Hlavní navigace

168 hodin: Facebook představil svůj telefon

7. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

I když to Facebook v minulosti již několikrát popřel, vlastní telefon nakonec přeci jen představil. Firma na akci v San Francisku ukázala nástavbu Androidu nazvanou Facebook Home a jejího prvního nositele, telefon HTC First, který by měl zamířit hlavně mezi mladší uživatele. Launcher nahrazuje domovskou i zamknutou obrazovku, a doplňuje ji o zprávičky přátel a přístup k funkcím Facebooku. Ke klasickým aplikacím se dostanete až po klepnutí na svůj profilový obrázek. Teprve po spuštění některého programu se zobrazí klasická notifikační lišta, která na domovské i zamknuté obrazovce zcela chybí. Před Facebookem se ovšem neschováte ani v aplikacích, i tam vás bude ostřelovat zprávami od přátel.

„Facebook Home je hezký, ale co když vaši přátelé ne?“ ptá se server The Verge. Naráží tím na to, že launcher Facebooku zobrazuje na zamknuté obrazovce statusy i fotografie od vašich přátel. Ne vždy při tom jde o fotky z dovolené v Grand Canoynu. Mnohem častější jsou různé, rádoby vtipné a někdy sprosté obrázky. Dokážete si představit, že byste takový telefon měli vytáhnout na pracovní schůzce?

Ale k takovým lidem Facebook Home zřejmě nemíří. Cílí na mladé; na ty z nich, kteří Facebook považují za hlavní komunikační prostředek. Vzhledem k ceně telefonu (v USA ho bude AT&T prodávat v přepočtu za dva tisíce) má dost velkou šanci uspět.

Google končí s WebKitem. Opera také, i když s ním vlastně ani nezačala

Google ve svém prohlížeči Chrome už nebude používat vykreslovací jádro WebKit. Nahradí jej společností vyvíjený Blink, který by měl Googlu uvolnit ruce a urychlit vývoj prohlížeče. Prospěje to i webu, neboť jádro WebKit začíná nebezpečně převažovat. U WebKitu tak z velkých firem zůstane pouze Apple se svým prohlížečem Safari. Mozilla vyvíjí vlastní Gecko, Internet Explorer zase funguje na jádře Trident. Opera sice avizovala přechod právě na WebKit, ale nakonec se přikloní k novému jádru Blink od Googlu, které je stejně jako prohlížeč Chrome vyvíjeno jako open source.

Cloud od Amazonu se naučil synchronizovat soubory mezi počítači. Uložiště sice funguje už dlouhou dobu, dosud mu ale chyběla aplikace pro počítače. Ta přišla právě teď, i když trpí dětskými vadami: neumí synchronizovat vybrané složky a nenabízí téměř žádné možnosti nastavení. Aplikace je k dispozici pro Windows a OS X. Uložiště nabízí bezplatnou kapacitu 5 GB.

Čtečka Feedly, která se dostala do širšího povědomí díky oznámenému konci služby Google Reader, získala už tři miliony nových uživatelů. Služba také představila nové aplikace pro Android a iOS, vylepšila vyhledávač zdrojů a zobrazování článků.

Kinotip znovu na scéně

Video portál Stream.cz chystá na deset nových pořadů vlastní produkce. Vedle divácky oblíbených pořadů Peklo na talíři a A DOST! (oba se věnují nekvalitním potravinám a zboží v obchodech) mají vzniknout další seriály věnující se například hudbě, módě či reklamě. Portál Seznam, jemuž Stream.cz patří, si produkcí vlastního obsahu chce zajistit dostatek materiálů, aby mohl vedle hudebního kanálu Mixér.cz spustit i webovou televizi.

CS24

Filmové doupě Kinotip.cz se vrací po roční nucené odstávce zpět na scénu, i když některé sekce webu zůstávají zatím nepřístupné. Pokus policie a protipirátské unie o zastavení webu, který se provinil tím, že pouze odkazoval na jinde uložený obsah, se podle mluvčí nepodařil. Vlastnictví domény nicméně přešlo z původně obviněného Čestmíra Zemana na tiskovou mluvčí webu Terezu Kendralovou.

Nabídka filmového obsahu ovšem neroste jen na Kinotipu, ale i v iTunes, kde je již na padesát českých filmů a další přibývají skoro obden. Čekáme hlavně na příspěvek Bontonfilmu, který slíbil dodávat do iTunes filmy české provenience.