Hlavní navigace

168 hodin: U:fonův zbrklý vstup do GSM připomíná pionýrské časy

21. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 8.1 možná umožní obejít Metro a spouštět po startu počítače rovnou pracovní plochu. Napovídají tomu nedávné nálezy v raných sestaveních systému. Spolu s touto možností by se do Windows mohla vrátit i nabídka Start. Microsoft by tím utěšil nářky uživatelů, spravil image systému a přitom zachoval jeho koncepci. Jak bude nová nabídka Start vypadat a zdali se v systému vůbec objeví, se dozvíme už v létě, kdy má Microsoft uvolnit veřejnou ukázku připravovaných Windows.

Propad v prodejích osobních počítačů pokračuje už čtvrtý kvartál v řadě. Prodeje podle agentury IDC klesly o 14 %, společnost Gartner to vidí optimističtěji, pokles odhaduje na 11 %. V absolutních číslech se ale v obou případech jedná o ohromný propad. Svalovat vinu jen na „neúspěšná Windows 8“ je přitom laciné a alibistické. Příčiny trvajícího poklesu v prodejích počítačů je třeba hledat jinde. Především: počítače jsou dávno zavedená zařízení, už „nekolonizují“ domácnosti a firmy, spíše se jen vyměňují za novější modely.

Vývojářům se zároveň daří držet nároky systémů a dalšího softwaru – samozřejmě s výjimkou her – už několik let na podobné úrovni. Díky tomu lze na pět roků starém počítači bez problémů pracovat i dnes (autor jde příkladem), potřeba nového hardwaru je tak zkrátka stále nižší. Uživatelé navíc stále častěji přicházejí na to, že si na spoustu činností vystačí i se smartphonem, či spíše tabletem. Klasické počítače samozřejmě zůstanou i nadále relevantní, jen se prostě zájem uživatelů ubírá jiným směrem. Propady v prodejích jsou pak jen logickým důsledkem.

Pokles nejdramatičtěji prožívá Acer, prodeje počítačů mu klesly o nezanedbatelných 31 %. Lépe na tom nejsou ani ostatní výrobci, HP kleslo o 24 %, Dell o 11 %. Jen Lenovu se docela překvapivě daří stále zůstat na dřívějších prodejích.

Snižující se poptávku pochopitelně vnímá i Intel. Firma snížila výrobu na 60 % běžného provozu, aby zbytečně neplnila sklady. Továrny zpomalily provoz a připravují se na propouštění, některé dokonce úplně stojí. Zlepšení situace není na horizontu, Intel si to uvědomuje a snaží se soustředit na jiné segmenty trhu – nyní především na oblast chytrých zařízení. Komplikuje mu to fakt, že procesory ARM mají na tomto trhu tradici (nespočetně „ARMů“ vs. několik modelů s Atomem) a velkou podporu u výrobců. I když Intel technologicky ARM dohnal (resp. srovnal poměr výkon/spotřeba), nemůže ani náhodou počítat s tím, že by mu segment mobilů a tabletů mohl v dohledné – a nejspíš už ani vzdálené – době plně nahradit výpadky z oblasti počítačů.

U:fon ne tak docela virtuálem

Čtvrtý operátor U:fon, jehož osud byl od začátku tak trochu dán použitím standardu CDMA, nečekaně oznámil vstup do GSM sítí – ovšem jako virtuál. V GSM síti chce nabídnout levné volání a internet, zatímco CDMA síť by měla zůstat vyhrazena internetu pro počítače. S kým vlastník U:fona, společnost Air Telecom, uzavřela dohodu, nechtěla s odvoláním na podmínky oznámit, více sdílní nebyli ani operátoři.

Jan Klesla ze serveru iHNed.cz pátral dále a zjistil, že Air Telecom nepodepsal smlouvu s žádným operátorem, nýbrž společností Starlife olympijského vítěze Roberta Změlíka, která dostává zvláštní nabídky od T-Mobilu. To později potvrdily i parametry tarifů, které odpovídají jedině síti růžového operátora. T-Mobile se nicméně od Air Telecomu distancuje a tvrdí, že Starlife nemá právo nabídky dále přeprodávat. V tuto chvíli se tak společnost chová jako šedý operátor, a T-Mobile by ji nakrásně mohl – i se zákazníky Air Telecomu – odstřihnout. „Pionýrská“ dohoda Air Telecomu se společností Starlife napovídá tomu, že vstup U:fona do GSM sítí nebyl plánovaný příliš dlouho dopředu. Vypadá to spíše na zbrklou snahu o svezení se na hromadném zlevňování tarifů, které proběhlo minulý týden.

KL24

VoIP operátor ha-vel se v červnu stane virtuálem. Nabídne pouze předplacenky, ovšem docela výhodné. Minuta hovoru ve vlastní síti (GSM i VoIP) má stát korunu, volání do ostatních sítí vyjde dvakrát dráž. Esemeska v síti bude stát korunu, k jiným operátorům o třicet haléřů více. Za jistou výhodu lze považovat i sekundové účtování hovorů. Z nabídky lze cítit velký tlak na cenu, marže operátora tak budou minimální, jde mu především o získání zákazníků do začátků. Pořádná tahanice o zákazníky přijde teprve s příchodem dalších virtuálů.

Už ani evropská půda není bezpečným přístavem pro firmy Huawei a ZTE, které jsou v USA podezřívány z průmyslové špionáže. Posvítit si na ně chce Evropská komise. Nezdají se jí především ceny, které by mohly být dumpingové. Komisi se rovněž nelíbí, že firmy pobírají dotace od čínské vlády. Jistou roli zřejmě hrají i obavy z možné špionáže, neboť se zejména firma Huawei ve velké míře podílí na stavbě mobilních sítí v Evropě. Vyšetřování bude patrně komplikovat fakt, že jednotlivé státy Unie zaujímají vůči firmě různé postoje. Zatímco ji někde (rezervovaně) vítají, jinde je už vyloučena ze státních zakázek.

Byl pro vás článek přínosný?