Hlavní navigace

20× CPU ve Správci úloh: Ivy Bridge-EP otestován

6. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel tentokrát nenaplánoval novou generaci procesorů na začátek roku, nýbrž na jaro. Jak víte, křemíkový obr jede stále podle modelu tick-tock – zavede novou mikroarchitekturu na odzkoušeném výrobním procesu a v příštím cyklu přejde na menší výrobní proces a zavedené jen trošku vylepší. Po Sandy Bridge (32 nm) tak přijde rodina Ivy Bridge (22 nm). Ačkoli se nedají čekat takové velké novinky v přístupu k správě napájení nebo třeba nová multimediální instrukční sada (AVX) jako při uvedení SB, IB zcela jistě díky výrazně menšímu výrobnímu procesu umožní dosáhnout lepšího poměru výkon/watt.

Zatímco u LGA 1155 se stále počítá především se čtyřjádrovými procesory, v drahé LGA 2011 by měly být současné šestijádrové a chystané osmijádrové procesory zastíněny rovnou desetijádrovým Ivy Bridge-EP/EX. Jeden z testovacích vzorků pro nejmenovaného tchajwanského výrobce se stal trochu slavnějším díky tradičnímu úniku na výsledků na diskuzní fórum.

 

Vzorek Ivy Bridge-EP díky HyperThreadingu Správci úloh ukazoval 20 logických jader a pracoval na nominální frekvenci 2,8 GHz. Každé jádro má k dispozici 256 kB L2 cache a všechny pak sdílí 30 MB L3 cache. Pokud si s tím extrémním procesorem chcete porovnat výkon, stáhněte si zdarma šiřitelné benchmarky wPrime a Fritz Chess Benchmark.

V delším testu wPrime (1024M) zvládl Ivy Bridge-EP prvočíselný rozvoj spočítat za 158,6 s, ve Fritz Chess bylo dosaženo relativní rychlosti 41,78× (vzhledem k procesoru Pentium III @ 1,0 GHz) a skóre 20 054 bodů. Fritz Chess Benchmark ale bohužel neumí pracovat s více jak osmi procesovými vlákny, velká část výkonu tohoto procesoru tak zůstala nevyužita. Přesto je oproti výše taktovanému šestijádrovému Core i7-3960X výsledek až podezřele dobrý – v databázi ExtraHardware máme výsledek 13 764 bodů. V Asii je stále ještě populární také CPUMark 99 – zde bylo dosaženo skóre 625 bodů. Na obrázku máte ještě výsledek ze Super_PI sloužící především k ilustraci výkonu v jednovláknových úlohách.

MMF24

Zdroj: Coolaler via TechPowerUp