Hlavní navigace

168 hodin: pád Stevena Sinofskyho

18. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft po více jak dvou dekádách opouští Steven Sinofsky, redmondský „Bruce Willis“, pod jehož taktovkou hlavně v posledních třech letech vznikaly nové verze Windows. Pověst schopného lídra si získal po uvedení Windows 7 na trh, které v poměrně krátké době Microsoftu navrátily reputaci, o kterou přišel při debaklu v podobě Windows Vista. Úspěšné „Sedmičky“ také dokázaly, co se ještě nedávno jevilo jako takřka nemožné – porazily archaická Windows XP, která nyní stabilně míří ke dnu. Sinofsky a divize, v níž působil a jejímž šéfem se posléze stal, jako by udělala konečnou tečku za obdobím jakési agonie, kdy uživatelé Windows byli v podstatě osm let odkázáni na jedinou verzi systému. Osm let, které v počítačovém světě znamenají rozdíl mezi koněspřežkou a párou.

Dalším důsledkem Sinofskyho rázného způsobu vedení byla obratná léčba schizmatu nabídky produktů, které se začalo projevovat hlavně s masivnějším působením Microsoftu na webu a mobilním segmentu, takže tipuji někdy v období 2005-2008. Tým kolem Stevena Sinofskyho tuto nemoc v podstatě vyléčil toto léto, kdy sjednotil vzhled i logiku používání napříč celým portfoliem produktů, počínaje mobilním a počítačovým systémem a konče webovými službami. Jinou otázkou zajisté je, nakolik je Metro šťastným zhmotněním tohoto úsilí. To si ale raději nechám jako vděčné téma pro diskusi k pivu.

Náhlý konec Stevena Sinofskyho vyvolal spekulace o tom, že jeho odchod má co dočinění s nedávno uvedenými Windows 8, neboť tyto dvě události od sebe dělí pouhých čtrnáct dnů. Je to nejrychlejší implikace, žel špatná. Hodnotit, zdali Windows 8 byla úspěšná nebo propadák, budeme moci s minimálně půlročním, ba spíše ročním odstupem. Metro na obrazovkách počítačů je zkrátka nové, netradiční a chvíli si na něj budeme asi zvykat, přesto v mých očích je řada argumentů proti němu nikoli věcná, jako spíše předpojatá, respektive vycházející z útržkovitých informací, ne vlastní zkušenosti. Za koncem Sinofskyho tak podle mého názoru stojí jeho prudká osobnost, ne pracovní výsledky, které jsou bezesporu úctyhodné. V téhle tezi se ostatně mohu opřít o server The Verge, který se optal svých zdrojů v Microsoftu.

Velkým dílem dík Sinofskymu Microsoft v posledním roce prošel symbolickým oživením, které nabilo svět kolem jeho produktů novou energií a nadějí. Je velká škoda, že silní manažeři obvykle dojedou na svou osobnost, neboť atmosféra kolem jejich ega paralyzuje celý tým. Pokud se ale na druhou stranu má něco skutečně změnit, musí se asi vždycky chopit kormidla magor (zde v tom nejlepším slova smyslu).

Tady LTE

Vylepšení se tento týden dočkal klient cloudového uložiště SkyDrive. Nově umí synchronizovat i pouze vybrané složky, což mu v minulosti bylo asi nejvíce vyčítáno. Bublinky po vzoru Dropboxu, oznamující, co kolegové zrovna dělají ve sdílených složkách, jsem se ovšem nedočkal. SkyDrive nejen pro to, ale především pro nízké ceny za gigabajty navíc u mne zůstává zatím skladištěm fotografií.

Nokia opět přejmenovala své mapy, tentokráte na prosté Here („tady“´). Při tom přislíbila mapové aplikace pro iOS a Android, představila nový web a slibuje lepší Street View. Tak uvidíme.

CS24

Na jednu mapu se ale můžete podívat už dneska, a to na pokrytí Česka sítěmi LTE. Snad vám při odpolední siestě nezaskočilo. T-Mobile spustil zkušební síť nové generace zatím jen v Mladé Boleslavi a přilehlém okolí, zatím nestanovil žádný FUP limit ani speciální ceník. Takže pokud si chcete udělat výlet do budoucnosti, nemusíte jet za hranice. Jenom si cestou do Boleslavi nezapomeňte koupit vhodný telefon.

Na Twitteru se objevilo několik drobných novinek. Tento týden ovšem neskončil jen Steven Sinofsky, ale možná i aplikace Tweetro, která narazila na nové podmínky Twitteru. Ty říkají, že počet uživatelů aplikace třetí strany v podstatě nesmí přesáhnout sto tisíc, další pak už mají smůlu. Paradoxní, jak Twitter otočil: dříve takové aplikace vítal, protože mu pomáhaly rozšířit se, dneska proti nim brojí. Škoda.