Hlavní navigace

16:9 LCD panelům neunikneme

5. 7. 2008

Sdílet

 Autor: Redakce

Nenechte se mýlit, kupní síla zákazníků neznamená téměř nic. Pokud se výrobci na něčem dohodnou, musíme se podřídit, nebo… se podřídit. Tentokrát se dohodli, že středním proudem LCD monitorů se stanou modely s poměrem stran 16:9. A těžko na tom někdo něco změní. Že 16:9 displejům není úniku, tvrdí analytici z firmy DisplaySearch.

Stejně jako výrobci odsunuli do pozadí starší panely s poměrem stran 4:3 a 5:4, podobný osud čeká v příštích několika letech dnes nejrozšířenější 16:10 displeje. Nic na tom nezmění skutečnost, že ve prospěch formátu 16:10 se kdysi rozhodlo, protože se na takovou obrazovku vejdou dvě celé strany A4 vedle sebe.

Takto prý bude vypadat rozložení trhu v následujících letech, vlevo jsou notebooky, vpravo stolní LCD panely. Analytici zmiňují několik argumentů pro přechod na širokoúhlejší formát, kromě možnosti lépe nařezat materiál a tím snížit výrobní náklady ale žádný z nich není z pohledu uživatele příliš přesvědčivý. Sami mi jistě dáte zapravdu, že širokoúhlé panely, přestože jsou dobré na filmy a hry, zdaleka nejsou tak vhodné na prohlížení webových stránek a pro běžnou práci vůbec. Přechod z 16:10 na 16:9 sice není tak velký skok, zřejmě už jste ale vycítili, že osobně jsem z tohoto trendu poněkud rozladěn.

Zdroj: X-bit labs

Autor článku