Hlavní navigace

168 hodin: přichází renesance BlackBerry?

3. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

BlackBerry představilo novou verzi svého operačního systému, a spolu s ní odhalilo dvojici smartphonů. Model BlackBerry Z10 opouští tradici manažerského telefonu, a nabízí čiře dotykové rozhraní, které je umocněno jemným IPS displejem. Pod „kapotou“ telefonu tepe dvoujádrový procesor a dva gigabajty operační paměti. Pro data je k dispozici 16 GB prostoru, který je možné rozšířit paměťovou kartou. Přední kamera pro video hovory má rozlišení 2 Mpx, fotoaparát na zadní straně pak osm megapixelů. Jeho možnosti rozšiřuje aplikace v systému, ve které lze najít populární efekty, jako je Tilt-Shift anebo funkci Burnst Shoot pro rychlé snímání pohybu.

Druhý model BlackBerry Q10 nabízí – po vzoru staršího telefonu Bold 9900 – spojení QWERTY klávesnice a dotykového displeje čtvercového tvaru s úhlopříčkou lehce přes tři palce. Dalšími parametry se zvlášť neliší od předchozího modelu, pohání ho rovněž dvoujádro s 2 GB operační paměti a 16 GB interního uložiště.

Uvedením zmíněné dvojice smartphonů BlackBerry plně srovnalo krok s konkurencí. Čistě dotykový model má určitý masový potenciál, druhý zase zaujme konzervativnější manažerskou sféru. V prvním případě bude rozhodovat hlavně cena, v druhém to, nakolik společnost zaspala ve svém hlavním segmentu, což si vůbec netroufám odhadovat. U modelu Z10 by nicméně společnost měla tlačit směrem dolů na cenu, aby v co největší míře smazala cenový rozdíl mezi jejím telefonem a srovnatelnou konkurencí s Androidem.

I další startovací podmínky pro oživení „kultu“ svých telefonů má BlackBerry dobré. Nový systém vypadá přívětivě a v katalogu je přes 70 000 tisíc aplikací, mezi nimiž nechybí velká jména, jako je Skype nebo WhatsApp. Rozhodne tedy to, jaké ceny telefonů BlackBerry nastaví. A pak také to, zdali dokáže vyzdvihnout výhody své platformy v kampani.

Půlrok pro Microsoft

V úterý začal prodej nových Office ve verzi 2013. Ceny se nijak nevymykají úzu nastavenému předchozími verzemi, zajímavé je nicméně předplatné Office 365 Home Premium (Word, Excel, PowerPoint, Outlook a další) za 100 $ ročně, příp. deset dolarů měsíčně, ke kterému dostanete navíc 20 GB prostoru ve SkyDrive a hodinu volání do telefonní sítě ze Skypu. Český web Office zatím mlčí, ceny by se ovšem neměly nijak dramaticky lišit.

Microsoft se s Googlem dohodl na prodloužení podpory Google Sync do poloviny tohoto roku, což dává společnosti čas bezpečně implementovat podporu protokolů CalDAV a CardDAV (jimiž Google hodlá nahradit právě Google Sync) do Windows Phone. Zcela nelogicky se Microsoft nechystá přidat podporu protokolů do svých aplikací ve Windows 8, čili bude možné stahovat pouze poštu prostřednictvím protokolu IMAP, ale už nikoliv synchronizovat kalendář nebo kontakty s účtem na Googlu. Jak napsal Lukáš Václavík: snad v Redmondu dostanou rozum.

Apple představil iPad se 128 GB paměti. Ostatní parametry čtvrté generace tabletu zůstávají, narostla pouze zmíněná paměť a iPad se samozřejmě bude prodávat s nejnovější verzí systému iOS 6.1. Cena za model s nejvyšší kapacitou, jak bývá zvykem, poskočila o rovných sto dolarů. V plné výbavě (WiFi + 4G) tak iPad bude stát kolem dvaceti tří tisíc korun.

KL24

Amazon nově posílá svůj „nejlepší“ Kindle i do Česka. Čtečka Paperwhite má displej s vyšším rozlišením a podsvícením, podporu Wi-Fi /mobilních sítí a dvouměsíční výdrž. Dosud ji bylo v Česku možné sehnat jinými kanály, nyní ji lze objednat přímo z Amazonu, přičemž se obchod postará o celní řízení a daň.

Prostřednictvím map od Googlu je možné vyhledávat už i ve spojích pražské MHD. Naše metropole se tak přidává po bok Brna a dalších krajských měst, kde lze spoje veřejné dopravy vyhledávat už delší dobu. Vyhledávat můžete jak na webu, tak samozřejmě v mapových aplikacích pro mobily.

Byl pro vás článek přínosný?