Hlavní navigace

168 hodin: Nokia umí prozvonit zapomenuté klíče

4. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do aukce kmitočtů pro mobilní sítě by se kromě trojice síťových operátorů a finanční skupiny PPF mohl zapojit další subjekt. Připustil to předseda Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák, když uvedl, že se setkal se zástupci skupiny Citigroup. Ta údajně zjišťuje podmínky pro případný vstup zahraničního subjektu na český trh. Novák bližší informace neposkytl, z volby skupiny Citigroup coby prostředníka lze nicméně dovodit, že zájemcem může být některý evropský, případně americký operátor.

Telekomunikační úřad zveřejní konečné podmínky dražby za dva týdny, do té doby je osud aukce nejistý. Kontroverzní bod spočívající ve vyhrazení některých bloků v pásmech 800 a 1800 MHz jen pro nové hráče zůstane s největší pravděpodobností zachován, a to i přes hlasitý odpor operátorů a výhružky Telefóniky, která je prý celou věc ochotná vést až k Evropské komisi. Právě získání kmitočtů v pásmu 800 MHz je klíčem ke vstupu dalšího operátora na trh, jelikož je při jeho použití třeba daleko méně vysílačů na vykrytí rozsáhlých území oproti jiným kmitočtům.

Případná účast dalšího subjektu by paradoxně mohla zmenšit třecí plochy v aukci. Kromě výhrad směřujících k samotnému principu zvýhodňování nových hráčů totiž často zazníval také argument, že by skupina PPF mohla vyhrazené kmitočty získat už za vyvolávací cenu, pokud by se dražby účastnily stejné firmy jako minule. Se soupeřem stojícím proti PPF by tento problém zmizel.

V každém případě bude jasno za čtrnáct dnů, to bychom se měli kromě konečných podmínek dozvědět také plánovaný začátek aukce. Otázkou bude, na kolik Telefónica myslela svou výhružku vážně a zda bude skutečně odhodlaná úřad žalovat. V té chvíli by příslušný soud vydal předběžné opatření, a aukci fakticky zmrazil.

Týden od oznámení vstupu energetické společnosti ČEZ na mobilní trh následuje její žádost k telekomunikačnímu úřadu o přidělení dalšího rozsahu telefonních čísel. Ke sto tisíci čísel, které ČEZ získal už minulý měsíc, žádá dalších 400 tisíc. Pokud mu úřad vyhoví, budou jich mít v držení více už jen síťoví operátoři.  Žádané sousto podtrhuje velké plány energetické jedničky. Uvidíme, jak se blýskne na podzim, kdy veřejnosti představí svou nabídku. Očekávání jsou z mé strany vysoká, ČEZ bude v Česku první společností takových rozměrů, která se stala virtuálním operátorem.

Evropská komise chce v reakci na studii o využívání bezdrátových sítí, kterou si nechala vypracovat, uvolnit v celoevropském měřítku další kmitočty pro Wi-Fi a mobilní sítě. Komise by ráda, aby se pro mobily uvolnily kmitočty 2,6 a 3,5 GHz, pro Wi-Fi sítě pak téměř celé pásmo 5 GHz. Vzniklo by tím celistvé pásmo široké 775 MHz, které by urychlilo nasazování bezdrátových sítí ve standardu 802.11ac, jehož jeden kanál je široký 80, resp. 160 MHz oproti 20, resp. 40 MHz u starších standardů. Jak však dodávají i diskutující pod původním článkem, s rostoucí frekvencí přicházejí horší vlastnosti signálu. Problémem jsou také jiné systémy, které v tomto pásmu pracují, kupříkladu letecká navigace, z jejíhož rušení by okřídlenci patrně neměli radost. Proto od tohoto nápadu k realizaci povede dlouhá cesta, pokud vůbec.

