Hlavní navigace

168 hodin: tři dekády blyštivých kotoučků

7. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce
Kompaktní disky slaví stěží uvěřitelné třicáté výročí svého vzniku

. Blyštivé kotoučky změnily hudební odvětví tak zásadním způsobem, jako se to později povedlo jen internetu. Disky v podstatě vytlačily magnetofonové pásky, které sice možná měly něco do sebe, ale já je bytostně nenáviděl – stojí za tím mladická bolístka, když mi můj walkman zlikvidoval pirátskou přehrávku skupiny AC/DC. Walkman jsem hned poté vyměnil za štíhlý discman, který mi sloužil do dobrého roku 2005 – a ještě teď ho mám někde v šuplíku spolu s pirátskými i v obchodě koupenými kotoučky. Čas je neúprosný, a nevyhnul se ani cédéčkům, o které dnes ani nezakopnete. Přesto ve mně zůstávají milé vzpomínky, které si hned, jak dopíšu tento komentář, zpříjemním poslechem nějakého.

Další výročí nám připomněl Apple vzpomínkou na svém webu. V pátek to byl přesně rok ode dne, kdy zemřel spoluzakladatel Applu a jeho ideový vůdce Steve Jobs. Mnozí jsou na jeho jméno od minulého podzimu – po mediálním šrumci, kdy na Jobsův vrub ronili slzy i lidé, kteří o něm nikdy dříve neslyšeli – alergičtí. Přesto bychom neměli znevažovat Jobsův odkaz, který denně používáme, a to zdaleka nejen na telefonech a počítačích s nakousnutým jablkem v logu. Týden patřil i dalšímu spoluzakladateli Applu, Stevu Wozniakovi, který utrousil pár slov na adresu třaskavého tématu „iOS & jailbreak“. Wozniak by mimo jiné rád viděl obchod iTunes na jiných platformách – a teď se pevně držte – i včetně Androidu.

Česká televize radí jak na internet. Mezi hlavní Události a večerní program vložila dvouminutové okénko sdružení CZ.NIC, ve kterém herec Roman Zach vtipnou formou postupně provází základními kameny počítačové bezpečnosti a zodpovědného chování na síti. Nám „od fochu“ to může přijít jako zcela zbytečné opakování zažitých rad. Ovšem chyba lávky! Příklady z praxe i zoufalé příspěvky na internetových poradnách vypovídají o přesném opaku – tedy že uživatelé věří v neomylnost techniky a nesmrtelnost pevného disku. Pokud pořad přispěje k rozšíření obecného povědomí o pravidlech bezpečnosti a důležitosti zálohování, jenom dobře. Jen si tak ale říkám, zdali CZ.NIC nezacílilo na špatný kanál – zrovna diváci České televize mi přijdou jako ta uvědomělejší část televizního publika…

Příští týden nás čekají krajské – a v případě třetiny regionů i senátní – volby. Nabízí se otázka koho volit, neboť udělat pravý opak není řešení. Můžete si na webu prostudovat programy vytipovaných politických stran, stejnou službu vám ale v mnohem kratším čase udělá volební kalkulačka, kterou připravilo sdružení KohoVolit.eu. Dlužno podotknout, že v ní chybí některé velké politické strany jako ODS nebo ČSSD, které nevyplnily odpovědi.

A dobrá zpráva nakonec – ČTÚ posvětil účast všech čtyř zájemců v aukci na uvolněné kmitočty po analogovém vysílání. Vedle trojky operátorů tak do aukce vstupuje i Kellnerova PPF, která má jako jediná společnost potenciál probořit ledy zdejšího mobilního trhu. Držím jí v tom palce.

CS24

PS – cédéčko si nakonec neposlechnu, protože v laptopu vlastně nemám mechaniku a do discmanu baterie. Posílám tedy písničku alespoň vám – pro obveselení v tomhle podzimním sychravém počasí.

" width="420" height="315" frameborder="0">