Hlavní navigace

25 % Čechů stále používá Windows XP. Ve firmách si Ikspéčka drží 32% podíl

9. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Blíží se ukončení podpory Windows XP, přičemž se zapomíná, že na konec své poutě dojdou také Office 2003. O konci podpory nicméně mluvíme dost často. Proč tentokrát? Protože se Microsoft vytasil s pár čísly týkajících se specificky České republiky. Ty dokládají, že spousta Čechů více než dekádu starý operační systém stále používá. Konkrétně asi 25 %, což odpovídá zhruba 850 000 počítačů.

Horší situace logicky panuje ve firmách a organizacích. Aspoň z hlediska procentuálního podílu Windows XP, který by měl být 32 %. V absolutních číslech se bavíme o nějakých 520 000 počítačích. Dohromady máme v Česku kolem 1,37 milionu strojů s Windows XP. Podpora operačního systému skončí 8. dubna 2014.

 

„Není pravděpodobné, že do dubna 2014 klesne podíl systému Windows XP tak významně, aby se mu útočníci přestali věnovat. Naopak lze očekávat, že kvůli zpětné analýze aktualizací na podporované verze systémů Windows Vista, Windows 7 a 8 budou moci vytvořit nežádoucí software pro Windows XP, využívající zranitelnosti systému. Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků prostřednictvím antivirových nástrojů,” říká Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice.

Zdroj: Tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?