Hlavní navigace

168 hodin: Nokia míří do područí Microsoftu [podcast]

8. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

168 hodin #3: Nokia míří do područí Microsoftu by Cnews on Mixcloud

Uplynulý týden se stejně jako ty předchozí nesl hlavně v duchu mobilních novinek, představení nových virtuálních operátorů a všelijakých spekulací. Tou nejzásadnější, i když ne překvapivou, je akvizice mobilní divize Nokie Microsoftem. Finský výrobce telefonů přejde pod křídla Microsoftu zřejmě v prvním kvartálu příštího roku za částku bezmála 5,5 miliardy dolarů. Původní firma tak přijde o mobilní divizi, a dále bude vydělávat na mapové službě Here a výrobě infrastruktury pro telekomunikační společnosti.

Cesty Microsoftu a Nokie se střetly už před dvěma lety. Tehdy byl šéfem společnosti jmenován Stephen Elop, který do ní přešel z pozice ředitele divize Office v Microsoftu. Krátce nato oznámil, že firma stojí na hořící plošině, a musí se okamžitě rozhodnout o jejím dalším směřování. Plán byl jasný a připravený už dlouho dopředu před nástupem Elopa do funkce. Nokia zařízla potápějící se Symbian a vše vsadila na spolupráci s Microsoftem, který ji dodal systém Windows Phone. Začátky byly bolestivé a vyhlídky nedobré, Microsoft první generaci svého systému nakonec úplně odstrčil.

Až díky novým modelům se systémem Windows Phone 8 se Nokia stala relevantním hráčem na trhu s chytrými telefony. Windows Phone se především díky ní dostal na třetí místo mezi platformami, i když se Nokia navzdory rostoucím prodejům stále ocitá v provozní ztrátě.

To jsou pro Microsoft ideální podmínky k odkupu divize. Poslední jednání před dvěma měsíci pohořelo na ceně, tentokrát se obě strany dohodly na již zmíněné částce 5,5 miliardy dolarů, v přepočtu bezmála 110 miliard korun. Otázkou je, zdali to vše nebylo jen chytrou strategií Stephena Elopa. Tedy záměrně škodit Nokii tak, aby postupně snížil její hodnotu, a připravil půdu k jejímu odkupu Microsoftem. Pokud ano, tím spíš je ještě žhavějším kandidátem na nástupce Steva Ballmera, který před čtrnácti dny oznámil odchod ze společnosti.

Pod křídly Microsoftu by se podle zdrojů magazínu Bloomberg mohlo ocitnout i BlackBerry. Kanadský výrobce telefonů je v krizi a přiznává možnost odkupu společnosti jako jednu z cest z ní. Po oznámené akvizici Nokie by nebylo překvapením, kdyby se jejím kupcem stal Microsoft. Ve hře je opět částka kolem pěti miliard dolarů. Otázkou je, co by Microsoft dělal s dalším výrobcem telefonů. BlackBerry je významným hráčem ve firmách, a tak se nabízí otevření vrátek tam, kam se se svým Windows Phone zatím moc nedostal. Jenže nasazení jeho systému do telefonů BlackBerry není reálné stejně tak, jako že by pokračoval ve vývoji stávajícího. Nejsou-li tyto zvěsti liché, tak by důvodem zvažování akvizice mohlo být spíše bohaté portfolio patentů.

Apple v úterý představí nový iPhone a posílí pozici na asijském trhu

Apple potvrdil úterý 10. září jako datum tiskové konference, na které tradičně představí novinky. Očekává se představení iPhonu 5S a jeho levnější varianty 5C. Levnější varianta iPhonu bude zřejmě dodávána ve více barevných variantách, nové zlaté barvy by se mohl dočkat ale i iPhone 5S. Na konferenci se rovněž očekává oficiální představení sedmé verze systému iOS. Novinky z akce můžete v úterý sledovat zde na serveru Cnews.cz.

Hned den nato Apple pořádá další konferenci v Číně, která bude z pohledu akcionářů společnosti důležitější než představení očekávaných novinek. Apple na konferenci v Pekingu zřejmě oznámí uzavření významných dohod s čínskými operátory, které společnosti umožní prodávat v říši středu dotované iPhony, jež posílí jinak zatím klesající podíl telefonů společnosti na asijském trhu.

Před sídlem společnosti Google se objevila nová socha odhalující jméno příští verze Androidu. Navzdory všem očekávání se bude jmenovat KitKat podle známé tyčinky od Nestlé a ponese číselné označení 4.4. Jméno není náhodou, Google spolupracuje na kampani s firmou Nestlé, která si ve videu a na svém webu důvtipně utahuje z Applu. Nová verze Androidu by společně s inovovanými telefony Nexus mohla být uvedena v následujících dnech. Přisvědčuje tomu již odstraněné video z odhalení sochy, na němž se objevil neznámý telefon s velkou čočkou fotoaparátu. Právě na kvalitu fotografií se Google v inovovaných telefonech zaměřil. Společnost zároveň oznámila miliardu aktivovaných zařízení s Androidem.

Přenos čísla mezi operátory potrvá čtyři dny

Od prvního pracovního dne září trvá přenos čísla mezi operátory čtyři dny namísto dřívějších až deseti dnů. Dohodli se na tom síťoví operátoři sdružení v Asociaci provozovatelů mobilních sítí. Počítají i s virtuálními operátory, jejichž nástup je právě důvodem této dohody. Pro zákazníky se postup převodu čísla jinam nijak nemění, pouze se zkrátí zmíněná doba.

Virtuální operátor Mikrotech představil tarify. V nabídce jich má 5 na škále od 39 do 400 Kč. Stejně jako Fayn nebo Voocall je i Mikrotech původně VoIP operátorem, proto svou nabídku spojil s výhodným voláním přes internet. První tarif za 39 Kč měsíčně tradičně neobsahuje žádné volné jednotky, hovory jsou počítány po minutách, přičemž do cizí sítě stojí volání 1,5 Kč. Stejně tak i SMS. Při volání přes internet to je jen 59 haléřů za minutu. Další tarify jsou účtovány už po sekundách a minuta hovoru stojí od 1,3 do 1,5 Kč. V nabídce jsou datové balíčky odstupňované od 150 do 1000 MB. Za nejvyšší zaplatíte 318 Kč.

Další virtuální operátor Studentfone cílí na studenty. Nabízí pouze předplacenky, žádné tarify. Minuta hovoru stojí 2,5 Kč a SMS 1,5 Kč. Potud je nabídka identická jako u Mobil.cz. Zákazník ale za každé dobití dostane 300 MB dat, zatímco u Mobil.cz jen dvě stě. Po vyčerpání dojde ke zpomalení, plnou rychlostí nicméně bude možné surfovat na webech společnosti GTS Alive, která u nás vydává ISIC karty, a také na Facebooku. Společnost se dohodla přímo s Vodafonem.

KL24

Edward Snowden opět vyvolává rozruch

Edward Snowden, který na světlo světa vypustil informace o tajném programu PRISM, poskytl deníkům The Guardian a New York Times další tajné informace. Zpravodajská agentura NSA a její britská kolegyně prý několik let pracují na prolomení šifrování používaného na internetu a v mobilních sítích, zejména na prolomení široce používaného protokolu HTTPS, VPN tunelů a kódování 4G sítí. NSA k dešifrování používá superpočítače, ale také údajně spolupracuje s některými tvůrci softwaru a internetovými službami. Nové informace posouvají kauzu šmírování do úplně jiného rozměru.

Dominik Dědiček, twitter