Hlavní navigace

168 hodin: Evropská unie spěje k jednotnému mobilnímu trhu [podcast]

15. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

168 hodin #4: Evropská unie spěje k jednotnému mobilnímu trhu by Cnews on Mixcloud

Končící týden byl na události skoupý. Výjimečně se tu neobjevil žádný nový virtuální operátor, a ani v zahraničí se toho moc neudálo. Apple dle očekávání všech v úterý představil iPhone 5S a levnější variantu 5C. iPhonu 5S zůstala stejná konstrukce, telefon nyní bude dostupný ale i ve zlatavé barvě. Změny se udály spíše uvnitř zařízení. Telefon obsahuje nový chipset, byť se stále dvoujádrovým procesorem, který ovšem podporuje 64bitové instrukce. Podporu této technologie v mobilních zařízeních vidíme poprvé. Apple slibuje dvojnásobný výkon procesoru i grafického čipu, rozdíl mezi přísliby výrobce a praxí ukážou první testy.

Telefon nově obsahuje koprocesor vyhodnocující data z pohybových senzorů, což má přinést novou generaci sportovních aplikací. Díky čipu by měl telefon spolehlivě rozeznat, kdy uživatel sedí, chodí nebo řídí auto. Rozlišení fotoaparátu zůstalo i v nové generaci na hodnotě 8 Mpx, k čočce však přibyla dvojice diod. Jedna má osvěcovat teplými barvami, druhá studenými. Barvy fotografií pak mají v šeru vypadat přirozeněji. iPhone 5S také umí nahrávat videa s frekvencí 120 snímků za sekundu, díky čemuž umožňuje pořizovat slow motion videa. Novinkou na poli bezpečnosti je čtečka otisků prstů integrovaná v tlačítku Home.

Levnější iPhone 5C přejímá v plastovém těle hardware iPhonu 5. Dostupný bude hned v pěti barevných variantách. Obsahuje větší baterii a podporuje nové typy sítí LTE. Nové iPhony bude možné kupovat od 20. září, aktualizovat na systém iOS 7 o dva dny dříve.

Apple i nyní ničím zvláštním nepřekvapil, a keynote tedy byla spíše shrnutím toho, co už jsme dříve znali z úniků z čínských továren. Rozdíl v technické vyspělosti iPhonu 5S a staršího iPhonu 5 není takový, aby jeho uživatelé měli důvod masově měnit starý model za nový. Přecházet budou spíše uživatelé čtvrté generace.

Levnější plastový iPhone 5C si své místo v nabídce bude muset teprve najít. Po technické stránce zaujme místo levnější alternativy, kterou dosud byl doprodej staršího modelu za sníženou cenu. Plastový telefon za více jak deset tisíc korun, který kvůli absenci konzervativních barev a robustním tvarům připomíná spíše mobil pro děti, pro mne náhradou dosavadního doprodeje staršího modelu ale být nemůže.

Spolumajitel Ulož.to prodává hudbu

Na chvíli zpátky do Česka. Spolumajitel serveru Ulož.to spustil internetový obchod s hudbou Vivala.cz, kde mohou menší interpreti nabízet svou hudbu bez prostřednictví velkých labelů. Muzikanti si sami určí cenu za skladby, obchod si z ceny vezme 10% provizi. Hudba je zatím dostupná jen ve formátu MP3, do budoucna by měl prý přibýt i bezeztrátový FLAC. Platit lze přes bránu GoPay, dále se počítá s podporu platebních karet a prémiových SMS.

Vývojáři Opery představili nový prohlížeč Coast určený výhradně pro iPad. Vnější souvislost s Operou v něm nenajdete, nic nepřipomíná to, co norští vývojáři dosud vyprodukovali. Hlavní obrazovka prohlížeče je podobná Metru ve Windows 8, stránky jsou organizovány do čtverců. Lze si je uspořádat do jednotlivých obrazovek, mezi kterými se pak lze přesouvat gesty. Adresní řádek funguje i jako vyhledávač a našeptávač Googlu v něm doplňuje adresy a dotazy. Jako velký mínus bych považoval absenci jakýchkoliv nastavení, ohlasy uživatelů v App Store ale oceňují právě jednoduchost. Pokud hledáte jednoduchý prohlížeč a máte iPad, Coast od Opery určitě vyzkoušejte.

Herní služba Steam umožní půjčovat hry až deseti dalším lidem. V rámci funkce Family sharing si uživatelé budou moci prohlížet knihovny kamarádů a požádat majitele hry o její sdílení. V jednu chvíli ji však bude moci hrát jedna osoba, přičemž majitel má výhradní právo. Pokud ji začne hrát, dostane uživatel několik minut na uložení své pozice a ukončení hry.

Roaming v rámci EU by mohl skončit v roce 2016

Michael Dell s vydatnou pomocí skupiny Silver Lake Partners vykoupí společnost nesoucí jeho příjmení zpět do svých rukou a stáhne ji z burzy. Díky tomuto netradičnímu kroku se bude moci společnost pouštět do rizikovějších podniků, neboť se nebude zpovídat akcionářům. Akvizice ho přijde na téměř 25 miliard dolarů, v přepočtu bezmála půl bilionu korun. Dell by se měl více zaměřit na cloudové technologie a bezpečnost. Zato Twitter míří opačným směrem a připravuje se na první emisi akcií. Bude tak následovat LinkedIn a Facebook, kteří již na burzu vstoupili.

Potvrdily se dřívější úmysly Evropské komise. Ta si přeje, aby v členských zemích fungoval jednotný telekomunikační trh, což by v praxi znamenalo, že bychom s klidem mohli využívat služeb zahraničních operátorů, aniž bychom platili cokoliv navíc. Evropská komise k tomu navrhuje i několik dalších opatření, mezi něž patří postupné snižování roamingových poplatků a nakonec jejich úplné zrušení v rámci Evropské unie. Cenu za roaming Komise plošně snížila letos a další zlevňování má přijít příští rok, úplné zrušení je v úvahu na rok 2016.

WT100

Blíže to vysvětluje eurokomisařka Neelie Kroesová. „Společnosti budou mít dvě možnosti: buď nabídnou tarify platné v celé Evropské unii („v cizině jako doma“), jejichž cena bude záviset na domácí konkurenci, nebo svým zákazníkům umožní rozdělit využívané služby a vybrat si pro roamingové služby jiného operátora, který nabízí levnější tarif (aniž by si museli kupovat novou SIM kartu).“

Komise se také hodlá zaměřit na internetové poskytovatele. Ti nebudou moci zvýhodňovat jeden datový tok nad druhým, například stahování přes P2P sítě by si tak mělo být rovné s prohlížením webu. Další regulace míří ke smluvním vztahům mezi zákazníky a poskytovateli.