Hlavní navigace

2×11 důvodů, proč opustit Windows XP II.

29. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tip: Prvních 11 důvodů, proč opustit Windows XP

Instalace systému

V roce 2001 byl standardem v připojení disku klasický široký IDE kabel. Dnes i moderní SATA II začíná být nahrazováno rozhraním SATA s teoretickou propustností 6Gb/s, na které Windows XP zdaleka nejsou připravena. Instalace na disk připojený přes SATA se proto stává noční můrou. Proto si k instalaci, ať už se jedná o servisní přeinstalování, nebo čistou instalaci, připravte také ovladače pro SATA rozhraní, které navíc musí být na dnes již nepoužívaných disketách. Z externího disku je Windows XP neumí načíst.

Připravit si také můžete kávu nebo rovnou oběd, protože instalace zabere oproti moderním systémům značné množství času. Problematická je také instalace na disková pole RAID, ani tady bez disket většinou nepochodíte.

Dotykové rozhraní

Ač se zatím mezi běžnými uživateli dotykové displeje rozšiřují jen velmi pomalu, zrovna vy můžete zatoužit po moderním dotykovém ovládání svého stroje. Ať už se jedná o stolní PC se speciálním monitorem, nebo dotykový notebook, či tablet, s Windows XP zkrátka narazíte.

I v případě že investujete do řešení, které nevyžaduje přímou podporu systému, pravděpodobně vás brzy omrzí ovládat dotykem systém, při jehož návrhu si o optimalizaci pro dotykové zařízení mohli vývojáři pouze nechat zdát. To samé platí o funkcích jako je rozpoznávání psaného písma, nebo pohodlná dotyková klávesnice.

Výdrž akumulátoru

Windows XP byly prakticky jediný systém, který se začal instalovat na začátku éry mini notebooků, nebo chcete-li netbooků. Nepřipravenost pro tato zařízení a především pro moderní typy power managementu znamená ve srovnání s Windows 7 nižší výdrž. Notně zastaralý je také systém profilů napájení. Ve Windows XP neexistuje ani možnost automatického ztmavení displeje při neaktivitě.

Hlavní panel

V nabídce Start nechybí jen rychlé vyhledávání souborů. Nenajdete zde také jakékoliv inteligentní řazení často používaných aplikací, které dokáže značným způsobem zpříjemnit práci v systému. Na hlavním panelu pak nenajdete žádné kontextové nabídky vázané k aplikacím, ve Windows 7 známé jako Seznamy odkazů (Jumplisty). Ty mohou taktéž ušetřit několik kliknutí při spouštění často používaných programů, případně přinést nové funkce.

Oznamovací oblast

Část na hlavním panelu vedle hodin, sloužící jako oznamovací oblast je ve Windows XP pouze pasivním prvkem, kde jedinou interakci představuje rozklepnutí kontextové nabídky samotného programu. Značně nepohodlný je také panel pro správu bezdrátových sítí, a především nemožnost ovlivňovat, které činnosti jednotlivých aplikací mají být v této oblasti zobrazeny. Ve Windows 7 si můžete přesně určit, které ikony zde mají být a které se mají automaticky skrývat.

Sdílení médií

Vlastníte-li například herní konzoli nebo televizi s připojením na počítačovou síť, možná zatoužíte po přehrávání multimediálního obsahu z počítače. Možností máte několik, všechny však značně komplikované. Buď se dáte cestou nastavování systému, který však musí být ve verzi Media Center, nebo si pořídíte aplikaci třetí strany a obsah budete přes virtuální server streamovat do daného zařízení. Obě možnosti jsou zcela nepraktické, což platí i o ovládání takového obsahu.

Nefungující software

Tak jako již začali výrobci hardwaru Windows XP ignorovat, totéž začíná platit o distribuci programového vybavení počítačů. Nejen z ekonomických důvodů je totiž zájmem výrobců a distributorů donutit uživatele přejít na modernější systémy. V budoucích letech se častěji a častěji budete setkávat s hlášením, že aplikace není určena pro váš systém. Tvrdá realita je to často již dnes.

Automatická podpora

Pomineme-li fakt, že Microsoft přestal systém Windows XP podporovat v klasické formě, je třeba si uvědomit, že tento systém nenabízí řádnou interaktivní podporu s automatickou odezvou. Ve Windows 7 je běžné, že jakékoliv problémy můžete zkusit řešit pomocí jednoduchých průvodců a diagnostických nástrojů systému, které v případě že nefungují na lokálním stroji, hledají pomoc online. S Windows XP budete pravděpodobně odkázání na prohledávání diskusních fór.

Integrované funkce

Běžnou záležitostí v internetové době je přesouvání mnoha služeb do prostředí webu. Těmi nejzákladnějšími jsou stahované aplikace, které jsou ve Windows XP zcela zbytečně integrovány. Jako příklad může posloužit Windows Live Messenger, Windows Media Player nebo balík pro práci s videem Movie Maker. Na rozdíl od těch integrovaných, stáhnete z webu vždy aktuální. Tyto aplikace buď budete využívat a budete instalovat jejich nejnovější verze, nebo vám budou zabírat systémové prostředky, popřípadě se budete obtěžovat jejich odstraňováním. Naopak například nejnovější Movie Maker pod Windows XP ani nenainstalujete.

64bitový systém

Více, než kde jinde, se problémy s kompatibilitou projevují u 64bitového systému. Chcete-li využívat výhod, které tento systém přináší (například využití více než 4 GB RAM) budete nuceni k jistým kompromisům. Největší problémy nastanou s ovladači hardwaru, které pro méně známe kousky  nemusíte vůbec sehnat. Windows 7 ovšem zajišťují masivní podporu pro 64bitový chod, drtivá většina ovladačů proto existuje pro Windows 7 i v 64bitové verzi.

Zastaralé funkce

Základními systémovými aplikacemi, které pro běžnou práci mohou dostačovat mnoha uživatelům, je například Malování, Wordpad, nebo Kalkulačka. Ve Windows XP jsou logicky integrovány staré verze, které byly v novějších systémech vylepšeny. Ve vestavěném textovém editoru Wordpad si tak třeba neporadíte s otevřením formátu Office 2007 docx.

KL24

Kontrujeme: Proč zůstat u XP?

Ač se po vyjmenování dvaadvaceti důvodů proč se zbavit Windows XP zdá tento systém jako zcela nepoužitelný, u některých uživatelů je přechod na novější systém nevhodný

  • Na starších počítačích, které jen stěží dosahují minimálních požadavkům novějších systémů, by přechod na modernější operační systém přinesl zpomalení práce s počítačem a logicky znechucení uživatele vychvalovaným systémem.
  • Přecházet by neměli ani uživatelé, kteří svůj počítač zapínají na hodinu denně za účelem přečtení emailů a nových zpráv na internetu. Zvykání si na nový systém při minimálním používání PC by nebylo na místě.
  • Pracujete-li ve firemní sféře ve Windows XP a práce na počítači není vašim koníčkem, mohl by novější operační systém na domácím PC působit problémy ve smyslu rozdílnosti obou systémů.
  • Pokud používáte specifický software, který není nejnovější, ujistěte se, že bude pod novým systémem korektně fungovat. Týká se to spíše specializovaných aplikací.

Byl pro vás článek přínosný?