Hlavní navigace

17" MacBook Pro má problémy s grafikou

9. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejvýkonnější přenosný počítač společnosti Apple, sedmnáctipalcový model MacBook Pro, má problémy s grafickou kartou Nvidia GeForce 9600M a správným zobrazením. Při jakékoli graficky náročnější činnosti, například při přehrávání filmů ve vysokém rozlišení, dochází k zobrazení nehezkých barevných artefaktů:

Na čí straně je však vina? Podle prvních informací se zdálo, že na straně Nvidie. Ta se však podle informací magazínu SlashGear od problému distancovala a naopak obvinila Apple. Ten prý podle slov tiskového mluvčího Nvidie nezajistil dostatečné chlazení grafického čipu.

Kde je tedy pravda? Oficiálně ještě nikde, avšak podle Apple Support Forum se artefakty zcela ztratí, pokud uživatel manuálně nastaví otáčky ventilátoru chlazení na hodnotu 3 000 otáček za minutu. Výchozí nastavení EFI však i v této zátěži nezvedne otáčky na více než 2 000 otáček za minutu.

Řešení tedy vypadá snadno: Apple v dalším vydání EFI update změní řízení otáček pro stavy zátěže a problém se zřejmě zcela vytratí. Do té doby si budou uživatelé muset hlídat otáčky sami, například pomocí jednoduché utility smcFanControl.