Hlavní navigace

168 hodin: mobilní Ubuntu bude. Už za měsíc

13. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uplynulý týden bezesporu patřil výstavě CES v americkém ráji hazardu Las Vegas. Za naše redakce tam odcestoval Honza Čarek, který zodpovědně neproseděl celý týden v kasinu, a přinášel na naše weby střípky produktů budoucnosti ze stánku výrobců. Přehled klíčových novinek z CESu tak najdete na hlavní stránce, proto se veletrhu budu věnovat jenom okrajově.

První lednový týden společnost Canonical (vývojář linuxové distribuce Ubuntu) poodhalila své plány na dobytí mobilního segmentu. Mobilní systém Ubuntu slibuje kompatibilitu s většinou „androidích“ telefonů, přístupný vývoj díky podpoře HTML5 aplikací a vcelku sympatické prostředí.

V předchozím komentáři jsem nicméně vyjádřil znepokojení nad tím, aby to s mobilním systémem nedopadlo tak jako s chytrou televizí Ubuntu TV. Tu Canonical rovněž představil na líbivém videu, pak dokonce i na výstavě CES, ale po roce jediné, co může ukázat nedočkavé veřejnosti, je pořád to video. Co se týče onoho mobilního systému, tady mi Canonical udělal radost praktickými ukázkami na svém stánku a ještě více příslibem jednoho termínu: společnost už v únoru uvolní vývojovou verzi systému a její zdrojové kódy.

Rozhraní USB zrychlí na 10 Gb/s, a dožene Thunderbolt. Hardware i název se údajně nezmění, dojde pouze k úpravě způsobu kódování dat; vyšších rychlostí půjde ovšem dosáhnout jen s novými řadiči. Vítanou změnu na výstavě CES oznámilo sdružení vývojářů technologie, mezi které patří Microsoft a Intel.

Asi nadobro se uzavírá kapitola herní konzole PlayStation 2. Sony ji od milénia do dneška prodalo přes sto padesát milionů kusů, a to přestože tu už sedm let existuje nová vyspělejší verze. S počtem hráčů a množstvím uvolněných herních titulů jde o nejúspěšnější konzoli všech dob. V průběhu roku by se podle všeho měla objevit další verze. Svoji konzoli Steam Box chystá i herní společnost Valve.

Koketuje Nokia s Androidem?

Za necelé tři měsíce se prodalo šedesát milionů licencí Windows 8, ve svém povánočním odhadu jsem se tedy o moc nesekl. Není to vůbec špatné číslo, dál poroste podobným tempem. Prodeje klasických počítačů klesají, drží se akorát ultrabooky.

Šušká se, že Nokia možná přivoní k Androidu. Jejím smartphonům s Windows Phone se ve srovnání s konkurencí nijak zázračně nedaří, a tak šéf Nokie Stephen Elop nevylučuje, že se v budoucnu objeví právě některé modely s Androidem. Je to logický krok, když je zřejmé, že za mizernými prodeji nestojí hardware telefonů, ale do velké míry právě systém. Otázkou je, jak se k tomu postaví Microsoft.

Balík aplikací CS2 zadarmo, pecka, řekl jsem si, když jsem tuhle zprávu v pondělí četl. Chybí tam sice nejnovější vychytávky, ale na základní práci s grafikou nebo střih domácího videa možnosti programů stačí drtivé většině uživatelů. Škoda, že se později ukázalo, že nejde o vlídný krok Adobe, ale náhradu za vypnutí aktivačních serverů balíku. Říkal jsem si, že je kolem toho ze strany Adobe nějaké podivné ticho…

KL24

Vzniká nové vydavatelství zaměřené na tablety

Marketingový magazín MediaGuru přinesl zprávu o nově vznikajícím vydavatelství zaměřeném na tablety. Na tabletu čte noviny a časopisy už docela dost lidí, nicméně jsem nečekal, že až tolik, aby se na tom dal založit samostatný byznys, ne jen přidružený ke klasické vydavatelské činnosti. Za vznikem stojí hlavně bývalí zaměstnanci vydavatelství Economia (Hospodářské noviny, Respekt), prvním titulem se má na jaře stát společenský týdeník.

Podle serveru Lupa.cz se za rok 2012 prodalo téměř 200 tisíc elektronických knih, čtyřnásobek toho, co se prodalo rok předtím. Za vyššími prodeji stojí větší a rozmanitější nabídka e-knih, lepší povědomí a ústup vydavatelů od uzavřeného modelu.

Byl pro vás článek přínosný?