Hlavní navigace

2×11 důvodů, proč opustit Windows XP I.

24. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos v srpnu uplynulo devět let od okamžiku, kdy Microsoft vydal svůj nejúspěšnější operační systém Windows XP. Pro běžné uživatele, kteří mnohdy považují tento systém za jediný, je to synonymum pro osobní počítač. Jiný systém si totiž na počítači nedovedou představit, odmítají jej z nostalgického důvodu, nebo pouze nechtějí do nového systému investovat. V následujících dvaadvaceti bodech se pokusíme shrnout největší slabiny stařičkých Windows XP a přesvědčit vás, že přechod na nový systém má smysl.


Ovladače

V době, kdy se stává počítač konzumním materiálem a jeho používání má být dostupné všem v co nejpřijatelnější podobě, je nanejvýš nevhodné, aby bylo potřeba dohledávat ovladače k novému hardwaru po diskusních fórech a specializovaných webech. Windows XP jen stěží dokáže nainstalovat ovladač k nově připojenému zařízení bez dodaného CD. Drtivá většina ovladačů se pak nenainstaluje ani přes Windows Update.

K dokonalosti dotáhly instalace ovladačů až nejnovější Windows 7. Po instalaci Windows XP je proto snad pro každý kousek hardwaru nainstalovat ovladač stažený z internetu. Na modernějším počítači však bez ovladače nerozchodíte ani Wi-Fi nebo síťovou kartu. Nedostanete se tak ani na internet. Lapálie s ovladači vás neopustí ani po dořešení instalace. Pokaždé, když připojíte nový hardware (například tiskárnu, fotoaparát apod.), musíte ručně doinstalovat ovladače.

Nevýhodou je také samotný systém ovladačů. Windows 7 využívají minimalistického jádra systému, které je zcela odděleno od vrstvy ovladačů. Při problému s ovladačem ve Windows XP systém zatuhne nebo se restartuje, ve Windows 7 je možné ovladač za běhu systému deaktivovat a znovu spustit bez nutnosti restartu - při potížích s hardwarem tedy Windows 7 nespadnou (samozřejmě až na kritické chyby ovladačů bez certifikace).

Vzhled

Uživatelské rozhraní Luna, jak je nazýváno pracovní prostředí Windows XP, znamenalo velký pokrok ve srovnání s předchozími Windows 2000. Od uvedení však uplynulo 9 let a mezi počítačovou grafiku v roce 2010 moc nezapadne. Bohužel se však nejedná pouze o prostředí, které nelahodí oku uživatele, svojí zastaralou ergonomií také práci na počítači vůbec neusnadňuje. Nehledě na výhody akcelerovaného prostředí Aero ve Windows Vista a Windows 7, které umožňují například akcelerované přehrávání videa a 2D i 3D grafiky.

Absence Aera ve Windows XP je také důvodem, proč zde není možné instalovat nejnovější verzi programu Windows Movie Maker.

Průběžné zpomalování

Jedním ze základních požadavků na běžné domácí PC je bezproblémový a především bezúdržbový chod. Problémy se zpomalováním systému, ke kterému po několika měsíčním používání musí dojít, Windows XP převzal od starších verzí, kde bylo přeinstalování systému běžnou věcí. Pro uživatele, u kterého práce s počítačem nekončí u vyplňování Excelovských tabulek znamená nainstalování několika nových aplikací a přidání pár kousků hardwaru nezvratné zpomalení sytému. Windows XP má bohužel zastaralou architekturu a tíhne k zanášení registrů i celého systému rychleji než Windows 7.

Velkým skokem v tomto nebyly ani Windows Vista. S velkou pravděpodobností došlo ke zdokonalení u Windows 7 opět díky minimalistickému jádru, které běží odděleně od dalších vrstev systému.

Systém aktualizací

K bezúdržbovému chodu patří i automatické aktualizace, které vyřeší nejen nahrání nových záplat systému, ale především aktualizaci ovladačů hardwaru a v nejlepším případě i nových verzí aplikací třetích stran. Windows XP však takovýto luxus rozhodně nenabízejí a tak si o nových, automaticky stažených ovladačů pro grafickou kartu můžete nechat zdát.

Podpora Microsoftu

Podpora Windows XP ze strany Microsoftu je zajímavá rarita. Započítáme-li i rozšířenou podporu třetího servisního balíčku SP3 končící v dubnu 2014, troufám si tvrdit, že oficiální třináctiletá podpora jednoho softwarového produktu tu ještě nebyla. Kromě toho, že na konci června 2008 byl ukončen prodej, 13. července 2010 byla ukončena i rozšířená podpora Service Pack 2. S případnými problémy se systémem vám Microsoft pomůže pouze v rámci placené podpory pro SP3.

