl dostat dvě lišty pro rychlá nastavení, novou aplikaci pro GMail a inovací se dočká i obchod Google Play. Společnost zřejmě představí i referenční telefon (a možná tablet) Nexus. Mluví se o tom, že by ho mohlo vyrábět LG nebo Sony. O šest dní dříve, teď v úterý 23. října, má svou akci i Apple. Byť si to pořád nechci připustit, zřejmě představí sedmipalcovou verzi iPadu, možná nové iTunes a asi obmění i hardware některých produktů.

CS24

Nokia pořád míří ke dnu. Ani ve třetím čtvrtlení se toho příliš nezměnilo, byť pravda, firma snížila oproti předchozím kvartálům ztrátu. Za snížením ale nestojí zázračné prodeje smartphonů, nýbrž změny v jiných divizích. Uvidíme po Vánocích, kdy se dozvíme výsledky za poslední čtvrtletí. Pokud se situace ani potom nezlepší, možná by Nokii bylo líp, kdyby úplně přestala prodávat smartphony.

Pokud máte rádi technické exkurse tak jako já, určitě vás potěší prohlídka datacenter Googlu ve Streetview. Více ve středečním článku.