Hlavní navigace

3D brýle nové generace

14. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firma Vuzix, která se specializuje na gadgety typu chytré oblečení nebo brýle s integrovaným displejem na CESu představila novou generaci brýlí – Wrap 920AR. Poslední dvě písmena v názvu značí Augmented Reality (v češtině rozšířená realita), která vzniká spojením skutečného obrazu s prvky generované počítačem.

Brýle obsahují pár kamer pro zaznamenávání prostorového obrazu, obě dokážou snímat video s rozlišením 752 × 480 pixelů při 60 fps. Po doplnění o počítačem dodaná data vidíte obraz na displejích, který autoři přirovnávají ke sledování 67" televize ze vzdálenosti asi tří metrů.

Zatím vše závisí na dodávaném software, který je kompatibilní se systémy Windows XP a novějšími nebo Mac OS X 10.4.9 a výše. V původním článku Engadget lze na videu vidět jedno z hlavních využití – hraní her. Po připojení k počítači přes USB se na obyčejnou tabulku přenáší přenáší celé hrací pole, které se ovládá pohyby rukou.

Současná generace ještě má spousty chyb, rozlišení by mohlo být vyšší, brýle nevypadají příliš pohodlně, software se teprve vyvíjí a dle lidí, kteří Wrap 920AR zkoušeli, vypadal obraz příliš tmavý a zašuměný. Plánovaná cena 800 USD bude také bránit většímu rozšíření. Prozatím se tak jedná o zajímavý gadget pro lidi, kteří se zajímají o alternativní způsoby hraní jako třeba ovládání mozkem pomocí OCZ NIA.

Mnohem zajímavější jsou možné scénáře do budoucna. Představte si brýle s integrovaným GPS přijímačem, které vás budou navigovat, při pohledu na známou budovu se vám zobrazí data z Wikipedie. Ve spojení s mobilní sítí budete moci sledovat obraz někoho jiného apod. Podobných funkcí se dočkáme až v době lepších technologií napájení, úspornějších komponent a rychlých bezdrátových přenosů. Zatím jsme odkázáni na spojení s počítačem.

CS24

Rozšířená realita ale funguje podobně už nyní. Na blogu Živě.cz Kuba Čížek ukázal možnosti AR na smartphonu HTC se systémem Android 2.0. Pomocí kamery, GPS a databáze firem Zlatých stránek se na displeji zobrazují POI značky přímo v terénu, doporučuji zhlédnout natočené video.

Zdroj: Engadget

Autor článku