Hlavní navigace

168 hodin: je namístě zklamání z nabídek virtuálních operátorů?

21. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na mobilní trh vstoupil virtuální operátor Odorik.cz provozovaný společností MiniTEL. Funguje v síti T-Mobilu prostřednictvím společnosti GTS, takže není žádným překvapením, že se jeho předplacenka (tarify nemá) neobejde bez už obligátního udržovacího poplatku. Minuta hovoru ve vlastní síti stojí 0,59 Kč, do cizích 1,69 Kč, v obou případech je účtováno po sekundách. Esemeska v síti stojí 0,59 Kč, do jiných 1,25 Kč. Ušetřit lze voláním přes VoIP síť operátora, pak stojí minuta do všech sítí 0,59 Kč, popř. 1,18 Kč při zpětném volání. Nabídkou datových tarifů Odorik.cz zklamal. Nepředstavil žádné, dosud víme jen o tarifu účtovaném korunou za každý megabajt.

Mobilní služby mohou začít nabízet internetoví poskytovatelé. Odstartoval projekt virtuálního operátora Mobil21 provozovaného společností IPEX. Virtuální operátor se má stát pro regionální poskytovatele internetu mostem do mobilní sítě. Nabídne jim technické zázemí, ale o zákaznickou podporu a objednávky se budou starat sami. Při tvorbě tarifů mohou vycházet z rámcového ceníku obsahujícího dva tarify. První paušál za 199 Kč měsíčně nabízí 100 volných minut do všech sítí a 20 SMS, druhý za 250 Kč obsahuje 180 minut ve vlastní síti a 50 do cizích, opět s dvaceti textovkami. Minuta nad rámec volných jednotek stojí 2,5 Kč, SMS 1,5 Kč. Za 59 Kč lze získat 100 MB datový balíček, za 159 Kč už 500 MB. Podmínky obnovení určují jednotliví poskytovatelé. Zatím se jich zapojilo devět, na jejich stránkách se ale žádné nabídky ještě neobjevily.

Nelze se vyhnout pocitu zklamání. Operátoři, kteří se na trh hrnou jeden za druhým (poslední tři měsíce nezačínají mé komentáře jinak než představením nováčků), uvádí nabídky šité jak přes jedno kopyto. Žádná inovace, žádná invence, ta přitom nemusí spočívat jen v nižších cenách, než má konkurence. Operátoři se často zmůžou jen na předplacenky, často s imbecilním udržovacím poplatkem, a když už přijde na tarify, tak jen opatrně – především co se datových balíčků týče. Stropem bývá 500 MB, ti otrlejší si troufnou i na gigabajt. Mé očekávání ve snížení cen za volání, díky kterémz teď mohou ušetřit hlavně zákazníci s menší útratou, se sice splnilo, ale nabídky virtuálů jinak obecně neodpovídají tomu, že se zájem a zisky přesouvají stále více k datům.

Asi jim to nelze úplně vyčítat. Velkoobchodní nabídky vycházejí z jejich vyjednávací pozice a nevelké ochoty operátorů. Spousta nových virtuálů si také krátí cestu přes firmu GTS a asi není náhodou, že všichni představují podobné ceníky. Žádný masovější úprk zákazníků k virtuálům proto neproběhl, v menší míře možná u BleskMobilu (nedávno získal 250 000 zákazníků), tam je ale třeba zohlednit dvě, vlastně tři věci: virtuál je protlačovaný Bleskem, byl prvním (a na delší chvíli posledním) a je to převlečená Telefónica. Těch čtvrt milionu zákazníků navíc tvoří výhradně předplacenkáři, kteří jádro byznysu nedělají. Ne, že by to snad kvůli tomu byli méněcenní lidé, ale předplacené karty se přece kupují s tím, že člověk tolik neutratí.

