Hlavní navigace

168 hodin: novinky od Microsoftu i Applu a dvakrát Blesk

28. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Takhle nabitý týden jsme tu za mé komentátorské angažmá – pravda, tříměsíční – ještě neměli. V duchu Okamurovy břitvy, neboť se Tomio rozhodl zamést se špínou přímo z Hradu, se samozřejmě nezapomenu vyjádřit ke všem událostem (držíme ti palečky, Tomio!). Začněme v San Jose, kde Apple v úterý předvedl jablečnou smršť: představil skoro bájný iPad mini, třináctipalcový MacBook Pro s Retinou, ještě tenčí iMacy a tak dále.

Svět samozřejmě čekal hlavně na malý iPad. Někoho potěšil, někomu – včetně mne – přišel zbytečný. Tady záleží hlavně na osobních preferencích. iPad používám dva roky a desetipalcová uhlopříčka mi zatím vždy přišla jako dobrý kompromis pro to, co na tabletu dělám – čtu, sleduji filmy a co si budu nalhávat, někdy si i zahraji. Na menším osmipalcovém iPadu se toho na obrazovku vejde úplně stejně (rozlišení zůstalo zachováno z iPadu 2), akorát zkrátka v menší velikosti. Takže koza se nažrala a vlk zůstal celý. Na druhou stranu, proč ne. Apple malým iPadem uspokojí poptávku ne nezanedbatelné části zákazníků (a zároveň se vyzbrojí proti sedmipalcovým konkurentům) a přitom neohrozí prodeje tradičního tabletu. V podstatě jen rozšířil nabídku modelů, což dělá každá technologická firma. Jenom u Applu je kolem toho vždycky takový rozruch.

Vylepšení se dočkal i velký iPad, který teď nosí pomyslnou číslovku čtyři. Dostal výkonnější procesor, grafiku a zeštíhlený konektor Lightning, desetihodinová výdrž přesto zůstala.

Retina displej se logicky dostal i do třináctipalcového MacBooku Pro, který se kromě něj dočkal i zeštíhlení šasi, SSD disku v základu a nových procesorů od Intelu. Škoda, že v MacBooku Pro (13”) chybí dedikovaná grafika, na druhou stranu ale od třináctipalcového notebooku nelze čekat zázraky. Já si tedy dárek k Vánocům už vybral.

Nové iMacy jsou pak třešničkou na dortu. Po estetické stránce na mne působí tak, že pro ně nedokážu najít úplně vhodné slovo – nejblíže tomu je asi příslovce ohromně. A ani po stránce hardwaru si oba modely (21.5” a 27”) nevedou vůbec špatně. Více o jablečných novinkách najdete ve středečním článku.

Windows 8 na cestě do počítačů

Další nášup připravil Microsoft v podobě uvedení Windows 8. O desktopové verzi nového systému se asi už není třeba zmiňovat, vše podstatné jsme věděli předem, a tak byl launch spíše shrnutím novinek. „Metro“ je nové, chvíli si na něj budeme zvykat, ale v mých očích to určitě není žádná tragédie. Z povinnosti jsem pracoval se všemi testovacími verzemi a s novým rozhraním jsem zatím problém neměl. V příštím komentáři budu moudřejší, Windows 8 během týdne nahradí starší Sedmičky v mém počítači.

Zajímavější jsou spíše Windows 8 RT určené pro architekturu ARM (zatím tablety, někdy v budoucnu notebooky a možná další zařízení). Zde Microsoft příslovečně stavěl na zelené louce, a nemusel tak brát ohledy na jindy typická zaklínadla „zpětná kompatibilita“ a „konzervativní uživatelé“. Čekám, až si tablet s Windows 8 RT sám osahám, předběžné reakce ze světa jsou zatím kladné. Zpoza červených dveří Microsoft vytáhl (žádný deštný prales při tom snad nezemřel) taťku Gatese, který povinně pochválil Windows 8 a tablety Surface. Příjemné ho zase jednou vidět.

