Hlavní navigace

28nm GPU budou dražší, kvůli Apple

9. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná se ptáte, jak můžeme vinu za drahé grafické čipy svalovat na Apple. Inu, velice snadno. Tentokrát se však nejedná o případ jako ten z roku 2009, kdy se šuškalo, že Apple skoupil pět tisíc Radeonů HD 4800, a proto tyto karty nějaký čas byly k nesehnání. Apple zde vystupuje čistě jako zákazník TSMC, který se s Nvidií a AMD musí dělit o výrobní kapacity.

Apple momentálně vyrábí čipy pro své iProdukty u Samsungu, s nímž má ale zároveň velice špatné vztahy (před pár dny se mu podařilo docílit zákazu prodeje Samsungova Galaxy Tabu v Německu). A možná i proto svůj příští procesor pro iPad a iPhone, pracovně nazývaný Apple A6, bude vyrábět zároveň i u TSMC. Podle starších zpráv měla zakázka pro tchajwanskou výrobnu mít menší objem, podle SemiAccurate má ale Apple objednáno „spoustu čipů“, dokonce více než AMD nebo Nvidia.

Apple je tak důležitým zákazníkem, že mu jeho dodavatelé běžně přistupují na klauzule o absolutní prioritě dodávek a smlouva s TSMC prý není jiná. To znamená, že pokud by TSMC nebylo schopno splnit všechny objednávky, ostrouhají všichni zákazníci, jen ne Apple. Zdroje Charlieho Demerjiana tvrdí, že výtěžnost 28nm výroby je horší než se čekalo a TSMC nebude schopno uspokojit poptávku. Proto se tchajwanská společnost rozhodla, že to Nvidii a AMD (a samozřejmě dalším menším zákazníkům) pořádně osolí a zvýšila cenu 28nm waferů údajně o 15–25 % (wafer stojí přibližně $5000, po zdražení to tedy může být okolo $6000 plus mínus autobus).

Nvidia i AMD přitom od 28nm výroby očekávaly snížení výrobních nákladů na své čipy nižší až střední třídy, zejména výrobci notebooků by pak ocenili nižší spotřebu takových GPU. Jenže zdražením waferů se prý očekávané zisky Nvidie a AMD vypařily jako pára nad hrncem. Jaký může být efekt na karty vyšší třídy pro desktop, to si určitě dokážete představit sami: kromě vysokých cen hrozí také nedostupnost, možná i mírná zpoždění.

CS24

Jsou-li zprávy o zdražení pravdivé, pak zřejmě více zarmoutí Nvidii než AMD, neboť v posledních několika generacích byly její grafické čipy větší. (Laicky řečeno, pro zhotovení určitého počtu GeForce potřebujete více waferů, než na stejný počet Radeonů.) Nvidia navíc již před časem oznámila, že zůstane věrným zákazníkem TSMC, zatímco AMD se netají plánem přenést výrobu do Globalfoundries. A takhle se jí TSMC odvděčilo…

Zdroj: SemiAccurate