DirectX

Ačkoliv je dnes standardem grafických karet podpora DirectX 11, u Windows XP nainstalujete maximálně verzi 9.0c. Díky této absenci zdaleka nevyužijete maximální možnosti svého hardwaru v aplikacích i ve hrách. Tam budete ochuzeni o zajímavé grafické efekty, kterými jsou například práce se světlem, odrazy a stíny. Mnohem zásadnější je pak ovšem fakt, že některé nejnovější hry a aplikace kvůli staré verzi DirectX pod Windows XP ani nenainstalujete.

Výkon

Nebudete-li uvažovat o použití Windows XP na strojích staršího data, setkáte se ve srovnání s moderními operačními systémy s omezeným výkonem v novějších aplikacích. Nejedná se pouze o výše zmíněný DirectX, ale také o samotnou kompatibilitu softwaru a hardwaru. Stejně jako Microsoft, i výrobci počítačového vybavení přestávají na tento zastaralý systém brát zřetel. V nejhorších případech nebude zakoupený kousek hardwaru či softwaru fungovat vůbec, nebo poběží ve zlomku procent svého výkonu.

Windows Vista a 7 jsou navíc standardně dostupné ve 32bitové i 64bitové verzi. Zkušenosti s dostupností ovladačů pro 64bitové Sedmičky jsou velmi dobré, konečně vám nebude v přechodu na 64 bitů nic bránit. Můžete tak využít více než 3,5 GB paměti a instalovat 64bitové verze nejnovějších aplikací (jako například nový Photoshop CS5 nebo Office 2010).

Ochuzené rozhraní

Windows XP znamenal revoluci v práci s okny, Windows Vista přinesla graficky povedené rozhraní Aero a Windows 7 mu vdechly plnou funkčnost. Když pominete výše zmiňovaný celkový vzhled, Windows XP zaostávají i v přehlednosti nabídek. Celkové uspořádání nejen samotných ovládacích prvků, ale i nabídek jako třeba Ovládací panely, je již hodně pozadu. Windows 7 naopak přináší vychytávky v podobě automaticky zarovnaných dvou oken přes celou plochu monitoru nebo hlavní panel s velkými ikonami, do kterých se přímo minimalizují aplikace.

Nepodporovaný hardware

Za minulý rok se prodalo více notebooků, než klasických stolních PC. Právě na přenosný počítač byste si možná Windows XP chtěli nainstalovat. Díky specifickým komponentám notebooků, jejichž ovladače se shánějí o dost hůř, než ty do klasických stolních PC můžete tvrdě narazit. Na stránkách výrobců se totiž ovladače pro Windows XP již prakticky nevyskytují. A tak se při zprovozňování bezdrátových modulů, čteček paměťových karet a audio výstupů dost zapotíte. Mnohdy nepochodíte s Windows XP vůbec, protože ovladače pro moderní hardware zkrátka někdy neexistují.

Práce se soubory

Ve Windows XP naprosto chybí zásadní věc, která přišla s Windows Vista a zdokonalena byla ve Windows 7. Tou je indexování souborů pro snadné prohledávání. Za předchůdce tohoto systému se stěží dá považovat možnost Spustit v nabídce Start. Tam jsou zahrnuty pouze systémové nástroje a povely příkazové řádky.

Rovněž chybí logické uspořádání souborů, které nabízí moderní Windows 7. Automaticky tvoří přehledné knihovny, či databáze tematicky podobných souborů. Samotné indexování a následné velmi rychlé vyhledání jakéhokoli souboru, e-mailu nebo dokumentu je základní vlastnost moderního operačního systému. Bohužel ji Windows XP zcela postrádají. Vyhledání jediného souboru tak může být záležitost i několika hodin. Ve Windows Vista či 7 jde o záležitost pár sekund.

Stabilita

Snad každý uživatel Windows XP zná zdomácnělé „Neodesílat“ upozornění, neboli hlášení o problému vzniklém při používání dané aplikace s možností odeslání těchto informací Microsoftu. Ať už (ne)byl Windows XP ve své době jakkoliv odladěn, pro dnešní aplikace je naprosto nevyhovující a v případě, že v jeho používání budete pokračovat několik budoucích let, pravděpodobně budete stále častěji narážet na aplikace, kterým chybí k plynulému chodu opravdu mnoho.

KL24

Samotná stabilita Windows XP je značně omezena již zmíněnými ovladači a jejich přímou integrací do jádra systému. Dokládá to i velmi slavné video, které kdysi obletělo celý svět. Bill Gates zde předvádí novou funkčnost Windows a před zraky milionů pozorovatelů se po připojení skeneru objeví nechvalně známá modrá obrazovka smrti. Ve Windows 7 se s takovým problémem téměř nemůžete setkat (a osobně jsme se s ní v redakci opravdu i během testování obrovského množství hardwaru snad ani nesetkali).

Že vás ani tyto argumenty nepřesvědčí? V příštím týdnu nabídneme dalších 11 důvodů, proč je z našeho důvodu čas na přechod na novější verzi Windows.

Byl pro vás článek přínosný?