Podobný potenciál má v dohledné budoucnosti jen Tesco Mobile, ostatní jsou odsouzeni k paběrkování. Tím, kdo si mnou ruce, jsou nakonec operátoři, kterým vycházejí plány. Na trh proniká spousta nových značek, větších či menších, mezi kterými se čtvrtý – skutečný – operátor může docela snadno ztratit. Kvůli sešněrovaným podmínkám jim také noví hráči nemohou ani pořádně konkurovat. Není náhodou, že se ochota vpustit virtuály do sítě u operátorů objevila ve chvíli, kdy bylo jasné, že se aukce kmitočtů kromě známé trojky zúčastní i finanční skupina PPF. Tento fakt však zamaskovalo to, že Český telekomunikační úřad v té době začal hovořit o regulaci, která by operátorům přikázala zveřejnění velkoobchodní nabídky, a tedy umožnila vstup virtuálů.

Mapy.cz pro mobily lze používat i offline

Seznam aktualizoval aplikaci Mapy.cz pro iOS a Android. Horkou novinkou je základní mapa České republiky, kterou si lze nyní celou stáhnout do telefonu pro offline používání. Mapové podklady mají 320 MB a v Seznamu v nich měli asi takovou radost, že jejich stažení vnucují na každém kroku. Podklady však slouží pouze pro orientaci a nemohou nahradit navigaci, pro kterou je stále nutné zapnout internetové připojení.

Seznam.cz kromě aktualizace mapové aplikace také koupil třetinový podíl ve společnosti Borgis vydávající Právo, Super.cz a dodávající obsah pro Novinky.cz. Důvod koupě podílu ani částka nejsou známy.

V české mutaci obchodu Play Store přibyla záložka s knihami. Z Česka je tedy už možné nakupovat knihy na Googlu, i když zatím ne ty české, neboť prý společnost teprve jedná s nakladateli. První rybkou by mohla být technicky orientovaná Grada, která slibuje dva tisíce titulů. Koupené knihy lze číst na webu, nebo v aplikacích pro Android a iOS. S DRM ochranou je lze také exportovat do jiných čteček.

Yahoo uvolní k registraci nepoužívané e-mailové adresy. Je s tím však spjaté velké bezpečnostní riziko, jelikož přes e-mail lze obnovovat hesla webových služeb, nehledě na to, že se lze za někoho také vydávat. Do hlavičky recyklovaného e-mailu přibude nová položka označující tuto skutečnost, zatím s ní však umí pracovat jen Facebook a těžko ji integrují všechny možné služby. Tato zpráva v každém případě otevřela zajímavou diskusi o identitě na internetu.

Nový Android a Nexusy možná přijdou příští týden

Google zveřejnil finanční výsledky za druhý kvartál roku. Tržby společnosti meziročně vzrostly o pětinu na 14 miliard dolarů s čistým ziskem 3,23 miliardy dolarů. Ačkoli tržby i zisk rostly, analytici očekávali více. Částečně klesly příjmy z reklamy a ve ztrátě je stále divize Motorola, která se pořád nedokázala vzchopit z červených čísel. Bylo také aktivováno již 900 milionů zařízení s Androidem a brzy by se toto číslo mohlo přehoupnout před miliardu, každý den totiž přibude 1,5 milionu nových aktivací.

Mapy od Googlu lze už i u nás upravovat pomocí funkce Map Maker. S její pomoci lze do mapy přidávat objekty, které v ní chybí, a jinak je upravovat, aby odpovídaly skutečnosti. Úpravy jsou samozřejmě schvalovány editory.

KL24

A Google do třetice. Společnost ve středu zřejmě představí novou verzi Androidu a možná také referenční telefony a tablety Nexus. Akce bude přenášená živě přes YouTube.

Opava jde vzorem dalším českým městům. Na internetu vystaví všechny smlouvy a další dokumenty, a to ve strojově čitelné podobě, nepůjde tedy o žádné nečitelné skeny. Dokumenty pak budou moci využívat externí služby, které je mohou hromadně analyzovat.

Byl pro vás článek přínosný?