Hlavní navigace

3D filmy brzy realitou

2. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prostorové zobrazení táhne, 3D se začíná chytat slušné množství společností. Výjimku netvoří ani společnost Sony, která se pomocí své organizace Blu-ray Disc Association (sdružující další firmy jako například Panasonic, Pioneer, Philips, Thomson, LG, Samsung) snaží navrhnout standard, díky kterému bude možno distribuovat na Blu-ray nosičích i 3D filmy. Že by konečně Blu-ray pořádně prorazilo?

Vše je zatím v ranném stádiu, nicméně spěch je na místě. „Hodláme využít vysoké datové propustnosti a kapacity Blu-ray nosičů k poskytnutí co nejlepšího možného 3D zážitku,“ prozradil Victor Matsuda, BDA Global Promotions Committee Chair. V současnosti se BDA zabývá zvažováním kritérií potenciálního 3D obsahu: v plánu je 1080p rozlišení pro každé oko a zpětná kompatibilita se stávajícími přehrávači.

Sony Blu-ray disc

V praxi tak bude možné zakoupit si film na Blu-ray nosiči, který ponese 3D i 2D verzi. Přehrávač si dle svých schopností vybere, nebo nechá uživatele vybrat, kterou verzi má spustit. Důraz na zpětnou kompatibilitu je zde kritický, nikdo nebude měnit současné Blu-ray přehrávače jenom proto, aby šlo spustit Matrix IV na 3D Blu-ray disku ve své 2D verzi.

Zatímco BDA se zabývá technickými specifikacemi takovéhoto obsahu, Sony samotné pracuje i na zobrazovadlech. Ke konci roku 2010 má japonský velikán v úmyslu předvést své první 3D televize značky Bravia, „ušetřeny“ nebudou ani laptopy Sony Vaio, herní konzole PlayStation 3 a pochopitelně i nové verze Blu-ray přehrávačů.

Nvidia 3D Vision glasses

Nvidia 3D Vision brýle: jak budou vypadat ty od Sony?

Sony se rozhodla pro tzv. „active shutter“ technologii, kdy k docílení 3D vjemu bude zapotřebí vlastnit speciální zatmívací brýle, které budou velice rychle „blikat“ přesně v souladu s obnovovací frekvenci 3D televize. Důvodem pro použití této technologie je skutečnost, že pozorovatel nemusí sedět v přesně vymezeném zorném úhlu pro dosažení 3D efektu: Cinema 3D používá jednodušší brýle, trpí ale neduhem nastíněným výše.

KL24

Trh Blu-ray disky doposud okázale ignoroval. Změní na tom něco 3D filmy? Co si o 3D filmech myslíte vy?

Zdroj: EETimes.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku