Hlavní navigace

168 hodin: Čeští operátoři spřádají plány na sítě LTE

3. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Neříkej hop, dokud jsi neskočil, praví jedno moudré úsloví. Není tomu dlouho, co VoIP poskytovatel Voocall vyrukoval s plánem na založení virtuálního operátora. Na svém webu spustil devadesátidenní odpočet a hned na začátku slíbil výrazně levnější volání, než v současnosti nabízejí klasičtí operátoři. Ceny za volání jako přes VoIP jsem samozřejmě nečekal, nicméně jsem doufal, že se nový virtuál cenovou nabídkou umístí někde před O2 a jejím BleskMobilem.

Jenže cenová revoluce se zřejmě odkládá na neurčito. Šéf společnosti si totiž postěžoval na fóru, že prý od blíže nejmenovaného operátora dostal takovou cenovou nabídku, která mu „vyrazila dech“ navzdory jeho nevelkým očekáváním. Nabídnuté ceny jsou prý vyšší, než za jaké operátoři prodávají své služby do firem, neřkuli v případě dat, která levněji pořídí i koncoví zákazníci z domácností. To je samozřejmě smutné, společnost ale narazila především na svoji nerozvážnost. Proč představila své plány už ve chvíli, kdy na stole neměla ani jedinou nabídku od operátorů?

Aukce neaukce, Telefonica hodlá letos investovat šest miliard do rozvoje nových technologií, především do budování sítě LTE. Oznámila to spolu s finančními výsledky, které přinesly meziroční pokles zisku o bezmála deset procent. Technologii pro LTE jí dodá čínská společnost Huawei, která bude stavět síť i pro T-Mobile. Z trojky operátorů jako jediný neoznámil své úmysly ohledně LTE Vodafone, ten nicméně podle informací agentury ČTK rovněž jedná se společností Huawei. V jednání s Číňany je prý i PPF, která se výše jmenovanými operátory soutěží o uvolněné frekvence. Začněme uzavírat sázky, kolik nových puntíků bude na konci roku na tom našem českém ementálu, rozumějte mapě pokrytí signálem.

Jeden čip, který si poradí se všemi sítěmi

Společnost Qualcomm vyvinula čip, který se dokáže připojit do všech v současnosti používaných druhů mobilních sítí. Značně se tím zjednoduší výrobní proces smartphonů, neboť do nich výrobci zatím musí montovat několik čipů pro odlišné sítě a připravovat obměny podle toho, co za sítě se kde zrovna používá. Nově vyvinutý čip se dokáže připojit do všech mobilních sítí počínaje standardním GSM a konče moderním LTE, a to v pásmu od 700 Mhz do 2.7 Ghz. Čip je přitom o polovinu menší než jeho předchůdci, a zlevnila se i jeho výroba. Na řadě jsou nyní antény telefonů, jelikož zde – na rozdíl od čipů – zatím nikdo nevyrobil takovou, která by si tímto rozsahem frekvencí poradila.

Evropská unie je vždy o krok napřed. Zatímco starý kontinent teprve poznává sítě LTE, v Bruselu se už myslí na technologie 5G. Unie v následujících letech ze svého rozpočtu uvolní 50 milionů eur (v přepočtu jedna a čtvrt bilionu korun), které poputují do výzkumných projektů, k operátorům a výrobcům telekomunikačních zařízení. Má to za cíl do Evropy přilákat další investory a tradičně vytvořit nová pracovní místa.

Pirátskou zátoku The Pirate Bay čeká stěhování, tentokráte do Norska a Španělska, respektive Katalánska. Švédské pirátské straně, která se o web stará, pohrozil tamní autorský svaz žalobou. Ta svůj závazek tak předává sesterským organizacím do Norska a Katalánska. Stěhování to nebude úplné, přesunou se pouze servery, které jsou spojkou k virtuálním počítačům kdesi v cloudu, kde web od loňska běží. Jak mazaně nyní pirátská zátoka funguje, vysvětluje Lukáš Fiala.

Vyšla nová verze antiviru Avast. Zjednodušuje uživatelské rozhraní tak, aby se v něm lépe vyznali začátečníci, a přináší několik nových nástrojů. Oblíbený antivir také nově upozorní na zastaralé verze programů, přes jejichž neopravené díry může být veden útok, v placené verzi se pak postará i o jejich aktualizaci. Změn se dočkala i ochrana proti havěti, ta nyní více vsází na cloud.

KL24

Operační systém iOS ve verzi 6.1.3 bude pro jailbreak evasi0n na určitý čas konečnou zastávkou. Apple v připravované verzi systému zalátá jednu z děr, které jím jsou využívány. Podle jednoho z členů skupiny, která tento jailbreak vyvíjí, se jedná o chybu v nastavení časových pásem. Vývojáři ale zajisté časem objeví jiné skulinky.

Skupina CME, vlastník televize Nova, zveřejnila výsledky za uplynulý rok, nás nejvíce zajímají čísla kolem videopůjčovny Voyo.cz. Rekordu v počtu předplatitelů dosáhla v květnu, kdy za obsah pravidelně platilo 28 tisíc lidí. Jejich počet poté výrazně klesnul, poslední číslo ve zprávě mluví o počtu kolem 23 tisíc uživatelů. Management přitom ve svých plánech kalkuloval se čtyřnásobkem. Informaci přinesl server Mediář.cz.

Byl pro vás článek přínosný?