Hlavní navigace

168 hodin: jedna nula pro svobodný internet

16. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce
Mapy od Googlu se vracejí na iOS

, zatím ve verzi pro iPhone. Přinášejí prakticky všechny funkce, které najdete na Androidu – ze všech zmíním hlavně turn-by-turn navigaci. Aplikace se vzhledově neliší od té na Androidu, nerespektování určitých zvyklostí co se prostředí programů na iOS týče ji spolu s prozatímní absencí verze pro iPad lze asi jako jediné vyčíst. Hodně uživatelů – mne nevyjímaje – konečně může updatovat na iOS 6.

Zato Windows 8 nepovažuje Google za atraktivní systém, po vyhledávači a prohlížeči Chrome společnost – alespoň zatím – uvedení dalších dlaždicových aplikací neplánuje. Clay Bavor, který v Googlu šéfuje strategii uvádění aplikací, se pro server The Verge vyjádřil následovně. „Investujeme velmi opatrně a tam, kde jsou uživatelé; na Windows 8 ani Windows Phone zatím nejsou.

Strategie Googlu je sporná. Uživatelé jdou tam, kde jsou (mimo jiné) aplikace. Takhle se snadno dostaneme do začarovaného kruhu, neboť dokud nejsou aplikace, nejsou uživatelé, a když nejsou uživatelé, nebudou ani aplikace od Googlu. Nebylo by od věci, kdyby strategii plánování aplikací společnost přehodnotila.

U Windows 8 ještě na moment setrvejme. Čtečku PDF souborů Reader od společnosti Adobe už najdete ve Windows Store. Prostředím hezky zapadá do stylu Metra, Adobe s ní ale podle mého názoru přichází pozdě. Přítomnost integrované čtečky souborů byla známa už dlouho dopředu, společnost si měla více pospíšit, aby Reader ve Windows Store měla už v době zahájení prodeje Windows 8.

1:0 pro svobodný internet

Google+ je sociální síť, o které se v modré záplavě a stescích na „starý dobrý“ Twitter moc nemluví. Má přitom už 135 milionů aktivních uživatelů a asi třikrát více lidí si ji za celou dobu vyzkoušelo. Googlu pomáhá to, že má možnost ji silně protlačovat přes své služby. Daleko větší množství lidí ji používá nepřímo, například přes hodnocení v Google Play, v Gmailu nebo přes „plusko“ ve vyhledávači.

Evropská komise [opět] kárá ČTÚ za ceny volání. Komise zamítla regulační návrh úřadu, neb považuje navrhované poplatky za nepřiměřené a návrh jako takový za selektivní, protože neměří všem stejným metrem. Ve výhledu blízké doby se tedy nic nezmění. Ale je dobře, že Komise má náš hříšný úřad v hledáčku.

Hybrid herní konzole a počítače Steam Box míří do našich obýváků. Otázkou je, zdali se Valve vydá svou specifickou (a třeba uzavřenější) cestou, nebo světu nabídne otevřenou konzoli. Hezké předvánoční čtení na toto téma najdete u kolegů na ExtraHardwaru.

CS24

Konference WCIT dopadla tak, jak jsem očekával v posledním komentáři: správa internetu zůstává v rukou ICANNu, a síť nadále svobodnou. Dva protipóly – rozvojové země a Čína s Ruskem na jedné straně a západní svět na druhé – se nedokázaly na žádném z klíčových návrhů shodnout. Postoj České republiky a dalších zemí k jednotlivým návrhům, které byly na konferenci předneseny, naleznete v našem článku.

Pokud tak jako já sháníte dárky na poslední chvíli, není od věci připomenout, že redakce našeho vydavatelství připravily tipy na zajímavé a oblíbené produkty z různých kategorií.