Hlavní navigace

168 hodin: Vodafone staví zbytečně rychlou síť (a zapomíná na ostatní)

30. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

iPhone 5 s úderem půlnoci na 28. září dorazil do Česka. Fronty před prodejnami se na něj stály ovšem už od brzkého odpoledne. Mobilní operátoři se opět předháněli v tom, kdo přitáhne více zákazníků a tyto akce než že by byly něčím originálním, se staly spíše přehlídkou marnosti. Zaujalo mne akorát O2 (které iPhony sice přímo neprodává) na naše poměry s velkorysými slevami při vyšších plněních. Tim Cook se veřejně omluvil za nepříliš podařené mapy v iOS 6 a prstem ukázal na konkurenci, kterou uživatelům doporučuje používat, než společnost stihne opravit své mapy. Zpackané mapy se tak řadí po bok dalších jablečných nezdarů z minulosti, jako byla anténa v iPhonu 4 nebo sledovací aféra „locationgate", kdy zařízení dlouhodobě zaznamenávala svou pozici. Otevřená omluva ze strany Applu byla nečekaná (za epochy Jobse bych si ji nedokázal představit), a tím spíš v dohledné době dojde k nápravě. Mezitím se můžeme bavit obrázky z praxe.  

Google oznámil, že v obchodě Play už má přes 675 tisíc aplikací. Apple má stále (byť už jen o píď) navrch, Google jej ale zřejmě na začátku příštího roku pokoří. Dosažení této mety společnost slaví velkými slevami, proto – pokud máte Android – nahlédněte do katalogu aplikací. Téměř zadarmo můžete pořídit herní pecky i užitečné aplikace.

K Androidu ještě pár slov ˜– můj pohled upoutal mobilní „all-in-one" Asus Padfone, kterému se na zoubek podíval Standa Janů na webu časopisu Extra PC. Dobrý dojem jsem z něj měl i ve chvíli, když jsem si ho na vlastní prsty vyzkoušel v obchodě. Řešení kompletu „mobil-tablet-netbook" jako takové si s sebou samozřejmě nese řadu nevýhod, ty, které mohl, ale Asus docela dobře potlačil. Celý komplet, ať už v režimu tabletu nebo netbooku, fungoval svižně (a klávesnice s touchpadem nebyly jen designovými doplňky, ale skutečně funkčními prvky).

Počítačový e-shop CZC.cz chce mít do dvou let kamennou pobočku v každém okresním městě. Nechce je ovšem stavět jen sám, zapojit se mohou i podnikatelé formou franšízingu. Úsilí CZC.cz chválím; když je skoro v každém okresním městě McDonald's, proč by tam nemohla být i pobočka CZC. Odběr zboží na pobočkách je totiž stále oblíbenější – přeci jen je to levnější (když ne zadarmo, tak za pár drobných) a navíc každý nemůže být doma, když zásilková služba zrovna doručuje.

Vodafone na začátku října spustí rychlou mobilní síť HSPA+ 42 v dalších více jak čtyřiceti městech. Na místech s dobrým pokrytím bude možné reálně stahovat až rychlostí 30 Mb/s. Budete k tomu ovšem potřebovat speciální modem (v případě počítače), nebo smartphone, který v základu tuto síť podporuje (zatím iPhone 5 a Lumie 900, další telefony přijdou během podzimu). Instalace rychlých sítí do dalších měst je ovšem dobrou zprávou jen do chvíle, než se podíváte na nabídku Vodafonu: nezměnilo se v ní totiž naprosto nic. FUP limity zůstávají stejné a při maximální rychlosti jej vyčerpáte během několika minut, v případě nejvyššího tarifu pak za necelou hodinu. Úsilí Vodafonu je navíc kontraproduktivní: operátor instaluje rychlé sítě na místa, která jsou pro účely mobilního připojení pokryta dostatečnými 3G sítěmi a při tom zapomíná na nezanedbatelnou část populace, která si stále musí vystačit s EDGE, v horším případě s GPRS.

KL24

Prohlášení Kima Dotcoma se stávají stále pravidelnější součástí mých týdenních komentářů. Kim ovšem tentokrát nezůstal jen u slov, vytasil totiž dvojici videí, na kterých můžete spatřit jeho revoluční hudební službu Megabox. A aby toho nebylo málo, slibuje brzký comeback Megauploadu.

V pondělí jsem se konečně prokousal ke knize Svobodná kultura amerického právníka Lawrence Lessiga, na kterou se mi ve čtečce práší dobrý rok. Nepřečetl jsem toho zatím tolik, abych mohl knihu celkově hodnotit, ale rozhodně ji už můžu doporučit každému, pro koho není „duševní vlastnictví“ sprosté slovo. Kniha trefně vykresluje, jak se jeho pojetí v čase a hlavně nyní v době internetu mění. Poukazuje také na nutnost změny dnešního práva, které patří do devatenáctého století, ne do doby nul a jedniček. Knihu v češtině můžete zdarma stahovat zde.

Byl pro vás článek přínosný?