Hlavní navigace

3D fotografie vs. 360˚ panorama

26. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nintendo, LG nebo HTC letos začnou podporovat kapesní 3D technologie. Displeje budou stereoskopické, zdvojeny budou i obrazové snímače. To přinese složitější konstrukci zařízení, vyšší cenu a vytvořený obsah bude mít potenciálně méně „diváků“.

Microsoft na svém blogu prezentuje novou funkci, která udělá 3D i s dnešní a včerejší technikou. Ale je to takové míchání hrušek a jablek (i na Apple dojde), že si raději vysvětlíme výhody a nevýhody obou řešení.

Photosynth

Microsoft minulý týden vydal mobilní Photosynth. Desktopovou verzi možná znáte. Stačí do ní nasypat sérii fotek a pak je slepit v jeden celek, který pokryje jeden konkrétní objekt nebo kompletní scénu dokola. Nový nástroj pro iOS (a chystá se verze pro WP7) tento úkol velmi zjednodušuje. Aplikace obsahuje průvodce, kterým takové panorama vytvoříte během chvilky, stačí se jen otáčet na místě nebo obejít myšlený objekt. Na displeji se ukazují vodítka, takže stačí na ně přibližně namířit a snímek se zachytí. Zároveň vidíte prázdná místa na pomyslné kouli kolem sebe.

" width="500" height="311" frameborder="0">

Výsledkem je 2D fotografie zakonzervovaná ve formátu, ke kterému potřebujete externí doplněk (třeba Silverlight na webu), ale obsahuje spoustu perspektiv, jež lépe vystihují podstatu 3D. Obrázkem můžete rotovat, podívat se, co je za rohem a to navíc i na běžném displeji. U mobilního telefonu byste v ideálním případě ani nemuseli otáčet prstem po displeji, ale mohlo by se využít i akcelerometru a gyroskopu k automatickému otáčení při nahnutí přístroje.

Aplikace není bezchybná a všechny přechody nemusí být plynulé, ale je to první verze, která ještě má prostor pro vylepšení.

" width="500" height="311" frameborder="0">

Výhodou Photosynthu a podobných technologií je, že zachytí více prostoru a stačí k tomu stávající hardware. Nevýhodou je větší časová náročnost (spojení snímků trvá dlouho), není možné zachytit pohyb (objekty se nesmí hýbat, použitelnost pouze pro fotografie) a plochost obrazu (3D displeje by ale mohly takový snímek dobře interpolovat pro obě oči).

Tip: zde najdete už hotový snímky stvořené Photosynthem. Budete ovšem potřebovat nainstalovaný Silverlight.

3-D fotografie

3D fotografie potřebuje nový hardware (případně software, kterým pořídíte dva nezávislé snímky jedním objektivem). I tak zobrazuje pouze dva úhly pohledu – z levého a pravého oka s odchylkou nějakých 7 cm. Proto je označení 3D spíš marketingem, protože pravé 3D se vyskytuje hlavně v počítači při modelování objektů (i když jsou zobrazeny na 2D displeji) – můžete jimi otáčet, procházet kolem nich apod. Jenže správný název stereoskopie v reklamě nezní tak dobře. (Někteří pro odlišení od pravého 3D používají značku 3-D.)

3D fotografieNejjednodušší stereo fotografie pro anaglyfické brýle, foto: 3djournal

Stereoskopickým obrázkem nemůžete otočit, zkrátka podívat se někam jinam, než jak zamýšlel autor. Pro prohlížení je potřeba drahý displej a v tom horším případě i brýle. Velkou výhodou je, že snímání proběhne rychle, dvojice kamer zachytí pohyb (padající míč v jednom okamžiku ze dvou úhlů) i video.

Která technologie je lepší

Obě technologie mají výhody i nevýhody, ale ve své podstatě nedokáže jedna nahradit druhou. Vždy vyberete kompromis, který se hodí pro jiné účely. A kombinace obou metod není možná. Maximálně docílíte toho, že výstupní scénu z Photosynthu budete prohlížet na stereoskopickém displeji, takže současně levé a pravé oko uvidí jiný obraz, objekty budou jakoby vystupovat z plochého displeje a pocítíte větší hloubku. Ale stále to nevyřeší problém s natáčením videa nebo pohyblivých objektů.

bullet timeSoustava fotoaparátů pro bullet time (Matrix), foto: Sabia

Technicky to možné je, ale ne s jedním přístrojem. Určitě jste viděli Matrix se slavným efektem „bullet time“. Neumí zastavit pouze kulku, ale dokáže také celkově zmrazit scénu a celou ji obkroužit. Kameraman přitom využil sadu fotoaparátů umístěných na kruhovém rámu, které v jednu chvíli vyfotí Nea z různých úhlů. Stačí tedy místo režimu foto přepnout na video a lze natočit i 360stupňový film.

Horší to bude s úložným prostorem, spojení všech částí do jednoho celku a také drobností – jak takový obraz promítat. 3D hologramy už existují, ale na takový obsah ještě nejsou připraveny. Ale to už jsme z původního tématu odlétli až příliš daleko.

KL24

Mimochodem – poslední odstavec mohl být realizován Japonskem na fotbalovém MS v roce 2022. Ale kandidatura nakonec připadla Kataru… Škoda.

Zdroj: MSDN

Byl pro vás článek přínosný?