Hlavní navigace

168 hodin: milionový týden v Česku i u Applu

25. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hned v pondělí padla hranice milionu českých domén. Jejich počet strmě roste od léta páně 2007, a to tempem více jak sto tisíc registrací za jeden rok. Za rychlé rozšiřování české domény může zejména nízká cena a v obecnějším pohledu pak i levný webhosting. Ten si spolu s doménou lidé pořizují stále častěji namísto omezených a reklamou zahlcených, byť bezplatných freehostingů. Se vzrůstajícím počtem domén je ovšem stále větší problém najít originální a zároveň dobře zapamatovatelné doménové jméno. Růst domén se tedy podle mne za pár let začne zpomalovat, pokoření dvoumilionové hranice tipuji tak na rok 2017/2018.

Já si první českou doménu koupil v roce 2005, tehdy asi za pět set korun bez daně. Dnes už dávno neexistuje. Vzpomínáte si, kdy a za kolik jste vy koupili svoji první doménu?

Tenhle týden padla i další milionová hranice. Katalog programů App Store zaregistroval miliontou aplikaci. Polovina z tohoto množství je placená, téměř pětinu všech aplikací pak tvoří hry. Množství přibývajících programů a obrovské počty jejich uživatelů ukazují, že pomyslný bazének není ani zdaleka ještě vyčerpaný. Především v oblasti her, kde je na iPhonech, iPadech a potažmo všech mobilních zařízeních stále velký deficit. Uspět s dobrým nápadem je tedy stále relativně snadné.

Z bláta do louže

Teď k jedné rybce z toho milionu. Nokia nijak neotálela, a mapy Here pro iOS představila hned další týden po tom, co je ukázala veřejnosti a já je zmiňoval v posledním komentáři. Jediným, čím oproti výchozím mapám od Applu vynikají, jsou kvalitnější mapové podklady. Jenže ty jsou rastrové, takže o plynulosti ovládání při stahování přes mobilní připojení nemůže být ani řeč. Tedy pokud zrovna nejste v několika málo městech pro lepší, kde operátoři testují technologie budoucnosti. Nokia se navíc ani nijak neobtěžovala, aby kolem map vystavěla aplikaci, která by svým ovládáním zapadala do jakési kultury aplikací na iOS, a v podstatě jen nabídla prohlížeč, ve kterém se zobrazují standardní webové mapy. Nese si to s sebou svoje problémy, nemůžete třeba používat obvyklá gesta. Více v kritice od kolegů z Extra PC. Spěch Nokie je pochopitelný, chtěla nabídnout alternativu k nepovedeným mapám od Applu co nejdříve. Jenže to neomlouvá diletantský výsledek.

CS24

Ve svých šedesáti dvou letech končí Paul Otellini jako šéf Intelu. Od roku 1974, kdy nastoupil do společnosti, vystřídal řadu vysokých funkcí. Od roku 2005 je ředitelem společnosti. Otellini byl mimo jiné jedním z hlavních tahounů jednání s Applem o přechodu na procesory od Intelu. Úspěšný ředitel, k jehož jménu se neváže moc neúspěchů, odchází po vzájemné dohodě, nejedná se tedy o nějaký náhlý a skoro až dramatický konec, jako tomu bylo u šéfa divize Windows Stevena Sinofskyho. Otellini bude svému nástupci předávat otěže firmy v následujících šesti měsících, čímž se pokusí zachovat kontinuitu ve vedení společnosti. Kdo ho zastoupí, zatím není jasné. Může se jednat o člověka z vnějšku, ale spíše o někoho, kdo ve firmě působí a vyzná se v ní. Řeč je zatím o třech vrcholných manažerech společnosti.

Šušká se, že očekávané iTunes 11 přijdou během několika dnů. Nová verze hudebního přehrávače a klienta obchodu iTunes Store byla ohlášena už na zářijové keynote s tím, že by ke stažení měla být během října. Teď je už konec listopadu a kde nic, tu nic. Vývoj zřejmě nabral zpoždění, ale u Applu je jako obvykle ticho po pěšině. Nová verze iTunes by měla nabídnout rozhraní po vzoru iOS a na počítačích s Windows snad také lepší optimalizaci, neboť pracovat s iTunes na počítačích s tímto systémem je dost často hra o nervy.