V týdnu se na Technetu a MSDN objevily Office 2013, které si tak mohou vyzkoušet první uživatele. Já je už také stahuji, takže brzy podám hlášení. Nečekám zásadní změny, spíše dílčí inovace (tím neříkám nedůležité), jako je nové rozhraní nebo napojení na cloud. S tím souvisí uvedení finální verze Office Web Apps 2013, které si už můžete vyzkoušet ve svém SkyDrivu. Funkčně se samozřejmě nevyrovnají desktopové verzi balíku, nabídnou zhruba stejně jako sada Google Docs.

„Blesk,“ budeme už brzy také odpovídat, až se nás někdo zase zeptá, jakého máme operátora. Když jsem tuhle zprávu četl na Lidovkách, nejprve jsem se podíval do rohu obrazovky, jestli náhodou není apríl, a pak jsem si ještě pro jistotu protřel oči. K našim telefonům se dostane coby virtuální operátor fungující v síti Telefonicy. Začít by podle všeho měl někdy v listopadu (představí se ještě v říjnu), aby stihl předvánoční šílenství. Nový operátor se tak zřejmě doopravdy bude jmenovat, vydavatelství Ringier si zaregistrovalo značku Blesk Mobil a různé variace internetových domén.

Jsem zvědavý na nabídku, kterou bude konkurovat trojce operátorů, proti níž v poslední době vede štvanici. Prostředí pro „launch“ si připravil vhodné; tipuji, že sestoupí z nebe coby deus ex machina a ztrápenému lidu nabídne spásné řešení v podobě levného volání. Teď se přiznám, že nevím, kde jsem to četl (ale tipuji diskusi na Mediáři): Blesk by také mohl nabídnout férový tarif „Jedno ucho“, kdy byste výměnou za souhlas s odposloucháváním hovorů volali zadarmo. Tím si samozřejmě nedovoluji srovnávat praktiky deníku Blesk s zaniklým News of the World.

Český mediální marast

A (bohužel nejen) k Blesku ještě jedna poznámka. Právě tento bulvární deník včera přišel se zprávou, že zastupitel za KSČM Jaroslav Petelík na svém Facebooku zveřejnil výzvu k násilí proti pravici (cituji „Je čas rozvěšet pravičáky po městech republiky [...]“). Že se Blesk neobtěžoval tuto informaci ověřit, není překvapující. Jenže zprávu nekriticky přijala (rozumějte papouškovala) další média; nejprve Novinky.cz, dále iHNed.cz a další včetně ČT24. Žádnou redakci těchto zpravodajských serverů nenapadlo nejprve ověřit zdroje, obzvlášť u tak žhavého tématu, kdy je v sázce kariéra – a dle ostrých vyjádření dalších činitelů i svoboda – onoho politika. Média se chytla za nos až později, dnes už na jejich stránkách najdete články zpochybňující to, že nenávistný status napsal Petelík. Tedy kromě Blesku, který si na svém zjištění zřejmě stojí. Shrnutí událostí včerejšího odpoledne a večera najdete na Mediáři v článku studenta, který upozornil na to, že se zřejmě jedná o podvrh.

Pravda podle BleskuSvět podle Blesku

KL24

Není to bohužel jediné selhání tuzemských médií, kdy svou nezodpovědnou prací manipulovala s veřejným míněním. Stačí se podívat pár měsíců nazpět, kdy některá média vzala automaticky za věrohodné prohlášení patnáctiletého kluka z Břeclavi, který řekl, že ho zbili Romové (a přitom, jak později přiznal, si to vymyslel, jelikož si zranění způsobil sám a bál se své matky). Chytl se toho iDnes.cz, samozřejmě bulvár, ale i další média. Nezodpovědné chování novinářů v Břeclavi zapříčinilo silné protiromské nálady, které ale naštěstí brzy utichly. A tak bych mohl pokračovat dále. Ale zpátky do světa počítačů.

Příští týden také rozhodně nebude nudný. Svoji akci má v pondělí Google, ve stejný den ne náhodou představí Microsoft nový Windows 8 Phone. V úterý uvede své mobilní plány Ringier a o další dění rozhodně nouze nebude. Tak se zatím mějte.

Byl pro vás článek přínosný?