Hlavní navigace

2015 podle IBM: 3D hologramy v mobilu jako ve Star Wars

29. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Next 5 in 5, to je výhled do blízké budoucnosti, nástin technologií, které na nás čekají a které už v laboratořích IBM také pomalu testují. Pokud nemáte náladu na čtení, zakousněte popcorn a kochejte se vizualizací podle IBM.

Co změní naše životy v následujících pěti letech?

3D hologramy všude

To, co George Lucas předpověděl už před více než 30 lety, se konečně stane skutečností. SMS, volání, ploché videohovory, to vše je jednoduchá forma komunikace, která stále nepřipomíná tradiční dialog z očí do očí. 3D hologram, který vyskočí z displeje mobilu nebo počítače se této vizi přibližuje nejvíce. Máme relativně přesný model člověka, zvuk, teď už chybí jen přenos pachů a hlavně dotyk (i na tom se pracuje).

Ale nejen holografické telefonování ulehčí naše životy. IBM pracuje na 3D vizualizacích dat. Architekt vstoupí do navrhované budovy, programátor se podívá na program „zevnitř“ (zřejmě něco ve stylu filmu Tron), šířící se choroby se promítnou na reálném modelu země nebo se jen aktuální trendy a diskuze ze sociálních sítí promítnou kolem vás. To už zase připomíná Matrix.

Baterie budou dýchat vzduch

Problémem všech mobilních zařízení je jejich výdrž. Buď jsou mobilní (= lehké), nebo dlouho vydrží (ale jsou těžké). Lithiové akumulátory nás zkrátka omezují, ale vědci už pracují na bateriích, které dokážou „dýchat“ vzduch a vydrží desetinásobek současných článků. Jsou také menší, lehčí a univerzální (napájí telefon i elektromobil).

Změnou tradičních tranzistorů ale můžete baterie eliminovat úplně. Pokud se podaří úpravou designu snížit napájení tranzistoru pod 0,5 V, baterii můžete nahradit jiným formami, např. zatřepáním, pohybem ruky jako u některých náramkových hodinek. Auto tím samozřejmě neutáhnete, ale jednoduchý mobil (protřepat, zavolat), čtečky e-knih nebo jiné méně náročná zařízení už ano.

Naše mobily pomůžou zachránit planetu

V mobilech, noteboocích nebo třeba hodinkách bude několik senzorů, které vidí svět kolem vás a jejich propojením do sítě umožní monitorovat životní prostředí. IBM se pouští na tenký led, když věří, že tím může ovlivnit globální oteplování, vymírání druhů nebo invazivní vpád živočichů a rostlin.

Už dnes prý ale pracují na technologiích, které by mohly být nasazen třeba notebooku. Speciální snímač pozoruje seismickou aktivitu, data z více počítačů vypracují určitou mapu, kterou je možné předpovědět zemětřesení či tsunami.

Cesta do práce mnohem rychlejší

Možná jste už slyšeli, že Google nebo Audi testují chytré automobily. Zapojením do sítě můžete získat aktuální dopravní informace, tím by se přizpůsobila i GPS navigace a poslala vás jinou trasou. Také IBM pracuje na technologiích, které dokážou vytvářet různé scénáře podle mnoha faktorů: počasí, vaše poloha, práce na silnici, nehody, dopravní špičky, místa pro parkování apod.

Analýza má za úkol omezit dopravní zácpy, navigovat opravdu nejrychlejší cestou (nejen papírově), případně doporučit alternativní formu dopravy. K tomu stačí jen chytřejší čidla v autech, na semaforech, webové kamery, propojení s rádiem, GPS a internetem.

Počítače budou zásobovat město energií

Odpadní teplo z počítačů a obrovských datových center může vytápět budovy v zimě, nebo pohánět klimatizace v létě. Funguje to i v domácím prostředí. Zatímco se dnes vypouští teplý vzduch z chladičů jen tak do vzduchu, za pět let může účinnější recyklace ohřívat vodu, směrovat teplo přímo do radiátorů apod.

IBMChlazení veškerých čipů, zdroj: IBM

Pilotní projekt už probíhá ve Švýcarsku. Superpočítač s touto technologií by měl ušetřit až 30 tun CO2 ročně (snížení uhlíkové stopy o 85 %). Funguje podobně jako vodní chlazení v počítačových sestavách kombinované s heatpipe. Tenké trubičky odvedou teplo z čipů do vodního zásobníku, které zase rozvádí teplo po univerzitní budově.

MMF24

Bližší informace najdete v jednotlivých dokumentech ve spodní části této stránky.

Zdroj: IBM