Hlavní navigace

168 hodin: Ubuntu i na tabletech. Pronikne do sféry byznysu?

24. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Venkované ze severu Anglie skřípali zuby nad bezdrátem, a začali tak vlastními silami budovat optickou síť, která jim umožní brouzdat internetem gigabitovou rychlostí, o níž se zatím nemůže zdát ani městským uživatelům. Iniciativa B4RN, jak vesničané nazývají svůj spolek, se rozhodla náklady ušetřit tím, že nebude kopat tradičně podél cest, nýbrž přes pole, když to zrovna bude kratší. Tohle by komerčním poskytovatelům tak snadno neprošlo, tady ale síť staví ti, kteří jsou zároveň vlastníky oněch pozemků, přes které se kope.

Instalační poplatek pro domácnost bude činit v přepočtu čtyři tisíce korun, měsíční konektivita pak zhruba 900 korun, její součástí má být i telefonní linka. Položeno bude tři sta kilometrů kabelu, náklady bude tvořit především materiál a další technologie, výkopové práce dělají vesničané svépomocí. Připomíná mi to české sdružení CZFree.Net (a řadu dalších), jejichž uživatelé sami udržují a rozšiřují síť. A už zdaleka nejen bezdrátovou.

Čína překonala Spojené státy v počtu smartphonů. V asijské velmoci jich je aktivních na 246 milionů, v USA o celých šestnáct milionů méně. Abych ale nemíchal jablka s hruškami, ve Státech žije 310 milionů lidí, zatímco v Číně čtyřikrát tolik. Smartphony se tam stále více rozšiřují navzdory velké bídě. Kolik mladíků teď prodalo svou ledvinu, aby si koupilo nejnovější smartphone?

Nejen na počítačích a mobilech, teď už i na tabletech bude fungovat Ubuntu. Pracovat bude na všech běžných uhlopříčkách a hardwaru (podmínkou je zde nicméně alespoň dvoujádrový procesor a ideálně 2 GB operační paměti). Rozhraní tabletového systému si bere něco od toho mobilního i počítačového. Nechybí v něm boční dok s aplikacemi, domovská obrazovka Dash a z mobilního systému pak notifikační lišta. Z Osmiček si Ubuntu vypůjčilo rozdělování obrazovky mezi dvě aplikace. K dispozici bude i verze pro firemní sféru. Nabídne plné šifrování disku, podporu více uživatelů a centrální nástroje pro správu zařízení. Že by konečně ideální platforma tabletů pro byznys? Podrobnosti a obrázky najdete v našem článku.

Šikovný ruský vývojář zveřejnil nástroj, díky kterému je možné spouštět x86 aplikace (pod tou zkratkou si představte obyčejné „exovky“) na Windows RT, zatím ale jen ty jednodušší. Spustit v něm zatím můžete několik her, trochu překvapivě ale i komprimační nástroje, jako je WinRAR nebo 7-zip.

CS24

Operátor O2 aktualizoval nabídku datových tarifů. Tarify Internet v mobilu+ určené pro mobilní telefony budou dražší o padesát korun, u verzí M a L se ale zvedne i FUP limit. V případě tarifu Internet v mobilu+ M poskočí z 500 MB na 1 GB, u L ze dvou na tři gigabajty. Nejvyšší tarif XXL za tisícikorunu naopak přijde o neomezené FUP, které se nesmyslně sníží na 30 GB. Co je ale snad důležitější než nové tarify, které se beztak za chvíli zase promění, je změna politiky při překročení FUP limitu. Ze současných 32 kb/s se rychlost změní na neuvěřitelných 200 kb/s, což odpovídá obvyklé rychlosti EDGE. Lze nicméně očekávat, že se tato rychlost při překročení FUP bude týkat jen vyšších tarifů.

Výborný časopis 100+1 zahraniční zajímavost z našeho vydavatelství nově najdete na iPadu, brzy ale zamíří i na Android a do Windows 8. Nečekejte žádné PDF, vše se hýbe!