Hlavní navigace

168 hodin: Microsoft prodal již 100 milionů licencí Windows 8

12. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trvalo to jen půl roku, než Microsoft prodal 100 milionů kopií Windows 8. Stejným tempem ve své době rostla i Windows 7, kterých se za tři roky celkově prodalo na 700 milionů licencí. I když mohu s jistotou říci, že Windows 8 svého předchůdce co do počtu prodaných kopií určitě nepředčí, nevede se jim vůbec špatně – přinejmenším ne tak zle, jak zaznívá v médiích. Jejich pověst by měla zlepšit chystaná velká aktualizace Windows 8.1, jejíž ukázka bude k dispozici už koncem června prostřednictvím Windows Store (což mimo jiné znamená, že pokud si ji chcete vyzkoušet, musíte mít Windows 8).

Ač to může vypadat jako krok zpět, do Windows by se mohla vrátit nabídka Start. Spolu s ní by do systému mohla přibýt také možnost spouštění do desktopu, tedy úplné přeskočení Metra, i když je možné, že toto nastavení nebude dostupné všem. Obě spekulované novinky jsou z hlediska celého systému pouhé drobnosti, pro praktické používání mají však zásadní význam a mimo jiné znamenají výraznou změnu ve filozofii vývoje systému. Kolega Petr Urban je přičítá rozvolnění poměrů ve firmě, které souvisí s loňským odchodem šéfa divize Windows Stevena Sinofskyho.

Příslovečnou třešničkou na dortu bude podpora škálování obrazu, která se zřejmě také objeví v chystané velké aktualizaci. Windows by se tak mohla zbavit odvěkého neduhu, jenž tkví v nemožnosti změny velikosti prvků na obrazovce (přesněji: velikost zobrazení lze Ovládacích panelech měnit pouze směrem nahoru). Lišta a další prvky by tedy nemusely tolik plýtvat místem na obrazovce.

Placené kanály na YouTube zatím nejsou dostupné v ČR

Poslední aktualizace aplikace Gmail pro iPhony a iPady umožňuje automaticky otevírat odkazy v dalších aplikacích Googlu, pokud jsou v zařízení nainstalovány. Respektive tak činí automaticky, protože zkrátka Google. Společnost zřejmě využila některé skuliny v iOS, neboť systém od Applu neumožňuje uživatelům měnit výchozí aplikace.

Google Maps se od základu změní. Na blogu sledujícím novinky Googlu se objevil příspěvek obsahující dva screenshoty nové podoby mapové služby. Úplně z ní zmizí boční panel i horní lišta s vyhledávačem a prostor celé stránky obsadí mapa. Nahradí je decentní rozevírací nabídky na způsob chytrých karet na Google Now. Částečně se změní také mapové podklady, oranžová barva bude patřit jen dálnicím, ostatní cesty zůstanou bílé. Popisky měst a částí budou rovněž méně křiklavé. Nové mapy by mohly být oficiálně představeny už na konferenci Google I/O, která se koná příští týden.

Na YouTube se objevily placené kanály, novinka není v Česku zatím dostupná. Na největší video server přinášejí filmový a seriálový obsah výměnou za měsíční paušál, nebo poplatek za zhlédnutí. V placené sekci se v tuto chvíli nachází přes padesát kanálů.

O2 se nelíbí podmínky aukce

Internetové obchody T.S.Bohemia a Alfa Computer spojují síly. Společnost T.S.Bohemia, která Alfa Computer koupila za neupřesněnou částku, se tak po Alze stává dvojkou mezi českými počítačovými e-shopy. Značka koupené společnosti zůstane zachovaná, měla by fungovat i nadále nezávisle. Společnosti však budou sdílet skladovou plochu i pobočky, z čehož budou těžit zákazníci obou obchodů. Alfa se od T.S.Bohemia také přiučí bezplatnému poštovnému, které rozhoduje u drobných nákupů.

Jak se dalo předpokládat, Telefonice se nelíbí podmínky nové aukce kmitočtů. Přesněji ta část, kde se hovoří o vyhrazení části nejzajímavějšího spektra 800 Mhz novým hráčům. Podle O2 je tato výhrada diskriminační a nesmyslná, jelikož všichni (známí) uchazeči mají dost peněz, aby mezi sebou mohli regulérně soutěžit. Společnost proto uvažuje, že se aukce nezúčastní, pokud se její podmínky nezmění. Připomínky patrně vznesli i další operátoři. Veřejná konzultace podmínek aukce končí 22. května, samotná dražba by mohla proběhnout během letních prázdnin. Záměr zúčastnit se (za stávajících podmínek) oznámila finanční skupina PPF, která je horkým kandidátem na čtvrtého operátora.

KL24

Vydavatelství Mafra začne od pondělí pod značkou serveru Mobil.cz, který se věnuje telekomunikacím, prodávat vlastní SIM karty. Stejně jako Bleskmobil bude i Mobil.cz přeprodávat služby operátora, zde T-Mobilu. Mafra však nevylučuje, že by se v budoucnu mohla stát plnohodnotným virtuálním operátorem. Mobil.cz bude nabízet předplacenky se stejnými parametry jako Bleskmobil, volání do všech sítí bude stát 2.5 Kč za minutu, esemeska 1.5 Kč. V nabídce operátor nemá žádný internetový balíček, za každé dobití kreditu zákazník dostane 200 MB internetu, přičemž minimální dobíjecí částka je tradičně 200 Kč. Do limitu se pak nebudou započítávat návštěvy serverů vydavatelství Mafra. Předplacenka je svými parametry zajímavá hlavně pro mladé. (Jen tak mimochodem: od kdy se tisková zpráva vydává pod jménem autora?)

Viber vydal aplikaci pro Windows a OS X. Vedle chytrých telefonů tak můžete bezplatně posílat zprávy a volat i z počítače. Služba nevyžaduje klasickou registraci, váže se na používané číslo. U uživatelů nezobrazuje status, funguje tedy jako mobil.

Byl pro vás článek přínosný?