Facebook je zpátky na původních číslech

Akcie Facebooku poprvé od loňského vstupu společnosti na burzu překonaly emisní hodnotu. Sociální síť na burzu vstoupila 18. května minulého roku s cenou 38 dolarů za jeden cenný papír. Ještě téhož dne se cena vyšplhala až k 45 dolarům, následoval však postupný pád k 18 dolarům. Kromě příznivého vývoje ceny akcií v poslední době rostou i příjmy z reklamy, kde společnost hledá další kanály, které by mohla inzerentům nabídnout. Novinkou jsou krátké video spoty umístěné přímo v kanálu novinek, zatím omezené na 15 sekund. Stejně jako u jiných forem reklamy nabízí Facebook i zde inzerentům přesný zásah jejich cílové skupiny. Reklamu mohou cílit podle věku, lokalizace, zájmů a řady dalších parametrů. Společnost zároveň posílí zabezpečení služby, všem uživatelům vnutí protokol HTTPS, který si bylo dosud možné volitelně vybrat v nastavení účtu.

Cloudové úložiště SkyDrive přináší nášup nových funkcí. Snímky lze rovnou ve webovém prohlížeči otáčet a animované GIFy jsou nyní animované. Z jednotlivých souborů a složek lze vytvářet virtuální adresáře pro sdílení, není už proto nutné sdílet celé složky. Sdílené položky lze nyní centrálně spravovat pod příslušnou záložkou. Do služby vedle webového Wordu přibyl také jednoduchý textový editor, který zvýrazňuje syntaxi u některých programovacích jazyků. Služba však bude muset v dohledné době vyměnit název, neboť Microsoft projel spor s britskou skupinou BSkyB o značku Sky.

Google najde ztracený Android, Nokia klíče

Google připravuje nástroj, který na mapě najde ztracené nebo ukradené zařízení. Telefon nebo tablet bude možné prozvonit, i když má vypnuté zvuky, nebo z něj na dálku vymazat alespoň data. Stejnou funkci už v minulosti nabídl Apple a Samsung a výrobci bezpečnostních programů.

Zatímco Google najde ztracený Android, Nokia prozvoní zapomenuté klíče. Bude k nim stačit přidat přívěšek s NFC štítkem a Bluetooth. Klíče či cokoli jiného opatřené přívěškem bude možné najít přes ukazatel na způsob kompasu nebo rozšířenou realitu v telefonu. Ze strany klíčů bude možné opačně prozvonit telefon. Přívěšek by měl mít výdrž až půl roku.

Motorola představila první telefon, na kterém se výrazněji podílel její nový majitel Google. Moto X míří do vyšší střední třídy. Má 4.7“ displej s rozlišením 720 x 1280 pixelů, dvoujádrový procesor tepající na frekvenci 1.7 GHz a 2 GB RAM. Vybrat si lze z osmnácti barevných variant a úložištěm 16 nebo 32 GB. V USA lze Moto X koupit u AT&T za dvě stě dolarů s dvouletým úvazkem, do Evropy se patrně vůbec nedostane.

Chystaný iPhone 5S bude zřejmě přímo v tlačítku Home obsahovat čtečku otisků prstů. Kromě odemykání telefonů se nabízí spousta využití, například ověřování při nákupu obsahu, přihlašování k různým službám a podobně. Přítomnost čtečky odhalil nález příslušné knihovny v beta verzi iOS 7.

MMF24

Wall Street Journal pro změnu celkem odůvodněně tvrdí, že nový iPad mini dostane Retina displej. O tomto upgradu menšího bratra iPadu se mluví už od uvedení zařízení. Apple si údajně kromě LCD panelů od Samsungu objednal displeje také od LG a Sharpu, aby stihl reagovat na poptávku. Nový iPad mini bude uveden zřejmě během podzimu s iPhonem 5S a možná levnějšími variantami telefonu, které by mohly nést označení 5C.

Samsung vede v prodejích smartphonů. Chytrých telefonů se za druhý kvartál roku prodalo 230 miliónů, což znamená meziroční nárůst o 50 %, mezikvartální o 13 %. Samsung si ukousl 30 % koláče, Apple o poznání menších 13 %. Následuje LG, Lenovo, Huawei, ZTE  a dále Nokia a BlackBerry.