Hlavní navigace

2048GB SSD s 1300 MB/s zápisem

2. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Super Talent je poměrně známý výrobce prakticky všeho, co ve svém názvu nese slova jako flash nebo RAM. Teď představuje novou řadu SSD (Solid State Drive) do PCI Express slotu a začíná opravdu ve velkém stylu.

Celá řada Super Talent RAIDDrive je rozdělena do tří tříd, SSD se liší svými vlastnostmi optimalizovanými pro jejich zamýšlené použití:

   • RAIDDrive ES - řada pro podniky a servery, specializovaná pro databázové úkony, virtualizaci apod.
   • RAIDDrive WS - pracovní stanice vyžadují vysokou rychlost pro převody videa, animace, či různé vědecké výpočty
   • RAIDDrive GS - samozřejmě se nezapomnělo ani na hráče, kteří si nyní mohou pořídit opravdu superrychlý disk na hry, aneb save-load hraní ještě nikdy nebylo tak rychlé

Super Talent RAIDDrive

RAIDDrive SSD karty jsou složeny z více MLC či SLC NAND flash pamětí, mají rychlou DRAM cache a RAIDDrive ES má i ochranu (tedy záložní baterii) proti ztrátě dat při výpadku proudu. RAIDDrive by se měly vkládat do PCI Express 2.0 ×8 slotu, SATA či SAS rozhraní jsou na jejich rychlosti příliš pomalé. Posuďte sami – sekvenční čtení 1200 MB/s a sekvenční zápis 1300 MB/s nejsou úplně zlé hodnoty, že? Ještě vyšších čísel (1500 MB/s zápis, 1400 MB/s čtení) dosahuje např. ioDrive Duo SSD od Fusion-io, ovšem s výrazně menší kapacitou.

RAIDDrive jsou vlastně rychlým RAID polem několika SSD jednotek v kartě, a prý bude možné přepnout RAID režim i například na RAID 5 a chránit tak i svá data proti ztrátě při případném poškození jednotlivých paměťových buněk. Maximální kapacita karet bude až 2048 GB, což je shodný parametr s dnešní nejvyšší dostupnou kapacitou 3,5" pevného disku.

Super Talent RAIDDrive

MMF24

Řada nových SSD RAIDDrive je bohužel stále ještě ve fázi vývoje, na další informace o výkonu a o stavu novinky si počkáme do června/júna. Dostupnost zatím nebyla oficiálně ohlášena a cena také ne, ale mohu vás „ubezpečit“, že ceny budou astronomické. Případný výkon bude ovšem víceméně adekvátní.

Zdroj: Super Talent

Autor článku